Komentarze Gry z akcją w Egipcie

Forum Top-listy
Dodaj komentarz
20.04.2026 21:27
lewel
👍
1
2
odpowiedz
lewel
21
Pretorianin

Ciekawe zestawienie. Zdałem sobie sprawę że lubię ten klimat, a o połowie tych tytułów nie słyszałem.  Dzięki!

20.04.2026 21:38
Drenz
1.1
Drenz
41
Senator

Dzięki. Dominują strategie oraz przygodówki w różnym stylu. Dużo staroci a z nowości już tak rzadziej deweloperzy sięgają po egipskie klimaty. Pewnie trudno niektóre gry zdobyć, choć na Steamie jest kilka remasterów staroci. Jak już Egipt się pojawia to raczej jako lokacja w jakimś rozdziale. Też fajnie, ale takich dziejących się głównie tam już tak dużo nie ma. Pomijałem też gry typu Luxor i inne klikadła. Kiedyś zabiorę się za listę z grami dziejącymi się tylko na pustyni :)

20.04.2026 21:35
Kwisatz_Haderach
2
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Kwisatz_Haderach
24
GIT GUD or die trying

O fajna, nietypowa lista.

Az sie prosi o takie same dla innych kultur i okresow. Zwlaszcza dla nietypowych, np. afryka rownikowa/poludniowa (dzungla/savanna) czy czasy Aztekow/Inkow/Majow/ itd...

ps. Nawet Christie sie zalapala lol. NAprawde dobra lista. Chyla czola przed wiedza na tematy nietypowe. ;)

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-04-20 21:36:14
20.04.2026 22:17
Drenz
2.1
Drenz
41
Senator

Dzięki!
Myślałem o tym, żeby zrobić dla gier z akcją w południowoamerykańskich klimatach. Niedużo takich gier jest, ale są. Czasami na pograniczu SF (Inca:) ). Z afrykańskimi byłoby trudniej, bo rzadko umieszcza się akcję w tamtych rejonach, choć od razu jak napisałeś to sobie przypomniałem kameruńską grę Aurion: Legacy of the Kori-Odan, polskie Dr Livingstone, I Presume?, czy oczywiście Far Cry 2. Może by coś się uzbierało sensownego.
Ale właśnie wole takie nietypowe listy robić, niż kolejne na podziały gatunkowe.
Na razie w przygotowaniu lista z gier z latarnikami lub latarniami w grach, z akcją w Australii, z akcją na pustyni i grach typu Dorfromantik.

20.04.2026 22:14
Araneus357
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Araneus357
63
Scourge of Hell

W sumie do listy pasowałby PowerSlave i Dzieci Egiptu - https://www.gry-online.pl/gry/egypte-kids/z81db1

Oraz... może Immortal Redneck?

20.04.2026 22:30
Drenz
3.1
Drenz
41
Senator

Powerslave jest, ale wrzuca ją jako Exhumed. Dzieci Egiptu - próbowałem dodać i w sumie chyba jakąś literówkę robiłem, bo teraz znalazło się więc dodałem do listy. Dzięki za Immortal Redneck!

20.04.2026 22:24
mohenjodaro
4
odpowiedz
1 odpowiedź
mohenjodaro
131
Mieszkaniec Beregostu

Szkoda, że tym razem nie zostały podzielone na Tiery, żeby można było od razu odsiać szrot ;)
(bo przecież nikt nie wątpi, że je wszystkie przeszedłeś ;))

Twoja toplista Lovecrafta nadal we mnie żyje, nawet teraz oglądam w tle Lighthouse pod wpływem tamtej toplisy (chociaz nudne niestety)

20.04.2026 23:00
Drenz
4.1
Drenz
41
Senator

Niestety, chciałbym je przejść, ale już raczej nie będzie dane. Część ograna a część wskakiwała na listę, gdy wpisywałem tytuły i podpowiadało różne gry, które po sprawdzeniu odsiewałem lub dorzucałem do listy. Dlatego tym razem bez podziału na tiery. Lovecraft nie miał za dużo szczęście do filmów - większość to średniaki, ale taki Zew Cthulhu z 2005 mi bardzo się spodobał. Szkoda, że Szepczący w Ciemności tych twórców był już gorszy.

Forum Forum Top-listy
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl