Komentarze do wiadomości: „Jakby patrzeć na książkę w twardej oprawie.” Gracze są zgodni czemu fizyczne wydania gier były tak świetne

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
21.01.2026 14:00
mikros
1
2
odpowiedz
mikros
104
M7

Kto pamięta jak mówili, że gry będą tańsze bo nie będzie trzeba na premierę rozwozić pudełek po sklepach, gry nie będą zalegały na półkach itd.

21.01.2026 16:35
darkhulk
1.1
darkhulk
57
Pretorianin

mikros Bo są tańsze, pewnie w jaskini mieszkasz i nie znasz cdkeys czy instant-gaming, stron gdzie klucze na premiere często -20% mają, nie wspominając o obniżkach, taka Mafia 3 w pół roku chyba -50% już miała, a w sklepie ? Fifa 2010 i minecraft cena 100% premierowa przez 5 lat XD

21.01.2026 20:30
cycu2003
1.2
cycu2003
259
Legend

No masz tańsze ale jak zwykle przy kombinacjach po obcych stronach. Ceny gier chociażby na ps strore są z kosmosu, często bez krótkich promocji gdzie trzeba zapłacić trochę mniej. Tak to nieraz po roku trzeba dalej dać np. 350zl podczas gdy ja płycie już jest dużo mniej

21.01.2026 15:33
Piotr44
2
3
odpowiedz
3 odpowiedzi
Piotr44
213
Generał

Były świetne? Nie, nie były. Kupa niepotrzebnych śmieci, a dodatkowo problemy z zabezpieczeniami antypirackimi mimo posiadania oryginału (w tej chwili mało co można odpalić bo zabezpieczenia typu Starforce, Securom czy Safedisc przestały działać) dochodzi jeszcze ryzyko zniszczenia płyt i naturalny proces degradacji płyt CD/DVD. Wersje cyfrowe tych problemów nie mają, IMHO są pod każdym względem lepsze :-)

21.01.2026 16:38
darkhulk
2.1
darkhulk
57
Pretorianin

Piotr44 Te wydania były fajne 20 lat temu, tak samo książki kupowanie raz na rok, to się zbierało na półce. Obecnie książka to jest produkt niczym płatki do mleka, koszt 10-20 zł za jeden tom, gdzie wcześniej to tylko w księgarniach były do kupienia, teraz to w aptece czy na poczcie dostaniesz jakiś gruz do poczytania za 9.99 zł, a jak zniszczony to i po 5 zł [pozdro Carrefour i ich gupie boxy na książki]

21.01.2026 18:05
😂
2.2
3
nfsfan6
54
Pretorianin

Piotr44 I ta cudowna instalacja gier jak np ARK survival evolved zajmujących 350 GB. Kilka godzin czekania na ściągnięcie się gry. Coś pięknego. Kiedyś to obraz płyty i instalacja z pliku ISO w 1 minutę fakt to była porażka. I te cudowne day 1 patche gry tak dopracowane wychodzą dziś że szok 10 krotne obsuwy premier są normą a kiedyś jak zapowiedzieli datę premiery to była pewna. I tu taki cyberbug 2077 wjeżdża na białym koniu i po pięciu latach łatania możliwe że jest grywalny. Kiedyś kupowało się kompa raz na 10 lat i wszystko na full chodziło a dzisiaj ? Wspaniała optymalizacja gier vide UE5 i wszechobecny DLSS.Faktycznie Nie były świetne te czasy. Teraz jest IDEALNIE

21.01.2026 22:56
Marky
2.1
Marky
33
Generał

darkhulk Zależy jaka książka. Tanie wydania do marketów i turbo popularna literatura jak najbardziej. Ale przykładowo Historia Śródziemia to jest od 60 zł za tom, albo publikacje bardziej naukowe w rodzaju "Czy jestem Niemcem? Przesiedleńcy z Polski do RFN i NRD w latach 1950–1991" Ryszarda Kaczmarka od 50 zł. (Swoją drogą polecam)

post wyedytowany przez Marky 2026-01-21 22:57:08
22.01.2026 09:26
Piotr44
3
odpowiedz
3 odpowiedzi
Piotr44
213
Generał

nfsfan6 Kilka godzin? Przy uczciwym światłowodzie całkiem szybko czas zbliżony do zjedzenia śniadania. Pomyśl ile byś instalował 350GB z płytek Blu-ray, o DVD nie wspominając bo byłoby ich około 70. Patche ci się nie podobają to ich nie instaluj, kiedyś jak był babol w grze, do babol zostawał niepoprawiony do usrantum mortum, ale było świetnie że patchy nie było. A generalnie jak nie chcesz zmieniać kompa, czy konsol to znajdź sobie niskokosztowe hobby na które Cię stać :-)

22.01.2026 18:14
3.1
2
nfsfan6
54
Pretorianin

No mi się kilka razy zdarzyło że gra która zajmowała te 150 czy więcej GB instalowała się 2-3 godziny a mam łącze 1Gbit światłowód. Bo wiesz to nie jest tak że jak masz łącze 1Gbit np to ściąga ci cały czas te 115 MB/s (tyle wynosi mój max download speed) bo często są spadki czasem nawet bardzo duże. Transfer nigdy nie jest stały i są wachania. Zależy od obciążenia sieci steam w danym momencie. A co do płyt to mogliby wypuszczać na płytach BDXL gry. Mają one pojemność 100GB każda(to te same płyty na których są filmy 4K UHD). Wtedy dzisiejsze gry to byłoby 1 max 2 takie płyty.... Zrobiłbym obraz takiego blu ray i trzymał na dysku nie musząc instalować gier z chmury. Zwłaszcza że mam szybki dysk M.2 więc gra jak np ARK survival evolved te 325 GB około by się pewnie w 2-3 minuty zainstalowało. Chodzi mi też o to że kiedyś miałeś wybór: instalować z płyty, zrobić se obraz ISO tej płyty i z obrazu zainstalować albo ciągnąć ze steama. Teraz wyboru w zasadzie nie ma...

25.01.2026 17:46
Snow64
3.1
1
Snow64
16
Chorąży

nfsfan6 Czterowarstwowe płyty BDXL mają 128GB, a jest możliwe zrobienie nawet szesnastowarstwowych o pojemności 400GB, ale tak jak ośmiowarstwowe o pojemności 200GB nigdy nie weszły do produkcji. Prędkość płyt Blu-Ray w sumie też nie jest problemem, bo ich maksymalna możliwa prędkość to 72MB/s i w przeciwieństwie do pobierania z sieci ta prędkość byłaby wmiarę stała o ile twórcy gry nie skopali by rozmieszczenia plików i byłyby na płycie w tej kolejności w której oczekuje ich instalator.

26.01.2026 20:13
3.2
nfsfan6
54
Pretorianin

Snow641

Dokładnie. Ja jestem bardzo zły że teraz praktycznie wszystko jest cyfrowe. Jestem kolekcjonerem i chciałbym mieć wszystkie gry na płytach. A teraz praktycznie wszystkie gry są tylko w wersji cyfrowej.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl