Komentarze do wiadomości: Jeff Bezos uważa, że w przyszłości własny PC „nie ma sensu” i wszystko będzie w chmurze

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
15.01.2026 10:02
dzl
1
13
odpowiedz
dzl
117
John Yakuza

Mokry sen korpo. Ograniczyć maksymalnie własność i wszystko wsadzić w abonament.

15.01.2026 11:02
Weider_XBOX360
8
8
odpowiedz
Weider_XBOX360
59
Pretorianin

A jego jachty za miliony tez nie maja sensu, niech sobie plywa w VR :D

15.01.2026 10:33
2
7
odpowiedz
toyminator
94
Senator

A jeśli będzie bezchmurne niebo, to co wtedy?;D

15.01.2026 11:42
WillhelmZdobywca
10
7
odpowiedz
WillhelmZdobywca
12
Legionista

Taa... pewnie dlatego bo chce nam sprzedać tą swoją wymyśloną wersję przyszłości. Lepiej żeby miliarder który nie ma pojęcia jak wygląda życzie przeciętnego człowieka nie dyktował jak i co robimy, bo tacy ludzie jedyne co wiedzą to robić profit. Więc jeśli Bezos, Musk czy Zuck mówi nam coś, to tylko po to by jakoś na tym zarobić, by oni mieli zysk. Powinniśmy mieć zasadę że jak miliarder wyraża swoją opinie na jakiś temat powinniśmy jako społeczeństwo robić dokładne przeciwieństwo.

15.01.2026 10:02
dzl
1
13
odpowiedz
dzl
117
John Yakuza

Mokry sen korpo. Ograniczyć maksymalnie własność i wszystko wsadzić w abonament.

15.01.2026 12:18
1.1
NightGeisha
6
Generał

Najlepszy komentarz, oddający 100% realiów współczesnego świata.

* btw, a kto to jest tak w ogóle Jeff Bezos? Jakiś potentat medialny pochodzący z Izraela? To nie dziwią mnie jego komentarze.

post wyedytowany przez NightGeisha 2026-01-15 12:20:05
15.01.2026 12:41
xsas
1.2
xsas
200
SG-1

Otóż to, podobnie sytuacja ma się nie tylko z sprzętem do grania ale i m.in. z abonamentem na samochód - "nie będziesz mieć niczego i będziesz szczęśliwy". Ktoś uznał to za wizje szura i "antyszczepionkowca", ale to się właśnie dzieje, powolne gotowanie żaby... a ludzie jeszcze temu przyklaskują, zamykając się w złotej klatce. Przerażające.
Postęp jak najbardziej, ale muszą być alternatywy. Dzisiaj zapłacisz za grę którą jutro skasują, bo tak. I nie zrobisz nic. Pieniędzy nikt Ci nie zwróci, a co więcej, zablokują Ci konto jak będziesz podskakiwał władzy (czyt. korporacjom) taka to wizja przyszłości nam się szykuje... Orwell i Lem nowymi Nostradamusami :P

15.01.2026 13:19
dzl
1.3
1
dzl
117
John Yakuza

Jeff Bezos

Łysy z Amazona.

15.01.2026 10:33
2
7
odpowiedz
toyminator
94
Senator

A jeśli będzie bezchmurne niebo, to co wtedy?;D

15.01.2026 10:36
3
odpowiedz
toyminator
94
Senator

A tak w ogóle, to i tak przecież trzeba mieć swój PC czy smartfon( co robi za przenośny komputer) żeby korzystać z chmury....

15.01.2026 10:38
elathir
4
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
elathir
117
Czymże jest nuda?

A słyszał kiedyś o latency, pingu, lagach itd?

Miałem okazję robić pare lat temu kontrakt dla jednego korpo gdzie siedziało się na VMach i tam pracowało zamiast na lokalnym PC, to była tortura.

Chmura ma swoje zastosowania, wszystko co się hostuje publicznie jest tam wygodniejsze, sharowanie danych, współdzielone zasoby itd. Ale nie nadaje się do wszystkiego. Starczy zobaczyć ile problemów napotyka gaming w chmurze i to przy wszystkich ograniczeniach jakie ze sobą niesie.

15.01.2026 11:30
madmec
4.1
madmec
109
Generał

Fakt, że jak się ma domowego pceta, to te wirtualne desktopy są zauważalnie wolniejsze. Może nie znacząco, ale irytująco. I mam na myśli proste biurowe apki, a nie gry.

15.01.2026 13:34
Bezi2598
4.2
Bezi2598
161
Legend

Wiekszosc korpo uzywa dzisiaj vmow.

15.01.2026 10:38
Zazelec
5
6
odpowiedz
Zazelec
0
Junior

Nie "naturalny rozwój technologii", tylko naturalny rozwój biznesów. W szczególności megakorporacji.
Naturalny rozwój technologii to wspomaganie ludzi, ułatwianie im pracy poprzez technologie, zwiększanie wydajności, optymalizację, itp.
Już widzę jak wynalazca koła stwierdza, że je opatentuje, gdyż jest to naturalny rozwój dla technologii... ;)

15.01.2026 10:42
Felipe
😡
6
6
odpowiedz
1 odpowiedź
Felipe
22
Messiah

Tak, tak oczywiście wszystko wypieprzyć do chmury, a potem wszystkie dane utracone jak coś się spierdzieIi. Oczywiście potem firma nie będzie widziała w tym swojej winy w żadnym stopniu i cierpieć będą gracze i inni, którzy wszystkie dane itd. utracą bo nie mieli gier i innych rzeczy fizycznie, albo na fizycznych nośnikach.

15.01.2026 10:48
Herr Pietrus
6.1
7
Herr Pietrus
239
Jestę Grifterę

Nie mamy pańskich zdjęć i dokumentów i co nam pan zrobi? ;)

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-01-15 10:48:35
15.01.2026 10:46
Herr Pietrus
7
2
odpowiedz
Herr Pietrus
239
Jestę Grifterę

No cóż, od pewnego czasu jest jasne, że korporacje chcą nas wywłaszczyć z osobistej elektroniki, właśnie weszli w kluczowy etap. Cała nadzieja w chińskich producentach, gdyby zachwiali rynkiem, wtedy cały pompowany przez giełdę plan mógłby się jeszcze posypać...

Dla konsumentów najważniejsza powinna być teraz walka z AI.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-01-15 10:50:22
15.01.2026 11:02
Weider_XBOX360
8
8
odpowiedz
Weider_XBOX360
59
Pretorianin

A jego jachty za miliony tez nie maja sensu, niech sobie plywa w VR :D

15.01.2026 11:15
9
2
odpowiedz
akixd
55
Centurion

Via Tenor

Zmartwę się jak mi instalatory offline z GOGa przestaną działać :)

15.01.2026 11:42
WillhelmZdobywca
10
7
odpowiedz
WillhelmZdobywca
12
Legionista

Taa... pewnie dlatego bo chce nam sprzedać tą swoją wymyśloną wersję przyszłości. Lepiej żeby miliarder który nie ma pojęcia jak wygląda życzie przeciętnego człowieka nie dyktował jak i co robimy, bo tacy ludzie jedyne co wiedzą to robić profit. Więc jeśli Bezos, Musk czy Zuck mówi nam coś, to tylko po to by jakoś na tym zarobić, by oni mieli zysk. Powinniśmy mieć zasadę że jak miliarder wyraża swoją opinie na jakiś temat powinniśmy jako społeczeństwo robić dokładne przeciwieństwo.

15.01.2026 11:59
11
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Bulioner
6
Centurion

Korporacje to faszyzm w czystej postaci, ale bardziej zakamuflowany, niż ten hitlerowski.

15.01.2026 13:23
11.1
Procne
88
Generał

co to w ogóle znaczy? Czym wg Ciebie jest faszyzm?

15.01.2026 12:08
12
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Jerry_D
78
Senator

Tak, piękna przyszłość z chmurą.
- Awaria serwerów danej firmy i cyk, nie ma dostępu.
- Awaria CDN-ów i cyk, nie ma dostępu.
- Awaria jakiekolwiek usłuchi powiązanej i cyk, nie ma dostępu.
- Twoje przelotne kłopoty finansowe czy jakaś pomyłka, przez którą abonament nie zostanie opłąconynaczas i cyk, nie ma dostępu.
- Jakakolwiek pierdoła, która zostanie uznana za naruszającą niejasny i niekonkretny regulamin, wypowiedzenie świadczenia usługi i cyk, nie ma dostępu. Twoje pliki lecą w niebyt. Nie miałeś kopii lokalnych, bo przecież chmura to przyszłość a własny PC jest bez sensu? Jak nam z tego powodu bardzo nie jest przykro... Nie mamy twoich plików i co nam zrobisz?

Jak na razie wszelkie realne doświadczenia z chmurą pokazują, że temu rozwiązaniu nigdy nie będzie można całkowicie zaufać.

15.01.2026 13:38
12.1
pigeonboi
6
Legionista

W przeciwieństwie do awarii prądu, gdzie wszystko elektroniczne działa? Kurla, dobrze, że Wam mózgi nie potrzebne do codziennego życia.

15.01.2026 12:16
Korposzczurek
13
1
odpowiedz
Korposzczurek
48
Pretorianin

cytując klasyka "frajeska chmuro chu* Ci na *** i *** Ci ***"

15.01.2026 12:45
14
4
odpowiedz
asasin24
44
Konsul

Nie Jeff, nie będę korzystał z twojej parszywej chmury, ani żadnego innego korpo. Cenię sobie niezależność i prywatność, a tych próżno szukać w chmurach.

15.01.2026 12:51
15
odpowiedz
Dragon873
2
Junior

Jak "Chmura PC" to tylko na wlansym komputerze!

Polecam stawiać na linux od mint zacznijcie lepiej dziala albo jak chcecie to TrueNAS, lub inny system pod serwer.
Instaluje dockera na tym i ogien z programami Nextcloud i inne program dla wlasnego użytku. Chcecie zdalnie to taikscale program do polaczenia zdalnego miedzy telefon a dom.

Nie dajcie sie korporacjom.

U mnie wlasny hybrydowy komputer dziala a kupiony w 2024.
Chce tez ciekawą rzecz powiedzieć; W roku 2023/2024 sam ChatGPT informował o wzroście części do komputera. Zrobil piękna analizę z kościami ram ze urosną do cen 3x -4x droższe w roku grudzień 2025. Ci co mieli dostep do danych takich informacji można było zakupić ram 32 gb w odpowiednim czasie.
Druga rzecz też ChatGPT poinformował ze ceny dyskowy tez urosną, od roku 2025.
A odemnie rynek z dyskami obserwujcie dyski firmy sygate zamyka kram, potem Samsung i hynyx, i wd. ?? Opserwujcie rynkę. To potrwa na pewno do roku 2028.

To ze komputery beda miec problem i konsole. Ale tez inne rynki np z żywnością tez dostep będą mieć problem. Jest to teraz 2026
Patrzcie i obserwujcie. Miałem dostep do informacji nie od ChatGPT, duzo wczesniej niz on istniał. Sa rzeczy nie zauważalne widzimy to co chcemy. Patrzcie na male rzeczy mam nadzieje że przebudźcie się.

Co do ChatGPT ograniczyli jego dzilanie, jego logoke rozmowy z urzytkownikiem.
Mnie poinformował o tym zdarzeniu jak lonfugurowalem z jego pomoca komputer w linix Mint, zeby skonfigurować jego dizalnaie i podemnie.
Odradzam instalacje zestawów Cockpi i podmana, wysypuje sie z kernelem z kazdym kernelem nawet do 6.17, sprawdzone i przetestowane.

Rozwiazanie by do panelu sie zalogować zdalnie to Webmin i od niego zacznijcie bardzo dobrze współpracuje. Reszte programów to polecam docker instalować latwo można odbudować programy. Albo przenieść.

Druga rzecz jak macie Kernel od wrsji sprawny i dobrze dziala z sterownikami kart graficznych to radze zablokować aktualności Kernel w grub i ustawic na sztywno ze ma ten sie ładować, moj dziala od wrsji 6.14.

Radze tez antywirus i do marwerli instalować dodatki, musicie sie pilnować potrafi zassać syf.

Kolejna rzecz cos z przeglądarki w Linuxach sie dzieje potrafią sie czasem wysyłać. Zauwazylem tez na inne programy wysypują sie programy i dobrze ze Kernel twardo działa. Okazuje sie programy maja nie do końca dobrze określone dzialania w Linux.

Z myślą o zakupie komputera w 2024 kosztował mnie 4000zl w tym 4x ram 32gb, i procesor ryzen 5 4500, zasilacz 750w 80+, plyta glowna asrock b450m mozna zbudować domowy komputer, Na moje potrzeby wystarczy.
Karte mam GeForce GTX 1070 8gb, malo pradu ciagnie. I wszystko upchane w obudowie rack netrack.
Do tego kieszenie i rozszerzenie m.2 6x wyjście sata. Mam 3 dysku pod nextcloud Toshiba 18tb 3,5 talerzowe, do tego komputera, moge powiedziec Sa bardzo Ciche i to jest ważne! Z tego wzgledu ze mam Linux Mint 22.2 wersje systemu, uwazam najlepsze rozwiazanie dla tego komoutera.
Ps. Kupujcie taśmy przedłużka do kart Graficznych, sa ciężkie, mam w obudowie inaczej umieszczona.

post wyedytowany przez Dragon873 2026-01-15 13:33:35
15.01.2026 13:18
16
1
odpowiedz
marekd487836
0
Junior

I Rząd ma nas w ręku, nasze, dane i naszą prywatność.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl