Bardzo fajna seria przygodowych platformówek, taka nowa nieoficjalna maskotka PlayStation zamiast Crasha. Ostatnią naprawdę udaną platformówką od Sony jest Astrobot na PS5, tytuł naprawdę postarany dorównujący poziomem takiemu Mario Odyssey ale na tym kończy się ta miła przygoda. Sony przez brak oddechu na plecach realnej konkurencji może sobie bujać w obłokach jak robi to teraz i widać tego efekty, bo same głupoty tylko im w głowie aktualnie.
Jeśli Xbox nie spręży dupy i nie zacznie ponownej ekspansji rynku jak to czynił przy X360, to nic się nie zmieni. Chociaż podejrzewam że u nich teraz już wielodniowa burza mózgów co zrobić, zachować pudełka i napęd idąc po zwycięstwo czy przybić piątkę z Sony lecąc od razu na dno.
Mam ogromny sentyment do jedynki, jednej z pierwszej gier uruchomionych na PS2. Oprawa audiowizualna wtedy wgniatała w fotel, a całość zachwycała też pod względem postępu, jaki dokonał się w zestawieniu choćby z Crashami z PSX-a.
Świetnie widać po The Precursor Legacy też ciągoty Naughty Dog do mroczniejszych opowieści, trudniejszych tematów, bardziej skomplikowanych mechanik. Wystarczy spojrzeć na klimat, kolorystykę, projekty poziomów z samego początku, a te z dalszych etapów. ND potrzebowali wyfrunąć z gniazda bezpiecznych platformówek, ale dla mnie w tej pierwszej przygodzie Jaka i Daxtera i tak najcenniejsze czy najpiękniejsze będą te pierwsze godziny. Ta przyjemnie beztroska Sandover Village!
Przechodziło się tą grę, nieważne czy to było demo (które miało wioskę i wyspę) czy też pełną wersję. Pamiętam, że była nawet solucja do tej gry (na PSX Extreme jak dobrze pamiętam), dlatego mogłem też ją ukończyć na 100%. Na swoje czasy robiła wrażenie, teraz pewnie jestem w stanie ukończyć ją szybciej niż ostatnio.
Fajna gra, ale zdecydowanie wolę dwie kontynuacje. Dwójkę a'la GTA i trójkę a'la Mad Max.
Szkoda, że seria jest dziś martwa. Zagrałbym w nową część, w nowych pięknych szatach.
"Tyle o kulisach działania gry, gdyż nas interesuje to, co było widać gołym okiem."
A jeżeli kogoś interesuje język GOAL i jego działanie, polecam stronę https://opengoal.dev/ Od 2020 roku przenoszą serię J&D na PC, natywnie, bez emulacji, legalnie.