Komentarze do wiadomości: Gothic Remake wreszcie ma dokładną datę premiery. Nowy zwiastun ujawnia kluczową informację

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
12.02.2026 08:11
1
odpowiedz
Alchemikaa
0
Junior

To już wiem kiedy wziąć urlop

12.02.2026 08:16
Dr_BCKY
2
odpowiedz
Dr_BCKY
8
Legionista

Premium VIP

Mnie zachęciło, czekam!

12.02.2026 08:19
free-to-play
3
1
odpowiedz
free-to-play
56
Pretorianin

Nie no GOL brakuje wam ikonki "nie chcę zagrać"!

12.02.2026 08:39
PanDaneX
4
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
PanDaneX
17
Konsul

Wygląda to świetnie, czuć klimat kolonii no i ta muzyka :D łezka się w oku zakręciła. Teraz tylko trzymać kciuki żeby wszystko było dopięte na ostatni guzik. Jak wszystko pójdzie dobrze to mam nadzieję że twórcy nie będą celowo zwlekać tylko od razu bez większych zmian w mechanikach czy innych pierdołach wezmą się za Noc Kruka :D. Fajnie byłoby w niecałą dekadę zagrać we wszystkie odświeżone części.

12.02.2026 09:11
Shadoukira
4.1
2
Shadoukira
116
Chill Slayer

Ja też jestem raczej pozytywnie nastawiony i sama gra według mnie wygląda dobrze, jednak ciągle mam duże wątpliwości co do dopracowania technicznego tej gry i szczerze czuje, że na premierę ten Gothic nie będzie super dopracowany i może mieć sporo bugów.

Mam jednak nadzieje, że ostatecznie gra się wybroni i dobrze sprzeda, bo też chętnie ograłbym później takiego odświeżonego Gothica 2 i Gothica 3. Ogólnie jest dla dla mnie jedna z ważniejszych premier tego roku, więc mam nadzieje, że się nie zawiodę.

12.02.2026 10:12
PanDaneX
4.2
PanDaneX
17
Konsul

Shadoukira wiesz jak jest. Czasem to ruletka. Zostało oczekiwanie na wyniki ich pracy

12.02.2026 10:39
barto528
4.1
barto528
64
Green Bastard

Shadoukira bugi to część mechanik tej gry xD no ale też czekam :D

12.02.2026 09:18
Graczysko
5
2
odpowiedz
Graczysko
2
Chorąży

Dobra wiadomość dla mnie jest taka, że akurat mam urlop przez pierwszą połowe czerwca. Ale jest i zła wiadomość - będę wtedy w górach bez dostępu do kompa.:D
Ech w Gothicu nigdy nie było łatwo, nawet żeby w niego zagrać.;)
A tak poważnie, to fajnie, że wreszcie jest ta data premiery, a nie znowu przekładanie. Trochę sie naczekaliśmy, ale w końcu jest, super!

12.02.2026 09:27
6
odpowiedz
3 odpowiedzi
Inquerion
51
Generał

Nie wierzę w tę czerwcową datę. Przesuną na jesień.

Latem gry się gorzej sprzedają, między innymi dlatego że jest pięknie na dworze i długo jasno, plus dzieciaki rozpoczynają wakacje, wyjazdy, kolonie, ew. pracę sezonową etc. a dzieci/młodzież/młodzi dorośli to jest główny target gier. Nostalgiczne dziadki co ograły Gothica 1 na premierę to tylko bonus do zysków dla korpo, a i kupią oni grę niezależnie kiedy ona wyjdzie.

Czas dobrej sprzedaży gier jest w trakcie trwania roku szkolnego. Najlepiej listopad/grudzień, gdy zaczyna się świąteczna gorączka zakupowa. Każde korpo to wie...

Oczywiście muszą też uważać aby nie trafić na GTA6 jak Elex 2 nadział się na Elden Ringa...

12.02.2026 09:50
marvin92
6.1
4
marvin92
37
Konsul

Mają się wpakować pod GTA VI? Sezon ogórkowy dla tego typu gier jest najlepszy. Gdyby Elex 2 wyszedł w tym okresie a nie obok Horizon Forbidden West, Elden Ring czy Dying Light 2 to może Piranha Bytes nadal by istniała.

12.02.2026 09:56
6.1
Inquerion
51
Generał

marvin92 Jak by wyszło miesiąc lub dwa przed to by się nie wpakowali pod GTA. Np. wrzesień. Bo GTA na konsole to chyba listopad/grudzień?

W czerwcu będzie słaba sprzedaż, zobaczysz.

12.02.2026 10:27
Shadoukira
6.2
Shadoukira
116
Chill Slayer

To prawda, że w ciągu roku są powiedzmy takie dwa sezony premierowe, czyli sezon marzec-kwiecień-maj oraz sezon wrzesień-październik-listopad. To zwykle w tych miesiącach zawsze wychodziły te największe i najgłośniejsze gry, a pozostałe miesiące były zwykle mniej popularne.

Jednak według mnie początek czerwca to nie jest wcale zły termin premiery, bo to jeszcze nie są wakacje, ale już zaczyna się też tzw. sezon ogórkowy, gdzie zwykle nie ma innych ciekawych większych premier. A mniejsza konkurencja dla danej gry często oznacza więcej uwagi mediów, streamerów i graczy.

Ogólnie według mnie wakacje to wcale nie jest zły sezon na premiery, bo dzisiejsza młodzież to nie to samo co kiedyś i nawet w wakacje, dzisiejsza młodzież dużo czasu spędza w domu przed telefonem czy komputerem. Poza tym główną grupą docelową Gothica mimo wszystko nie są nastolatkowie, tylko bardziej ludzie w wieku 25–40 lat, którzy pracują i grają głównie wieczorami. Dla nich pora roku ma mniejsze znaczenie niż kiedyś.

Sam jak byłem młodszy to pamiętam, że faktycznie wakacje to był okres, gdzie sporo czasu spędzało się na zewnątrz, ale też były dni, gdzie siedziało się w domu przy kompie. Wtedy też nie raz było tak, że już nie było w co grać, bo te ciekawsze gry już się ograło i wtedy człowiek marzył o jakiejś ciekawej premierze w okresie lipiec-sierpień, bo inaczej trzeba było znowu ogrywać jakieś starsze gierki albo szukać czegoś ciekawego na siłę, co zresztą w większości przypadków się nie udawało.

Ogólnie konkluzja według mnie jest taka, że faktycznie w okresie czerwiec-lipiec-sierpień nie ma miejsca na wiele premier, bo to jest okres, gdzie ludzie statystycznie mogą grać trochę mniej, ale nie znaczy to, że w tym okresie nie ma miejsca na dobre gry, zwłaszcza takie, które oferują długą kampanię singleplayer i nie muszą zrobić rekordowego wyniku w pierwszy weekend. Co więcej ludzie raczej nie są ciągle na wyjazdach, koloniach itp. przez całe 2 miesiące, tylko przez tydzień lub dwa, a resztę czasu spędzają normalnie w domu.

Kluczowe będzie więc nie to, czy ta gra wyjdzie w lato czy na jesień, tylko czy gra będzie dopracowana i czy nie trafi na bezpośrednią konkurencję jakiegoś ogromnego hitu w tym samym oknie.

12.02.2026 09:40
Fyrdraka
7
odpowiedz
Fyrdraka
10
TFA

Jeden raz grałem w Gothica, zaraz po premierze, kupiłem oryginał, big box z breloczkiem:) Podobało mi się ale żadnym psychofanem znad Wisły nie zostałem. Ten remake na pewno sprawdzę, wygląda bardzo ok.

12.02.2026 10:07
8
odpowiedz
katai-iwa
64
Legend

W końcu dali datę premiery.

12.02.2026 10:30
DexteR_66
9
odpowiedz
DexteR_66
16
Generał

Premium VIP

No nareszcie!

Niech nadejdzie przebudzenie Śniącego!

12.02.2026 10:39
Edziek
10
odpowiedz
Edziek
11
Pretorianin

Czekam na polski zwiastun

12.02.2026 10:41
elathir
11
odpowiedz
elathir
118
Czymże jest nuda?

A czekam, choc ogram pewnie z miesiąc czy dwa po premierze jak połatają.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl