Jaka by to gra nie była, to chciałbym tylko powiedzieć, że wszystkie newsy z takim nagłówkiem to nic innego jak typowy zawistny hejt i rozprowadzanie dosyć fałszywego info. Dla wyprostowania przedstawie jak wygląda to rzeczywiście, bo sam się o tym przekonałem.
Ogólnie grę kupujesz razem z wybranym statkiem w starter packu. Najnizyszy pakiet to 45$...
No i za te 45$ dolarów masz dostęp do całego contentu w grze. Jakiekolwiek inne statki możesz kupić sobie w grze za kredyty które zarabiasz robiąc różne aktywności i są to misje pvp, pve, salvaging, mining, hauling itp lub po przez handel przedmiotami które znajdujesz w grze
Mocno krytykowany insurance jest obecnie bazowany na kredytach w grze, w przyszłości będzie opcja dla leniwców którzy wolą płacić miesięcznie gotówka by nie tracic kredytów w samej grze, a ona tylko przyspiesza czas oczekiwania na wyjęcie statku. Darmowe oczekiwanie jest po prostu dłuższe w zależności od klasy statku którego posiadasz. Możesz nic nie płacic z kredytów i odtrzymujesz go spowrotem powiedzmy po 40 minutach, albo zaplacic 6k/20k by go dostac za 2 minuty. Jedna misja to zarobek pomiedzy 40k/100k/150k w zaleznosci jaka masz wyrobioną reputację dla danej frakcji.
Gra tak bardzo dyma na kasę, że wydałem na nią 45 dolców a mam w swoim hangarze 20 statków a niektóre z nich kosztują w pledge store nawet 600$
Więc po co ten pledge? No cóż.. dla ludzi którzy nie mają co robić z kasą, bo wszystkie nowe statki które wychodzą są ekskluzywne dla pledge store przez 3 lub 4 miesiące i wychodzą one normalnie do zakupu w grze. Różnica taka, że gdy gra wyjdzie w pełni ( ekhm ) dostanie wipe, a ci co kupili jakiekolwiek statki w pledge, będą je mieli na start. Po prosty to finansowy bait na bogaczy do dalszego rozwoju gry, która w sumie notorycznie dostaje różne aktualizacje i content.
Gra nie jest pay 2 win, to że ktoś wydaje na statek ponad 1000 dolców nie czyni go lepszym w grze. Im większy tym potrzebna większa zorganizowana załoga do działania w nim, bo samemu nic nie zrobisz.
Ogólem gra jest bardzo fajna, lecz tonie ona w bugach, mimo tego że czasami ona bardzo irytuje przez te błędy, to nadal fajnie się w to gra, szczególnie jak znajdziesz grupę do wspólnej gry. Niestety darmowe wydarzenie, może mniej zachęcić ludzi, gdyż przepchane serwery na darmowym wydarzeniu, generuje 5x razy więcej błędów. No ale jest jak jest ;)