Komentarze do wiadomości: Gracze na Steam kupują coraz więcej tańszych gier. To zabija średnią półkę, ale Valve ma przynosić miliardy

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
25.11.2025 13:01
Drenz
1
8
odpowiedz
Drenz
39
Senator

Pomijając to, że Polska ma wysokie ceny sugerowane Steam, to wielu deweloperów, szczególnie zachodnich, oderwanych jest od rzeczywistości jeśli chodzi o wycenienie swojego "dzieła". Gry dwugodzinne często są wyceniane na ponad 60 zł. Pamiętacie 12 Minutes? Grę, która można było ukończyć wielokrotnie w przeciągu dwóch godzin - cena 99,99 zł. A Memoir Blue - bez problemu ukończyć grę można w 45 minut - ponad 30 zł. Podobnie swego czasu Storyteller (wspomniane gry z katalogu Annapurny, można było ograć na szczęście w GP). W ogóle takich gier jest mnóstwo.

Jeśli gra ma atrakcyjną cenę, to wiadomo, że przyciąga. Gry indie i AA muszą wręcz taką posiadać, aby zachęcić graczy do kupna. Z tych ponad 20 tytułów z 2025 r., które kupiłem na Steam, wszystkie miały dobrą cenę, w tym też niższą niż sugeruje Steam. Konkurencja jest duża i będzie coraz większa.

Poza tym już coraz częściej gry po pół roku od premiery dostają -50% na promocjach albo i więcej (nie piszę od tytułach AAA). A są bardziej już dopracowane. Albo trafiają szybko do bundli, do Luna i jeszcze kwestia darmówek od Epic. Po co więc przepłacać.

25.11.2025 14:01
Metaverse
3
7
odpowiedz
3 odpowiedzi
Metaverse
83
Senator

Abstrahujac od sredniej polki. Trzeba chyba upasc na leb zeby kupic za 350 za taka porazke jak Call of Duty: Black Ops 7 kiedy za prawie 3 razy taniej mozna kupic ARC raiders. Nie mowiac juz ze ocena tych gier to przepasc.

25.11.2025 13:01
Drenz
1
8
odpowiedz
Drenz
39
Senator

Pomijając to, że Polska ma wysokie ceny sugerowane Steam, to wielu deweloperów, szczególnie zachodnich, oderwanych jest od rzeczywistości jeśli chodzi o wycenienie swojego "dzieła". Gry dwugodzinne często są wyceniane na ponad 60 zł. Pamiętacie 12 Minutes? Grę, która można było ukończyć wielokrotnie w przeciągu dwóch godzin - cena 99,99 zł. A Memoir Blue - bez problemu ukończyć grę można w 45 minut - ponad 30 zł. Podobnie swego czasu Storyteller (wspomniane gry z katalogu Annapurny, można było ograć na szczęście w GP). W ogóle takich gier jest mnóstwo.

Jeśli gra ma atrakcyjną cenę, to wiadomo, że przyciąga. Gry indie i AA muszą wręcz taką posiadać, aby zachęcić graczy do kupna. Z tych ponad 20 tytułów z 2025 r., które kupiłem na Steam, wszystkie miały dobrą cenę, w tym też niższą niż sugeruje Steam. Konkurencja jest duża i będzie coraz większa.

Poza tym już coraz częściej gry po pół roku od premiery dostają -50% na promocjach albo i więcej (nie piszę od tytułach AAA). A są bardziej już dopracowane. Albo trafiają szybko do bundli, do Luna i jeszcze kwestia darmówek od Epic. Po co więc przepłacać.

25.11.2025 13:22
1.1
2
skorp_
66
Pretorianin

A potem deweloperzy płaczą, że ludzie kupują ich gry, przechodzą w godzinę i zwracają xD

25.11.2025 13:25
Drenz
1.2
Drenz
39
Senator

Fakt. Takich historii trochę było :)

25.11.2025 14:33
kęsik
😱
1.3
2
kęsik
170
Legend

Wschodni deweloperzy wcale nie są lepsi. I dlatego taki niszowy jRPG kosztuje 275 PLN i ma jeszcze 3 edycje specjalne z DLC (wszystkie te DLC to jakieś skórki dla postaci, itemki itp.) gdzie najdroższa jest za 850 PLN...
Chociaż może to ich zachodni wydawca takie ceny wali...

post wyedytowany przez kęsik 2025-11-25 14:34:46
26.11.2025 00:10
Marky
1.4
Marky
32
Generał

12 Minutes za specjalnie nie dziwi. Zrobił tą grę jeden gościu, ale tu go kosztowało zatrudnienie do ról głosowych bohaterów gry Jamesa McAvoya, Willema Dafoe i Daisy Ridley - no to są aktorzy, którzy tanio nie biorą, więc żeby się w ogóle zwróciło, szczególnie, że mówimy tu o indyku, które zwykle nie mają kosmicznej ilości sprzedanych kopii to trzeba było dać taką cenę.
12 Minutes zresztą średnio tu pasuje - tą grę właśnie tak skonstruowano, że by ją skończyć musisz ją przejść wielokrotnie, działa tu identyczny mechanizm jak np. w Deathloop od Arkane. Łącznie według howlongtobeat rozgrywka trwa 4 godziny.

post wyedytowany przez Marky 2025-11-26 00:11:55
26.11.2025 10:28
Drenz
1.5
Drenz
39
Senator

Marky
Akurat to nie gra indie, bo deweloper miał za sobą niemałe wydawnictwo, które najpewniej wyłożyło kasę na aktorów i inne rzeczy, co potem sobie odbili.
Wiem, że o to w niej chodzi , by ja przejść wielokrotnie. Ja ukończyłem ją dwa razy w mniej niż 4 godziny a po drodze oczywiście zaliczając jeszcze wiele innych pomniejszych zakończeń. Niemniej nawet jak na grę na 4h (czy też, 5 i6) to i tak nadal bardzo drogo.

Wschodni deweloperzy wcale nie są lepsi. I dlatego taki niszowy jRPG kosztuje 275 PLN i ma jeszcze 3 edycje specjalne z DLC (wszystkie te DLC to jakieś skórki dla postaci, itemki itp.) gdzie najdroższa jest za 850 PLN...

Racja. Zapomniałem o japońszczyźnie (a w sumie nie zapomniałem, bo w nie nie gram, chyba, że zrobione sa w zachodnim stylu) a ceny mają ostro wywindowane. Sprawdziłem sobie kilka gier i chyba w Japonii mają taniej. Taki Octoptah Traveler PS5 (pudełko) lata u nich za mniej 6500 jenów, czyli jakieś 150 zł a u nas, miej niż 40 dolców a w sklepach a najtaniej u nas jakieś 199 zł i odpowiednio 49 dolców. Oczywiście w cyfrowych sklepach PS ceny podobne, na amazonach już są różnice. Ale tez wiele gier nie sprawdzałem.

26.11.2025 11:37
darkhulk
1.6
darkhulk
56
Pretorianin

Takie uroki cyfrowej dystrybucji i niskiego progu wejścia, co nie miało miejsca 20 lat temu jak jeszcze istniały artefakty czyli pudełka z grami.
Drugim aspektem to jest zanik gier Flash na przeglądarki, nikt już tego nie robi/ nie rozwija. I jedynym sensownym miejscem, gdzie znajdziesz proste gry to Steam. Jedynie ich wycena jest bzdurna jak piszesz, bo oczywiście trafiają się tytułu po 2$ / 9.99 zł ale coraz więcej wydawców wycenia gry robione nie lepiej jak w wspomnianym Flashu na 50 czy 90 zł.

25.11.2025 13:20
Maverick0069
2
odpowiedz
7 odpowiedzi
Maverick0069
116
THIS IS THE YEAR

Właśnie kupiłem pająka 2 za 200zł , horizona 2 za około 150zł - jak kogoś dupa nie piecze na niepełne i drogie gry to może za rozsądne ceny kupować.

post wyedytowany przez Maverick0069 2025-11-25 13:21:02
25.11.2025 15:15
Drzesaru
2.1
3
Drzesaru
81
Konsul

No to ładnie pieniądze straciłeś. W tym samym momencie mogłeś kupić te dwie gry za 252zł co i tak jest za dużo. Wystarczy wejść na stronki z kluczami.

25.11.2025 18:07
Maverick0069
2.2
1
Maverick0069
116
THIS IS THE YEAR

Drzesaru
Akurat nie ma takich ofert o których mówisz... tzn są do momentu jak się przejdzie do zapłać to i podatek dojdzie i opłata za usługę:)
Także pierdololo że ho ho.
Albo nie, podaj linka do tych ofert bo gier nie zainstalowałem to chętnie zwrócę i kupię w niższej cenie.

25.11.2025 21:20
2.3
Interior666
167
Generał

Jaki podatek?

26.11.2025 09:16
Maverick0069
2.4
Maverick0069
116
THIS IS THE YEAR

Interior666
Kinguin dla przykładu - opłata serwisowa przy zakupie spiderman 2 prawie 7 euro.
NA cd keys 30 zł - końcowa cena jest niższa o 10zł a często taka sama jak te zniżkowe na Steam więc szkoda sobie dupę zawracać.

post wyedytowany przez Maverick0069 2025-11-26 09:18:55
26.11.2025 09:31
mirko81
2.5
mirko81
85
amd platform

Czasami niezle okazje można na allegro wyrwać. Tylko tu kupuje tańsze klucze.

Spiderman 2 widzę za 188 zł
Horizon 126 zł

Np Little Big Adventure chodzi na steam w promocjach ok 85 zł [obecnie 134] Na allegro czysty kluczyk teraz jest za 32 zł.

post wyedytowany przez mirko81 2025-11-26 09:33:52
26.11.2025 10:22
2.6
Interior666
167
Generał

Maverick0069
Dalej nie wspominałeś jaki podatek. Opłata za usługę to coś innego. Nie dziwię się, że potrafi taka występować, visa czy mastercard biorą niekiedy 20% całej transakcji. Wszystko zależy od platformy na jakiej kupujemy oraz metody użytej do transakcji szkoda, że tak mało serwisów wspiera kryptowaluty bo transakcje stabli na bnb czy solanie to grosze ale wszystko w swoim czasie.

Generalnie nie wiem jak szukasz ale keyshopy to złoto. Polecam gg deals. Steamowe promocje od już dawien dawna nie są żadnymi promocjami tak na prawdę.

BTW właśnie sprawdzałem obie gry które kupiłeś. Na instant gaming obie w euro po przeliczeniu na złotówki wychodzą taniej.

post wyedytowany przez Interior666 2025-11-26 10:28:08
26.11.2025 13:51
Maverick0069
2.7
Maverick0069
116
THIS IS THE YEAR

mirko81
Zgoda, udało mi się tamtym tygodniu kupić Dragons Dogma 2 i Age of Wonders po 75 zł z kodem.
W przypadku gier Sonego jest trudniej złapać coś w dobrej cenie.

Interior666
Prawda, ale dla mnie te 15 zł nie robi różnicy.
A co do podatku, pamiętam chciałem kupować kilka gier na jakiejś stronie z kluczami i tam w fazie końcowej wybierało się kraj do którego o ile dobrze pamiętam miała by zostać wystawiona faktura i tam naliczało podatek.

25.11.2025 14:01
Metaverse
3
7
odpowiedz
3 odpowiedzi
Metaverse
83
Senator

Abstrahujac od sredniej polki. Trzeba chyba upasc na leb zeby kupic za 350 za taka porazke jak Call of Duty: Black Ops 7 kiedy za prawie 3 razy taniej mozna kupic ARC raiders. Nie mowiac juz ze ocena tych gier to przepasc.

25.11.2025 14:55
Gandohar
3.1
2
Gandohar
32
Centurion

Upaść na łeb to trzeba, żeby pisać takie durne komentarze, czemu zaglądasz innym do portfela? co cię obchodzi, co inni kupują? mają do tego prawo, jak cię nie stać na cod'a to nie kupuj.
Poza tym chyba polskie znaki Ci nie działają na klawiaturze, masz trochę, skopiuj sobie ś, ć, ą, ż, ó
Nie dziękuj
Nie pozdrawiam

25.11.2025 17:08
Zalewany
3.2
4
Zalewany
101
Konsul

Takie libkowe gadanie sprawia tylko więcej problemów. Większość ludzi nie ma wymagań w stosunku do gier i potem wychodzą takie potworki jak BO7. Oczywiście możesz zaginać czasoprzestrzeń i mówić, że tak nie jest. Niestety brutalna prawda jest taka, że jedynym rozwiązaniem jest ostracyzm wobec takiego ślepego konsumpcjonizmu i właśnie zaglądanie ludziom do portfela, bo raczą zapłacić 350 zł za grę, która była robiona na odwal i tym samym dadzą sygnał leniwym korposom, że to się i tak sprzeda. Niestety ja tak samo jak użytkownik Metaverse mam szacunek do swojego czasu, który poświęciłem na zarobienie pieniędzy i nie mam zamiaru wydawać ich na jakiegoś kasztana tylko kupić sobie w tej kwocie dwie lub trzy inne lepsze gry, które traktują mnie poważnie, a nie jak owcę do wystrzyżenia.

Człowiekowi zażywającemu narkotyki czy odżywiającemu się ewidentnie niezdrowo rozumiem, że też nie mam prawa zwrócić uwagi? Z gierkami jest podobnie bo człowiek sam sobie szkodzi z podejściem moje pieniądze moja sprawa czy taką uległością wobec coraz gorszych usług. Rynek pracy, polityka społeczna, gry, rynek mieszkaniowy - wszystko tak działa.

post wyedytowany przez Zalewany 2025-11-25 17:13:35
25.11.2025 18:23
Crod4312
3.3
Crod4312
172
Legend

Trzeba chyba upasc na leb zeby kupic za 350 za taka porazke jak Call of Duty: Black Ops 7 kiedy za prawie 3 razy taniej mozna kupic ARC raiders.

Ale zdajesz sobie sprawę, że niekoniecznie typowy gracz CoD'a jest zainteresowany formułą proponowaną przez ARC, tak? BO7 jest gównem przeokrutnym ale jeśli byłyby tylko te dwie gry na świecie i tylko je można by było kupić to wybieram CoD'a. ARC zwróciłem po 1.5h bo gra jest totalnie nie dla mnie i jest po prostu nudna.
Równie dobrze możesz powiedzieć, że nie wiem, dziwi cię, że ludzie kupują Ghost of Yotei, kiedy na rynku jest dostępne Anno Pax Romana.

25.11.2025 14:10
4
1
odpowiedz
1 odpowiedź
pawel1812
77
Generał

To jest głosowanie portfelem przez graczy. Ja już dłuższy czas też kupuje starsze hity po promocjach... Obecna promocja jest beznadziejna. Scam Friday, chyba najgorsza promka od początku roku na Steam. Oprócz promki na PS5 tegoroczny Czarny Piątek nie istnieje...

Ja wstrzymam się chyba z zakupem nowych gier na dłużej, bo grind skrzynek w CSGO przestał dawać jakieś rezultaty. Nie opłaca się już rozgrywać tych 3-4 meczy na cheaterów, jak dropi się skrzynki za 1,5zł. Rynek skinów CSGO będzie powoli upadał, przez co zyski Valve też będą raczej maleć. W ostatnich 2 latach udało się kupić całkiem sporo gier, nie dopłacając za dużo, dzięki frajerom, którzy skupowali te skrzynki i skiny.

26.11.2025 11:42
darkhulk
4.1
darkhulk
56
Pretorianin

Nie głosowanie portfelami a głosowanie głodowymi wypłatami xD
Na zachodzie pracujesz 2 godzinki czy tam siedzisz w fotelu tyle samo i masz dowolną gre z premiery, u nas to 2 dni robienia i dodatkowo w domu dieta na czokoszokach i pomoc dla powodzian.
Nigdy nie widziałem na forum steam by ktoś z skandynawii, uk czy innej szwajcarii zwracał uwage że gra teraz kosztuje 100$ i olewa temat nie kupuje. Zawsze biedaczki z wenezueli, kolumbi czy innej ukrainy , turcji i polski piszą i nikt inny, zawsze te same kraje.

25.11.2025 16:46
Mqaansla
5
1
odpowiedz
Mqaansla
46
Generał

Bo są często lepsze - nawet przed uwzględnieniem ceny...

25.11.2025 16:49
neXus
6
2
odpowiedz
neXus
258
Fallen Angel

No patrzcie państwo, nagle gracze zamiast ozłocić developerów głoszących hasła w stylu "gry są za tanie" zaczęli kupować gry na wyprzedażach :P O nagle się okazuje, ze jest mnóstwo dobrych gier sprzed paru lat, bez RT i 4K, w które można się dobrze bawić i to za przystępną cenę. Nie wspomnę już o sławetnej "kupce wstydu" którą ma większość graczy - widząc najnowsze tytuły w cenach powyżej 300 zł sam zaczynam sobie przypominać o tytułach w swojej bibliotece zostawionych na "później" ;) A to, że np Borderlands 4 kupię za 2 lata na obniżce 50% w tym momencie mnie nie rusza :P

25.11.2025 18:14
😂
7
odpowiedz
2 odpowiedzi
NightGeisha
7
Generał

Z gier tzw. AAA to chyba WC Shadows był tylko warty kupienia w tym roku.

* sorry chodziło o ac Shadows, al WC brzmi tak samo dobrze.

post wyedytowany przez NightGeisha 2025-11-25 18:14:56
25.11.2025 20:33
Sadistic Son
7.1
2
Sadistic Son
111
Imperator

Cienie klozetu mogłyby być całkiem interesujące. Zwłaszcza z dodatkiem Zabójcze Fekalia.

25.11.2025 21:22
👍
7.2
NightGeisha
7
Generał

Auto-korekta mi zmieniła na WC, ale tak zostawiłem gdyż faktycznie brzmiało nieźle. Z tym dodatkiem, o którym mówisz nawet lepiej.

25.11.2025 20:52
Kasrkin
😂
8
1
odpowiedz
Kasrkin
14
Generał

Podnoście jeszcze bardziej ceny gier to dopiero zobaczycie zyski xD

25.11.2025 23:23
9
2
odpowiedz
tynwar
99
Senator

No i dobrze, przecież jest cała masa starych gier, które mają naprawdę dobrą cenę na promocjach, a wiele z tych gier sprzed 5 lat tylko niewiele gorzej wyglądają od najnowszych. Oby to jakoś wpłynęło na branżę, choć to pewnie marzenie ściętej główki.

26.11.2025 09:38
Fyrdraka
10
1
odpowiedz
Fyrdraka
10
Solasta II

Mnie przy graniu trzymają w zasadzie już tylko indyki i ogólnie mniejsze gry od pasjonatów, a nie rzemieślników. Segment AAA dla mnie nie istnieje od dawna, jest tak porażająca stagnacja, nuda i klepanie 150 raz tego samego, tylko z większymi wymaganiami i drożej. Także siłą rzeczy płacę mniej za gry, promocji jest cała masa, dzień w dzień, plus wychodzi też bardzo dużo bundli, w których również można fajne rzeczy znaleźć.

No i oczywiście sprawdzam ceny, jak jest stosowany bandycki przelicznik Steama to tam nie kupuje, tylko korzystam z innych sklepów. Teraz dolar jest dość tani więc dobrze kupować właśnie w dolarach, sklepy przeliczają cenę po rynkowym kursie, a nie wyjętym nie wiadomo skąd, jak u Gabena.

post wyedytowany przez Fyrdraka 2025-11-26 09:47:14
Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl