Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Firmy latami budowały swoją pozycję w sieci, a teraz AI Google’a może zniszczyć ich reputację, myląc je z innymi biznesami

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
19.08.2026 12:39
PanDaneX
1
1
odpowiedz
PanDaneX
24
Generał
PLUS

o nie XDD latami płacili ogromne pieniądze firmom interaktywnym za pozycjonowanie, które powodowało fałszywe wyniki wyszukiwania i teraz legło to w gruzach XDD o nie, jak mi ich szkoda XDD
A tak na poważnie to sam lata temu pracowałem w takiej firmie i wiem jak bardzo można manipulować wynikami w sieci :) Gdy szuka się przepisu na potrawę X a nagle wyświetlają ci się głupoty z Wyborczej albo sklepy przedmiotów kuchennych.
AI nie ma własnego mózgu tylko korzysta z tego co jest w sieci, jeśli firmy latami pompowały głupie tagi i promowały dane zwroty byleby zawsze być na samej górze to teraz zbierają tego owoce.

19.08.2026 12:53
NOWAHUTANACZASIE
2
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
30
Generał
Image

I bardzo dobrze, trzeba było nie wchodzić w drogę sztucznej inteligencji, już został wysłany T1000
haha;)

19.08.2026 14:22
3
4
odpowiedz
5 odpowiedzi
Sereth
44
Centurion

"AI wyświetla teraz gotowe treści, co zniechęca użytkownika do klikania w linki, ponieważ wszystkie potrzebne informacje otrzymuje od razu." i to chyba jedyna zaleta wbudowania AI do wyszukiwarek.
Nie zliczę ile razy próbowałem coś wyszukać, chociażby durną odpowiedź czy dana niedziela jest handlowa i zamiast odpowiedzi, musiałem wchodzić w link do jakiejś gówno-gazetki, a odpowiedź była na dnie - o ile ogóle była - rozwodnionego, debilnego artykułu, milionem reklam i sublinków oraz wyskakujących okienek. Podobnie z włażeniem na fora, elektrody itd. by uzyskać prostą odpowiedź, a tam temat usunięty. W tym wypadku AI chociaż zawęża tą udrękę

19.08.2026 14:33
3.1
4
odpowiedz
Beneksor
23
Generał

Sereth To nie jest zaleta, tylko bardzo poważna wada. Za chwilę strony się pozamykają i wtedy nigdzie nie znajdziesz już żadnej informacji, bo AI nie będzie miało z czego jej kraść. Pomijam już fakt, że AI podaje różne bzdury i kłamstwa, bo np. Kreml nauczył się już karmić ją swoją fałszywą propagandą. Poza tym często podaje nieprawdziwe informacje, więc opieranie się na nich to czysta głupota. Niedawno przekonał się o tym m.in. pseudo prawnik z Łodzi, który w imieniu swojego klienta złożył wniosek oparty na halucynacjach AI.

post wyedytowany przez Beneksor 2026-08-19 14:39:05
19.08.2026 15:28
Kwiliniosz
3.2
odpowiedz
Kwiliniosz
87
Generał

Sereth Czekam, aż któregoś razu zapytasz ejaj czy najbliższa niedziela jest handlowa, ono odpowie, że tak, a w rzeczywistości nie będzie. Prędzej czy później każde ejaj halucynuje, więc powodzenia w robieniu zakupów. Ja nie lubię hazardu.

19.08.2026 15:32
Felipe
😂
3.3
1
odpowiedz
Felipe
29
Messiah

Beneksor Pozamykają? No i super gdzie wady? Gdyby pseudo redaktorzyny nie sprawiały, że trzeba klikać w gówniane clickbaity i czytać całe strony wypocin, a ostatecznie nie ma informacji o które prosisz to by ludzie mieli wywalone na te podsumowania, ale nie... To portale same się proszą o to, żeby nikt ich nie czytał. Zamiast od razu podać info to trzeba lać wodę na 2 strony. Nie dzięki spasuje.

19.08.2026 16:24
3.4
4
odpowiedz
Kadrion
55
Pretorianin

Felipe z jednej strony podajesz przykład gównogazetek (i masz pełną rację), ale z drugiej strony samo google to na nich wymusza - tworzenie bezwartościowych akapitów, powtarzających to samo 20 razy, żeby na końcu w 2 zdaniach podać info, bo inaczej będa mieli ciulatą pozycję w wynikach wyszukiwania. Dodatkowo zrównałeś problem do "gównogazetek", a to także portale specjalistyczne, strony rządowe, portale itd. Jak im spadnie rentowność, to się pozamykają i ciekawe skąd AI będzie robiło aktualne podsumowania.

Zresztą, nie zliczę ile już razy prostowałem osoby do mnie piszące, bo google im w podsumowaniu wrzucił, że świadczę jakąś usługę, albo podało im cenę totalnie z dupy i typ się ze mną kłóci, że próbuję go kantować, a wystarczyło kliknąć w stronę firmową, gdzie od lat wisi aktualizowana na bieżąco oferta z cenami.

Sam jak często czegoś szukam, to widzę karygodne błędy w tych podsumowaniach. Ile osób je przyswaja takie błędne informacje bez zastanowienia?

post wyedytowany przez Kadrion 2026-08-19 16:27:29
19.08.2026 17:37
3.5
1
odpowiedz
pawel1812
84
Generał

Sereth
Tak w 70-80 % technicznych spraw niezwiązanych z IT to AI halucynuje jakieś głupoty. A wszystko opakowane w ładną odpowiedź, tylko błędną...
Akurat w przypadku niedziel handlowych to mała szkodliwość takiej halucynacji, ale ostatnio dostawałem mega fake info od tych podpowiadaczy wyszukiwarek... Do głowy mi nie przyszło brać tego na powaznie, ale to bierze rady ze wszystkich spokrewnionych źródeł, nie tylko z tego o co go pytasz... W erze braku dokumentacji technicznej sprzętu, bo to co jest w instrukcjach obsługi już 15 lat temu było do niczego, teraz nie zawiera nawet podstawowych rzeczy dla użytkownika...

19.08.2026 16:44
4
odpowiedz
1 odpowiedź
hinson
155
Generał

Ja juz praktycznie olalem 90% stron na ktore wchodzilem. Teraz glownie Chat GPT, Gemini inne narzedzia AI ktore podaja mi informacje konkretnie bez gownianych pseudo newsow i clikcbajtow.
Wiekszosc stron sama doprowadzila do tego ze ludzie maja dosc i ich clikcbajtowych materialow.
No coz pseudo pismaki „eksperci” od wszystkiego beda sobie musieli poszukac innej pracy. Niestety zycie jest brutalne i sielanka jaka byla za sprawa internetu sie powoli konczy.

19.08.2026 17:40
4.1
odpowiedz
pawel1812
84
Generał

hinson
To się nie opłaca w przypadku wszystkich technicznych aspektów, poza IT. No chyba że masz jakieś podstawowe pytania. Cała wiedza typu jak coś naprawić to jedna wielka halucynacja, bo takich informacji często próżno szukać w sieci, a AI jest w wyszukiwaniu tych informacji beznadziejne, nawet jak w którymś linku znajdziesz odpowiedź, to AI nie jest w stanie zinterpretować który wynik dla Twojego przypadku jest dobry, a czasem w takich przypadkach przeglądniecie 50 stron nie daje wyniku... Bo dokumentacji technicznej teraz się nie publikuje w internecie...

20.08.2026 14:56
5
odpowiedz
arf10e
5
Legionista

Ai ma takie halucyny że to straszne zapytałem sie w 20 tyg 2026 jaki mamy tydzień a ten sie kłucił że 12

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl