Komentarze do wiadomości: GOG zirytował graczy banerem AI. Projektantka graficzna tłumaczy ciężkie realia w nieoficjalnym stanowisku

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
29.01.2026 12:58
1
8
odpowiedz
Darek1785
7
Konsul

Straszne, banner który zniknie za kilka dni powodem do narzekania to tak jakby codziennie narzekać na każdą inną reklamę w telewizji których w ciągu roku jest kilka tysięcy, kogo to w ogóle obchodzi i komu przeszkadzają takie pierdoły?

post wyedytowany przez Darek1785 2026-01-29 12:58:54
29.01.2026 13:22
2
8
odpowiedz
2 odpowiedzi
sabaru
34
Senator

Dziś tylko baner będziesz miał wygenerowany tym sposobem, a jutro całe filmy i gry, a i tak będziesz płacił za to kupę kasy. Tutaj też gry jeszcze bardziej będą niedorobione i dopracowane. Po za tym w większości przypadków takie generatory AI one nic nie umieją same zrobić, ale opierają się na cudzej pracy. Z tego powodu mogą też wychodzi takie niedoróbki bo taki generator jedno zdięcje sobie ściągnie z jednego miejsca, a drugi z innego i stara się z tego coś sklecić. Efekty są takie jak widać.

29.01.2026 16:40
quark
6
8
odpowiedz
quark
82
Generał

To że używają AI to mnie nie dziwi. Ale za każdym razem jak widzę coś takiego to zastanawiam się jakim cudem nikt nie poświęcił nawet chwili żeby sprawdzić czy to co wypluło AI nie ma jakichś oczywistych błędów (tym bardziej że ludzie są coraz bardziej wrażliwi na tym punkcie i od razu to wytykają). Druga sprawa, często takie grafiki są tak beznadziejnej jakości i tak walą sztucznością jakby były generowane na jakichś modelach sprzed 3 lat z początków upowszechniania się tej technologii. Ja rozumiem, użyjemy AI - będzie taniej i szybciej, ale czasami widzi się taki badziew, jakby ktoś miał totalnie wywalone jak to będzie wyglądało i tym samym totalnie wywalone na odbiorcę takiej grafiki.

post wyedytowany przez quark 2026-01-29 16:42:22
29.01.2026 14:15
3
6
odpowiedz
nickname85
36
Chorąży

Tego bym się nie spodziewał po GOGu. Wierzę że być może doszło do fatalnej pomyłki.

29.01.2026 12:58
1
8
odpowiedz
Darek1785
7
Konsul

Straszne, banner który zniknie za kilka dni powodem do narzekania to tak jakby codziennie narzekać na każdą inną reklamę w telewizji których w ciągu roku jest kilka tysięcy, kogo to w ogóle obchodzi i komu przeszkadzają takie pierdoły?

post wyedytowany przez Darek1785 2026-01-29 12:58:54
29.01.2026 13:21
1.1
14
Samaritan
35
Generał

Darek1785 niby tak, a jednak to normalizowanie użycia tego dziadostwa. Czym innym jest "dogenerowanie" brakującego fragmentu zdjęcia czy usunięcie postaci bądź tła, a czym innym masowe generowanie kiepskich grafik. Przez masowe rozumiem tendencję, na razie to jeden obrazek, może być ich więcej. Najpierw dostaniesz banner, potem coś innego, potem poluzują restrykcje dot. AI w grach. A zdaje się, że GOG zbiera 30% od sprzedaży danego tytułu, wypracowuje zyski, więc w przypadku firmy stawiającej ponoć na autentyczność wykorzystanie genAI to raczej niekorzystna sytuacja.

29.01.2026 14:25
1.2
2
Darek1785
7
Konsul

Mi też się nie podoba gdyby AI weszło do różnych dziedzin życia i nigdy bym tego nie zaakceptował i nigdy też bym z tego nie skorzystał ale bez przesady aby czepiać się jakiś pierdół jak np. ta z tej wiadomości.

Druga spraw to wszyscy najwięksi gracze z tego korzystają ale nikt się nie przyznaje właśnie ze strachu.

post wyedytowany przez Darek1785 2026-01-29 14:26:27
29.01.2026 15:25
1.3
6
DeltiX
47
Pretorianin

Darek1785 Problem wydaję się błahy. Ale właśnie w gogu ktoś stwierdził, że można się komunikować z klientami za pomocą wygenerowanej treści. Jeżeli okaże się, że ludziom to nie przeszkadza to kroczek, po kroczku oznacza, że akceptujemy w coraz większej ilości miejsc generowane grafiki. Nie jestem ekstremistą, który chce "wysadzić wieże Arasaki". AI ma wiele dobrych zastosowań, ale nie chce wspierać takiego wykorzystania tej technologii. Już teraz widzę jak media społecznościowe są tym zalewane i mam realny problem z szukaniem wizualnych treści nie AI na insta, pintereście, tiktoku.

30.01.2026 05:55
1.1
Tominion
3
Legionista

DeltiX 
Pinterest już od ponad pół roku jest systematycznie zalewany "grafikami SI", które są nawet dobrze dopracowane, że nieraz niewsposób odróżnić od standardowych grafik.

30.01.2026 15:19
1.2
DeltiX
47
Pretorianin

Tominion - to realnie powoduje, że pinterest traci sens. Po co mam wchodzi na pinteresta skoro na czacie mogę wpisać prompt i dostać to samo, a co więcej jeszcze mam jakąś kontrolę nad obrazkiem. Na pintereście nigdy nie miałem kontroli i nie będę mieć, bo to wyszukiwarka obrazków, a nie generator. Zalew ai treściami prowadzi do tego, że treści znajduje na czacie ai, a nie na mediach społecznościowych. Problem polega, że są tematy, które są tak zalane slopem ai, że nie ma sensu szukać na społecznościówkach treści związanych z jakimś tematem. Konsekwencja? Setki typiar i typów widzi, że nikt nie widzi ich treści mimo tego, że ludzi ich szukają. Ruch zgarnia korpo.

Ps jaha, lekko przerysowuję, nie jest aż tak źle. Jednak widzę to, że szukanie nowych profili artystów nigdy nie było tak trudne jak teraz. Kiedyś wejście w lupkę na insta to była piękna sprawa, dzisiaj ja nie chce tam zaglądać przez aislop.

29.01.2026 13:22
2
8
odpowiedz
2 odpowiedzi
sabaru
34
Senator

Dziś tylko baner będziesz miał wygenerowany tym sposobem, a jutro całe filmy i gry, a i tak będziesz płacił za to kupę kasy. Tutaj też gry jeszcze bardziej będą niedorobione i dopracowane. Po za tym w większości przypadków takie generatory AI one nic nie umieją same zrobić, ale opierają się na cudzej pracy. Z tego powodu mogą też wychodzi takie niedoróbki bo taki generator jedno zdięcje sobie ściągnie z jednego miejsca, a drugi z innego i stara się z tego coś sklecić. Efekty są takie jak widać.

30.01.2026 15:41
2.1
1
Evanduril
2
Junior

sabaru W ogóle nie rozumiesz jak dział nauka AI i jego późniejsze działanie.

30.01.2026 15:58
ashtop
2.1
ashtop
2
Centurion

Evanduril fajna ksywka. Zaintrygowałeś mnie, bo myślałem podobnie jak sabaru. Byłbyś w stanie podzielić się co dokładnie masz na myśli?

29.01.2026 14:15
3
6
odpowiedz
nickname85
36
Chorąży

Tego bym się nie spodziewał po GOGu. Wierzę że być może doszło do fatalnej pomyłki.

29.01.2026 14:32
Iselor
4
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Iselor
46
Senator

kiepskich grafik

Aż tak bym się nie rozpędzał. Przy dobrym promptcie i znajomości kontekstu przez Chata to ChatGPT tworzy mi genialne grafiki w konwencji low fantasy.

30.01.2026 07:17
Kik0zTV
4.1
Kik0zTV
94
Konsul

Iselor Dziwisz się, że redaktor GOLa ma znikomą wiedzę na temat o którym się wypowiada, ale jest pierwszy do głoszenia swoich opinii?

29.01.2026 14:47
5
3
odpowiedz
5 odpowiedzi
DeltiX
47
Pretorianin

Mam nadzieję, że usunął te grafikę. Regularnie korzystam z promocji na GOGu i teraz mam duże wątpliwości czy cokolwiek kupię w trakcie trwania obecnej. Czemu? Bo czuję, że zakup na tej promocji będzie moim głosem za tym, żeby wspierać generowane grafiki i to jest ok, a nie jest.

29.01.2026 21:05
5.1
1
FrankWolf
6
Legionista

DeltiX ale co to przeszkadza. GOG to jest sklep. Kupujesz u nich gry. To, że baner zrobili dzięki AI nie ma wpływu na gry.
PS. "usuną" ;)

30.01.2026 07:16
Kik0zTV
5.2
1
Kik0zTV
94
Konsul

DeltiX Aha XD
No, no, z takim myśleniem wróżę ci świetlaną przyszłość.

30.01.2026 15:10
5.3
DeltiX
47
Pretorianin

FrankWolf, Kik0zTV - ok. Postaram się wytłumaczyć mechanizm. Jeżeli widzę, że przez baner który reklamuje w moim sklepie soczki ludzie wchodzą i kupują te soczki po kliknięciu w niego to analityka jasno mi wskazuje, że on działa. Czyli warto iść w te stronę i robić kolejne, bo mi to przynosi hajsik. To uproszczony opis mechanizmu jakiego, być może, nie znacie przy prowadzeniu biznesu w necie. Jeżeli call to action działa to wiesz, trzeba cisnąć temat.

Jeżeli grafiki AI będą akceptowalne społecznie to oznacza, że konsumentowi rybka, czy to zrobił człowiek, czy jednoosobowy dział wygenerował te materiały. Ja jestem team konsument, któremu to robi i nie chce głosować swoim portfelem za takimi praktykami.

post wyedytowany przez DeltiX 2026-01-30 15:11:02
30.01.2026 19:30
5.1
2
Lithclutch
2
Junior

DeltiX ty potrzebujesz terapii a nie gier.

30.01.2026 20:12
5.2
DeltiX
47
Pretorianin

Lithclutch - meh, zero merytoryki.

29.01.2026 16:40
quark
6
8
odpowiedz
quark
82
Generał

To że używają AI to mnie nie dziwi. Ale za każdym razem jak widzę coś takiego to zastanawiam się jakim cudem nikt nie poświęcił nawet chwili żeby sprawdzić czy to co wypluło AI nie ma jakichś oczywistych błędów (tym bardziej że ludzie są coraz bardziej wrażliwi na tym punkcie i od razu to wytykają). Druga sprawa, często takie grafiki są tak beznadziejnej jakości i tak walą sztucznością jakby były generowane na jakichś modelach sprzed 3 lat z początków upowszechniania się tej technologii. Ja rozumiem, użyjemy AI - będzie taniej i szybciej, ale czasami widzi się taki badziew, jakby ktoś miał totalnie wywalone jak to będzie wyglądało i tym samym totalnie wywalone na odbiorcę takiej grafiki.

post wyedytowany przez quark 2026-01-29 16:42:22
29.01.2026 17:01
Sarafan
7
odpowiedz
Sarafan
40
Konsul

Zachowanie narzekających to szukanie dziury w całym. Typowy problem krajów pierwszego świata. GOG to sklep z grami a nie galeria sztuki.

post wyedytowany przez Sarafan 2026-01-29 17:03:52
29.01.2026 18:25
animatiV
8
odpowiedz
animatiV
112
The Ultimate PCMR

W TV też już pełno reklam leków wygenerowanych przez AI - produktów które powinny wzbudzać zaufanie, ale co ja się oszukuję; praktyka aktorów grających specjalistów i lekarzy już dawno jest w użyciu.

29.01.2026 21:23
9
odpowiedz
TobiAlex
213
Legend

I bardzo dobrze! Ludzie, korzystajcie z AI ile się da! Nic w tym złego! Od ponad 30 lat w developingu zachodzą zmiany. Jak wyglądało tworzenie muzyki i dźwięków kiedyś a dziś (wyspecjalizowane programy - od inna forma AI). To samo z grafiką (inna forma AI) a także programowania (DirectX 12 i Vulkan - to również inna forma AI).

29.01.2026 22:58
WolfDale
10
2
odpowiedz
WolfDale
95
~sv_cheats 1

Może nie jestem fanem AI, wolę również rzeczy tworzone teoretycznie w całości przez ludzi. Ale z drugiej strony litości, ktoś chyba naprawdę ma smutne życie że siedzi i analizuje każdą grafikę z lupą w sklepie. Ja na GOG wchodzę zobaczyć co nowego w katalogu i aby nabyć gierki do kolekcji, spojrzałem na tą grafikę przez ułamek sekundy i dalej mnie w sumie nie interesowała.

Bardziej natomiast mnie zainteresowało że pojawiły się w katalogu cztery gry z katalogu Final Fantasy, więc jest promyczek nadziei że może niebawem pojawią się moje dwie ulubione części jak FF X oraz X-2. Móc to wrzucić do mojego prywatnego archiwum bez DRM to jest radość, a nie tam jakaś głupia grafika która zniknie i po tygodniu nikt nie będzie o tym pamiętał. To jest przede wszystkim sklep i dla mnie może nie być tam żadnej grafiki, wolę żeby pieniądze przeznaczali na nowe licencje i rozszerzaniu katalogu zamiast obrazki.

30.01.2026 06:26
LiamP
11
3
odpowiedz
LiamP
11
Legionista

Pracowniczka... Może faktycznie pracowniczka, bo do pracownicy jej brakuje. Trzeba jej było jeszcze imię/ksywkę zmiękczyć. Kilku dziwolągów ma frame o AI, a ja tu widzę kolejny przykład upadku naszego języka, gdzie wymyśla się kolejne, coraz głupsze słowa w imię poprawności. Sugeruję stosować 'osoba graficzna' - pogodzą państwo tym wszystkich na ziemi i w powietrzu;) a co do samego głównego wątku to fakt - chociaż takie podniesienie larum o coś, co zniknie za kilka dni to przesada, to z drugiej strony nie wypunktowanie tego typu zachowania może spowodować przyzwolenie na stosowanie tego gdzie popadnie w formie prymitywnej. Uciec się. Nie ucieknie - niemniej trzeba dbać by jakość tego była dobra. A tutaj, no cóż, potrzebny jest nadal specjalista. I znowu - mamy, że to tylko narzędzie, nie 'algorytm pracujący '

30.01.2026 07:15
Kik0zTV
12
odpowiedz
1 odpowiedź
Kik0zTV
94
Konsul

>AI: istnieje
>Gracze: ALE MNIE TO IRYTUJE!

30.01.2026 19:36
12.1
Lithclutch
2
Junior

Kik0zTV Bo to nie gracze, tylko aktywiści ;) Gracz gra, a nie szuka detali w tymczasowej grafice w sklepie z grami.

30.01.2026 09:45
Wronski
13
odpowiedz
Wronski
37
Senator

A wystarczylo uzyc Krity ai diffusion plus jakis podstawowy model plus live drawing i bum, baner za paczke czipsow i piwerko :D

30.01.2026 16:32
14
odpowiedz
Felipesku
79
Konsul

Ale żeby nie mieć 5 minut żeby poprawić tą konsole to też trzeba być idiotą. A gościu może sobie siedzieć jak chce widać że odpoczywa a nie gra.

30.01.2026 19:34
15
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Lithclutch
2
Junior

Ilość bezrobotnych umysłowo tutaj przeraza. AI to naturalny postęp technologiczny i ilość płaczu tu nic nie zmieni. No ale jak się nie ma hobby czy zajęć w życiu to szuka się detali w tymczasowej grafice w sklepie z grami.

30.01.2026 21:53
15.1
sabaru
34
Senator

Nie w każdym przypadku. Po pierwsze dodają to wszędzie gdzie tylko się da. Nawet tam gdzie jest nie potrzebne. Po drugie przez to całe AI jest generowanych mnóstwo śmieciowych treści, które w większości przypadków nie mają żadnego sensu. Jak tak będzie to dalej działać w tej formie co jest teraz to zamiast postępu będziemy mieć śmietnik. Ludzie jeszcze bardziej zgłupieją bo nie będą, w stanie odróżnić co jest prawdą, a co fikcją. W zasadzie już się tak dzieje. Gry, filmy, seriale, książki i wszystko inne produkowane przy pomocy takich generatorów będą jeszcze bardziej badziewne niż te co wychodzą teraz.

post wyedytowany przez sabaru 2026-01-30 21:53:52
30.01.2026 23:37
CzarneRuny
15.2
CzarneRuny
8
Chorąży

Lithclutch AI to temat który budzi obawy i też uważam że pisze się o nim nadmiernie negatywnie. Na GOLu rozmawiamy też o pozytywnych aspektach. Jeżeli znasz fajne sposoby na wykorzystanie AI to klikaj i podziel się: https://www.gry-online.pl/forum/jak-wykorzystujecie-ai-w-zyciu-watek-pozytywny/z01014db4

30.01.2026 22:26
Wrzesień
👍
16
1
odpowiedz
Wrzesień
78
Idiot Doom Spiral

Kolejna bardzo dobra reakcja społeczności. Miło wiedzieć, że są ludzie, którzy zwracają uwagę i wyłapują takie rzeczy.

02.02.2026 16:05
17
1
odpowiedz
asasin24
46
Konsul

Pfff, ale problem. To i tak jest ładniejsze od paskudnych grafik na Steamie podczas wyprzedaży.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl