Z racji że na samym początku to studio było podejrzewane o wykorzystywanie AI do tworzenia pali w grze to bardzo sprytny ruch teraz tak odcinając się od tego kreską i przechodzenie na drugą stronę barykady o AI. Brain 100%. (pisze to jaku super fan gry)
Powiem na swoim przykładzie.
Używam AI do generowania tekstur oraz obrazków w grze którą robię o zarządzaniu złomowiskiem. Robię tak ponieważ moje zdolności artystyczne kończą się na narysowaniu ludzika z kresek i kółka. Tylko ze ja sam mam wytłumaczenie, robie to sam, i to praktycznie bezkosztowo, w wolnym czasie (jak mam). I myślę że AI stosowane przez jednoosobowe studia ma troche sensu (o ile służy do tworzenia grafiki), bo zamiast tracić czas aby z mojego braku talentu wykrzesać cokolwiek co nie będzie kaleczyć oczu graczy, mogę poświęcić ten czas na to aby np. dodać dodatkowe funkcje, albo poprawić błędy. Zaraz ktoś powie że mogę zapłacić grafikowi aby mi zrobił tekstury itp. w mojej grze na pojedynczy samochód przypada jakieś 800 części, z których każda musi mieć swoją grafikę oraz ikonkę, do tego cała reszta grafik. Jak zrobiłem rozpiskę to wyszło mi jakieś 2000 różnego rodzaju grafik. I nie znajdę grafika który zrobi tyle za 2000 lub 3000 złotych, a na więcej nie mogę sobie pozwolić.
Problemem nie jest samo AI ale to jak zostanie wykorzystane. Ja nie widzę problemu w tym by AI pomagało nawet w generowaniu grafiki. O ile ktoś je później sprawdzi poprawi i zatwierdzi. Najważniejsze jest kto i w jaki sposób wykorzysta dane narzędzie. Czasami możemy stracić wiele bardzo dobrych gier czy pomysłów na gry. Tylko dlatego że twórca by zrobić ta orginalna grę musiałby wykorzystać AI. I za to wykorzystanie zostanie zjedzony przez pseudo graczy. A faktem jest że jeśli pomysł i sama gra będzie dobra i w każdym procesie uczestniczy człowiek który chce swoją wizję przelać na grę. To nie ma kompletnie znaczenia jak to zrobi.