Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja The Sinking City 2GTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: „I tak nie macie żadnej prywatności. Pogódźcie się z tym”. W 1999 roku CEO przewidział przyszłość internetu, w której inwigilacja to normalna rzecz

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
13.07.2026 13:59
😉
1
8
odpowiedz
Jerry_D
85
Senator

Dla kogo inwigilacja normalna, dla tego normalna. I kto oddaje swoje dane, żeby mu apka nie zastrajkowała, ten oddaje. 🤷

post wyedytowany przez Jerry_D 2026-07-13 14:00:19
13.07.2026 15:35
trismegistos
2
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
trismegistos
8
Pretorianin

Najwięcej danych oddają ci, którzy nie są świadomi ze sprzedawania ich danych lub ja oddają, bo "nie mają nic do ukrycia". Nie potrzebne są drogie kursy z prywatności, ale wystarczy tylko zdrowy rozsądek (i kilka godzin), aby mocno zminimalizować ilość oddawanych danych.

13.07.2026 15:49
2.1
3
odpowiedz
Tuesvan_NPC
2
Pretorianin

Premium VIP

trismegistos Myślę, że nawet "minimalizując" ilość oddawania danych nie jesteś w stanie sobie wyobrazić, ile danych na Twój temat krąży w sieci... Natomiast zawsze w takich sytuacjach pojawiają się dwa pytania: czy dane, które są o mnie zbierane mogą mi realnie zaszkodzić, gdyby wypłynęły na wierzch? Czy większość z nich to nie są po prostu informacje na temat rzeczy, które robię, lubię i oglądam? No i czy są to dane ogólnodostępne? Czy tak naprawdę są to informacje, których... nikt osobiście nigdy na oczy nie przejrzy?

Prywatność, której obecnie nie mamy nie dotyczy raczej tego, że "wszyscy wszystko o nas wiedzą". Kumpel z klatki obok nie wie, co robisz w sieci. Szef w pracy też nie wie, co przeglądasz i jakie masz fantazje przed ekranem komputera (chyba że publikujesz je na Facebooku). Ale algorytmy, które potrzebują to wiedzieć, wiedzą że użytkownik X coś oglądał. Wiedzą, że był tu i tu. I to im absolutnie wystarczy - bo na tej bazie te same algorytmy wyrzucą X innych stron o podobnej tematyce. Taki brak prywatności nie jest aż tak szkodliwy... dopóki zebrane szczegóły nie ujrzą światła dziennego, np. w przypadku polityków, czy innych znanych osobistości ;)

13.07.2026 16:33
trismegistos
2.2
odpowiedz
trismegistos
8
Pretorianin

Pablo X6 Jak najbardziej się z Tobą zgadzam. Nie każde informacje mogą nam zaszkodzić. Sam obraz mojej osoby, który składa się z tego, jakiej muzyki słucham i jakie lubie książki, w żadnym wypadku mi nie zaszkodzi. Co innego dane osobowe, lokalizacyjne, szczegóły rodzinne lub tworzące obraz codziennych nawyków.

13.07.2026 17:12
Mqaansla
3
odpowiedz
Mqaansla
50
Generał

„I tak nie macie żadnej prywatności. Pogódźcie się z tym”. W 1999 roku CEO przewidział przyszłość internetu, w której inwigilacja to normalna rzecz

Tylko, że istnieje naturalna konsekwencja tak opisanego stanu rzeczy => Na wszystkie patologie internetu (łamanie prawa), a w dniu dzisiejszym przez stopień integracji technologi także i realnego świata jest / musiało by być, otwarte przyzwolenie...

post wyedytowany przez Mqaansla 2026-07-13 17:14:35
13.07.2026 22:35
WolfDale
😜
4
2
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

Niektórzy żeby kupić masło o złotówkę taniej już zaprzedają swoją duszę w aplikacji, mnie osobiście czasami już to irytuje że gdzie nie pójdę to pytają mnie o aplikację. Oczywiście żadnej z nich nie posiadam, chyba sobie zrobię koszulkę którą będę ubierać na zakupy że nie mam aplikacji i mieć nie będę żeby mnie nie pytali po raz enty.

14.07.2026 07:28
5
1
odpowiedz
Daroslaw
50
Pretorianin

Klasyczne gotowanie żaby - kiedyś wszystkich oburzało, ale powoli przez lata doszliśmy do tego, że większość i tak klika w banery albo akceptuje regulaminy, których nie zna treści.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl