Komentarze do wiadomości: „Gra działa jak PowerPoint”. Fani Europy Universalis 5 sądzą, że rozgrywka powinna kończyć się wcześniej niż założyli twórcy

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
17.11.2025 14:58
1
1
odpowiedz
Paprykarz
48
Pretorianin

Jak pod encyklopedycznym wpisie napisałem, że nie będę w to grał jeśli nadal jest na gównianym Clausewitz Engine to mi odpisali, że przecież nowe wersje silnika działają dobrze xD

17.11.2025 20:11
2
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
imien134175
1
Junior

w EU4 late gamę też leżał, większość kampanii kończyłem koło 1600 bo już w tym czasie każde państwo prawidłowo rozwijane pozwalało walczyć z kilkoma najsilniejszym państwami AI jednocześnie. To była gra na 150-200 lat kampanii single player a prośby o wsparcie późniejszych dat startu miały zerowy odzew. Prawie nie używałem absolutyzmu, raz dobilem do rewolucji chcąc sprawdzić co to jest. Zakładam że w EU5 będzie podobnie po zapoznaniu się z mechaniką, taka gra po prostu nie może być rozciągnięta na 500 lat

18.11.2025 06:47
2.1
burkoslaw
6
Legionista

P9dobnie jest ze wszystkimi grami tego typu. W HOI 4 moze ze 2 razy widzialem oficjalny koniec. Stelaris tak samo. To jest ten typ gier gdzie sam sobie cele okreslasz

20.11.2025 09:18
elathir
2.2
elathir
117
Czymże jest nuda?

Akurat Stellaris z racji na kryzysy ma najciekawszy endgame.

W HoI IV zależy kim się gra, ale często end game przenosi się na oceany a to jakaś zmiana.

Najgorzej moim zdaniem jest w serii Crusader kings, zarówno w dwójce jak i trójce po zbytnim dopakowaniu naszego państwa i rodu brakuje już jakichkolwiek wyzwań.

18.11.2025 07:25
3
odpowiedz
thusb455332
1
Junior

W cywilizacjach jest trochę lepiej. Kiedy zmieniasz ustrój,- pojawia się bunt. Co do kolei, to utrzymanie,- zamiast 1 monety kosztuje 4.

19.11.2025 21:14
Mistrz Świata
4
odpowiedz
1 odpowiedź
Mistrz Świata
41
Centurion

absolutnie nie powinni skracac, daty sa idealne.
wlasnie o to chodzi ze jak sie dobrze prowadzi panstwo to jest mocarstwem i nie ma problemow. Jak ktos potrzebuje hardcore to na pewno beda mody robiace bunty co 5 lat i w ogole alieny decymujaca armie i ludnosc co 50 lat.

20.11.2025 09:16
elathir
4.1
elathir
117
Czymże jest nuda?

To nawet modów nie potrzeba, starczy odpalić najwyższy stopień trudności.

19.11.2025 21:21
Drackula
5
odpowiedz
Drackula
244
Bloody Rider

Tak juz leca skracac rozgrywke bo jakis random na redicie cos napisal a GOL zrobil z tego "artykul" :)

20.11.2025 09:32
6
odpowiedz
panzwami
1
Junior

Powinni skrócić przedział czasowy rozgrywki, ale bardziej obcinając początek niż koniec. Czyli po prostu wrócić do dat z EU4, gdzie były one dobrane niemal idealnie.

Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl