Komentarze do wiadomości: Gabe Newell miał wizję, której nikt nie rozumiał. Legenda branży o tym, jak Steam upokorzył gigantów

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
05.04.2026 10:57
1
8
odpowiedz
Kriszo
173
Generał

Internet też miał być tylko chwilowym trendem, ale jak już stał się standardem, to wiadomo było, że dystrybucja cyfrowa musi, prędzej czy później, osiągnąć sukces. Wiara w powrót świetności sklepów stacjonarnych była naiwnością. Może jeszcze renesans wypożyczalni filmów i kafejek internetowych. xD

05.04.2026 10:57
1
8
odpowiedz
Kriszo
173
Generał

Internet też miał być tylko chwilowym trendem, ale jak już stał się standardem, to wiadomo było, że dystrybucja cyfrowa musi, prędzej czy później, osiągnąć sukces. Wiara w powrót świetności sklepów stacjonarnych była naiwnością. Może jeszcze renesans wypożyczalni filmów i kafejek internetowych. xD

06.04.2026 10:02
1.1
3
odpowiedz
NekoRei
3
Centurion

Kriszo no ale nie powiesz, że nic nie zostało utracone. Bo dla mnie trochę tak. Internet dał dużo wygody, ale dużo więcej zabrał. Cyfra jest wygodna, ale odebrała nam posiadanie gier na własność. Netflix i inne vody sprawiły u mnie do totalnej inflacji filmowej i przesytu. Każdy film ma mniejsze znaczenie i krócej się go pamięta. Nie zapomnę jak się wypożyczało film na tydzień i oglądało go codziennie przez 7 dni haha to, że było czegoś mało, sprawiało, że maksymalny fun się z tego wyciągało. Przynajmniej ja tak miałem. No a śmierć kafejek, sprawiła, że odpadłem od gier multi. Wiem, że to, to już wgl boomeriada totalna, ale po latach spędzonych z kumplami w kafeice, ramię w ramię, czy granie w bijatyki na automatach... To sprawiło, że jak już miałem internet w domu to odpadłem od tych gier natychmiastowo. Cały fun uciekł w moim przypadku. Zostaje się cieszyć, że się to przeżyło, ale trochę szkoda, że postęp doprowadził do utraty wielu wartościowych doświadczeń.

06.04.2026 16:20
1.2
1
odpowiedz
Kriszo
173
Generał

NekoRei Jak dla mnie, nie zostało utracone. Gry na własność? Znany argument, ale dla mnie nie jest to rzecz najważniejsza. Zresztą, kupując coś na Steam czy innej platformie masz do tego pełen dostęp kiedy chcesz, gdzie chcesz. A jak Steam upadnie? A jak płyta zacznie walić błędami odczytu? To też masz po grze. Po drugie, cyfrowa dystrybucja dała drugie życie ogromnej ilości staroci, których nikt już od lat fizycznie nie sprzedaje. Mówię o nówkach sztukach, a nie używkach z Allegro za chore pieniądze. Zalety tej formy rozprowadzania gier można wymieniać długo. Wady? Też je ma, ale jednak zalety przeważają, przynajmniej dla mnie. Tak to już jest z postępem, że pewne rzeczy, do których mamy sentyment, odchodzą do lamusa. Do dziś są fani winyli i kaset VHS, ale większość jednak nie chciałaby do tego powrotu. Przynajmniej do VHS-ów, winyle, to trochę inna historia.

05.04.2026 13:32
2
2
odpowiedz
13 odpowiedzi
FighterFighter
55
Pretorianin

Epic może robić wiele, a i tak nic nie zmieni. Steam to powalony monopol. 
Gdyby coś miało to zepsuć to cyfrowa dystrybucja gier bez aplikacji. Aplikacje/Launcher'y to problem.
Jednak GoG pokazuje, że nawet to nie przekonuje graczy, skoro nikt nie jest już w stanie zbudować tak wielkiej, dostępnej, biblioteki gier. 
Musielibyśmy zobaczyć jakiś zmasowany atak na Steam od twórców gier -- zatrzymanie wydawania gier na Steam. Ale wątpię w taki układ, bo twórcy gier Indie wzmacniają pozycję na rynku, a Steam ułatwia dystrybucję bez wydawcy.

05.04.2026 14:36
2.1
11
odpowiedz
boy3
130
Legend

Steam to najlepsza platforma do grania po prostu, i nic tego nie zmieni

05.04.2026 16:24
dzl
2.2
3
odpowiedz
dzl
121
John Yakuza

Epic może robić wiele, a i tak nic nie zmieni.
Na razie prócz dumpingu cenowego i rozdawania gier nie zrobili specjalnie nic.
Gdyby coś miało to zepsuć to cyfrowa dystrybucja gier bez aplikacji. Aplikacje/Launcher'y to problem.
Dla setek twórców indie oznaczałoby to śmierć, bo nie stać ich na marketing czy dystrybucję, nie mówiąc o dotarciu do jak największej liczby graczy. Tylko developerzy AAA mieliby szansę przetrwać.
Jednak GoG pokazuje, że nawet to nie przekonuje graczy, skoro nikt nie jest już w stanie zbudować tak wielkiej, dostępnej, biblioteki gier.
Gog nie ma gier, bo wydawcy nie chcą premierowo wydawać swoich gier bez DRM, a sam GOG jest też wybiórczy względem mniejszych gier.
Musielibyśmy zobaczyć jakiś zmasowany atak na Steam od twórców gier -- zatrzymanie wydawania gier na Steam.
Da to tykle, że nic nie zarobią, bo gracze kupią gdzie indziej.

Valve ma pozycję jaką ma bo latami na to pracowali, twórcy na taki układ poszli, gracze też, bo wygoda. Żeby ruszyć Valve, to samo Valve musi popełnić kolosalny błąd zmieniający postrzeganie o nich o 180 stopni, ale na razie nic nie wskazuje by to się stało, bo na przestrzeni ostatnich kilku lat mieli tylko pomniejsze wpadki.

05.04.2026 16:49
Mówca Umarłych
2.3
2
odpowiedz
Mówca Umarłych
143
Pan Milczącego Królestwa

FighterFighter  "Steam to powalony monopol." 
Ponieważ?

05.04.2026 17:49
2.4
odpowiedz
danios15
11
Legionista

boy3 'platforma do grania', którą nazwałbym najlepszą jest..Windows Pro :p. Nawet, jeśli coś nie można tam odpalić bezpośrednio, to i tak praktycznie każdy emulator na niego i większość rzeczy można podłączyć.

05.04.2026 22:45
2.5
2
odpowiedz
TheFrediPL
118
Generał

FighterFighter "Steam to powalony monopol." Steam dosłownie nie robi nic monopolistycznego Jak już to robi to epic, co prawda nie wychodzi ale cóż.

05.04.2026 22:55
Kwisatz_Haderach
2.6
3
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying
Image

Monopol taaaa....

06.04.2026 00:10
tynwar
2.7
odpowiedz
tynwar
102
Legend

boy3 nic, a nic? Przecież ludzie z valve nie są wiecznie żywi. Zdziwisz się co będzie za 20 lat, także czas jednak zmieni i w zasadzie to czas zawsze wszystko zmieni...

dzl
"Dla setek twórców indie oznaczałoby to śmierć" jak wymóg posiadania aplikacji/launchera do pobierania gier miałby ratować im sytuację?

post wyedytowany przez tynwar 2026-04-06 00:17:23
06.04.2026 08:23
dzl
2.8
odpowiedz
dzl
121
John Yakuza

jak wymóg posiadania aplikacji/launchera do pobierania gier miałby ratować im sytuację?

Na prawdę muszę Ci tłumaczyć jak tłumaczyć taki termin jak odkrywalność?

06.04.2026 10:59
2.9
odpowiedz
Procne
92
Generał

tynwar W obecnych czasach 20 lat to prawie wieczność. Większość korporacji na przestrzeni dosłownie kilku lat przechodzi metamorfozę od proponowania dobrego produktu / usługi do wyciskania cytrynki. I jest to planowana metamorfoza, a nie dlatego, że ktoś umarł. Taki jest teraz model biznesowy - przez 2-3 lata namieszać i zdobyć jak największy udział w rynku za kasę inwestorów, a jak już wszyscy się uzależnią to windować ceny, obniżać jakość by zapewnić zwrot inwestorom. I Steam jest jedną z niewielu firm, które robią coś przeciwnego - od lat dostarczają tę samą usługę, stopniowo ją rozwijając.

Wiadomo, że nie będzie to trwać wiecznie, ale na razie cieszmy się tym co mamy. No bo co innego możemy robić? Co byś proponował?

06.04.2026 11:15
😂
2.10
odpowiedz
boy3
130
Legend

tynwar
nic, a nic? Przecież ludzie z valve nie są wiecznie żywi. Zdziwisz się co będzie za 20 lat, także czas jednak zmieni i w zasadzie to czas zawsze wszystko zmieni...
Największa i najlepsza platforma do grania ma upaść, niby z jakiego powodu? :D Bo na to się nie zanosi

post wyedytowany przez boy3 2026-04-06 11:16:09
06.04.2026 13:01
tynwar
2.11
1
odpowiedz
tynwar
102
Legend

boy3
"Największa i najlepsza platforma do grania ma upaść, niby z jakiego powodu" Powiedz mi tylko czy masz problem z czytaniem? Bo nie wydaje mi się, żebym napisał, że upadnie, nic takiego nie napisałem. Zresztą, dlaczego nie miałoby być powodu do zmian przez te 20 lat? Naprawdę wierzysz, że nic się nie zmieni w takim czasie? Chłopie, 20 lat to szmat czasu, mało co przetrwa tego bez najmniejszej zmiany. Niby co mogłoby się nie zmieniać się nic a nic przez te 20 lat? Zacznij w końcu weryfikować rzeczywistość, bo to jest bardzo niezdrowe podejście do życia.

Procne
Bo o to mi chodziło (o to, że 20 lat to bardzo dużo). Nie chodziło mi ogólnie o to jak to finalnie będzie wyglądać, lecz o to, by mu uświadomić oczywistą prawdę o rzeczywistości. Stąd 20 lat jako ostateczny przykład, po tych 20 latach wielu ludzi umiera oraz przechodzi na emeryturę, wiadomo. Ale niestety jak widać nic do niego nie dociera, jest bardzo naiwny i nie przyjmie do wiadomości, że wszystko, absolutnie wszystko się zmienia, nawet valve i steam i myśli, że nic się nie zmieni. Jak kilkuletnie dziecko myślące, że będzie wiecznie żyć z rodzicami, którzy o wszystko zadbają, no doprawdy ta infantylność mnie rozbraja...

dzl Ale, że wymóg posiadania aplikacji/launchera do pobierania gier miałby pomóc im w odkrywalności ich gier? Niby jak? W jaki sposób pomaga w odkrywalności? Rzecz jasna pytam tylko i wyłącznie o launchera do pobierania gier, a nie ogólnie systemu cyfrowej dystrybucji. Jakieś konkrety odnośnie wymogu instalowania launchera jak to rzekomo pomaga w odkrywalności gier?

post wyedytowany przez tynwar 2026-04-06 13:03:45
06.04.2026 23:16
hardcoholic
2.12
2
odpowiedz
hardcoholic
161
Generał
Image

ziew :p

07.04.2026 09:59
2.13
1
odpowiedz
Gh_H4h
101
Konsul

dzl Nawet jak Valve popełni kolosalny błąd to niczego to nie zmieni. Wielu użytkowników Steama to już w zasadzie jego wyznawcy, a reszta po prostu chce mieć wszystkie gry w jednym miejscu. Nawet jakby ktoś teraz stworzył najdoskonalszą platformę jaką można sobie wyobrazić, Steam i tak pozostałby nienaruszony.

06.04.2026 22:21
3
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
Cyberfan
64
Pretorianin

Nie rozumiem fanbojów Steam. Mi wszystko jedno gdzie kupuje grę. Kupuje na Steam, epic , gog itp

06.04.2026 23:15
tynwar
3.1
1
odpowiedz
tynwar
102
Legend

Cyberfan
ja tak samo. Nawet na epicu jak dostają fajną grę za darmo to i tak wolą zakupić na steamie. Szastanie kasę, kiedy mogli po prostu za darmo ograć.

06.04.2026 23:20
mirko81
3.2
odpowiedz
mirko81
88
amd platform

Bo faktycznie wartość każdej z tych gier darmowych z epic to setki zł na steam.
Ci co chcą za darmo to masz ich w temacie o Denuvo. Jest na to przyzwolenie. Chcesz grę czy system gratis, bierz.

post wyedytowany przez mirko81 2026-04-06 23:23:59
07.04.2026 15:04
tynwar
3.3
1
odpowiedz
tynwar
102
Legend

mirko81
może większość gier to są mało znaczące gierki, ale jednak wiele z tych gier jest fajnych jak np. bioshock, gta 5, callisto protocol, orcs must die 3, deus ex rozłam ludzkości, dying light, fallout new vegas, dishonored, death stranding, wolfenstein, tomb raider, prey, borderlands 3 i jeszcze trochę. Także jest tego wcale nie mało. A wszystkie razem to już sporo ponad tysiąc zł by było.

07.04.2026 08:44
4
odpowiedz
yamato3768
16
Chorąży

Mało kto pamięta, ale na początku, kiedy rządziły pudełkowe wydania gier, Steam był postrzegany jako upierdliwy DRM.

07.04.2026 08:51
5
odpowiedz
skorp_
69
Pretorianin

Co tu dużo gadać, Steam pochodzi jeszcze z czasów, gdy rynek gier nie był tak zmonetyzowany i gry czy takie usługi robiono od graczy dla graczy.
Dzisiaj to się robi dla czystego zysku dla udziałowców, korporacji itd., a nie dla wygody użytkownika, dlatego bez zmiany podejścia żaden nowy launcher nie dogoni steama.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl