Komentarze do wiadomości: Fan LEGO stworzył własny model, a niedługo później zauważył go na AliExpress. Nie jest jedynym poszkodowanym

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
08.04.2026 12:44
GIANT.ix
1
2
odpowiedz
GIANT.ix
39
Centurion

Mamy nowego "Kolumba". Przecież Chińczycy wszystko kopiują, już dawno temu widziałem filmik, jak okradają nieświadomych amatorów z ich projektów i tworzą w ten sposób tanie nowe całe kolekcje ubrań czy innych rzeczy.

08.04.2026 13:07
Lateralus
2
odpowiedz
Lateralus
156
Last Of The Wilds

Niepodobne.

08.04.2026 16:50
3
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
toyminator
97
Senator

Ale samo Lego przecież na tym cierpi. Ich prawie wszystkie modele, są skopiowane, i sprzedawane za ułamek ceny. Ludzie się podniecają, bo mają zestaw dużo taniej, i nie ogarniają, że wspierają złodziejstwo i marne płace w Chinach przy produkcji tychże zestawów. 
Nawet bardziej legalne firmy jak Cada, kradną pomysły. Da się kupić zestaw, który ktoś wymyślił w ramach Lego Ideas. Lego nie wybrało tego zestawu, i jakoś krótko po tym, ten zestaw zacząl być sprzedawany. I z tego co wiem bez zgody ;D

08.04.2026 22:36
Marky
3.1
Marky
34
Generał

toyminator W przypadku Lego to z tego co zauważyłem, to są to akurat często kopie zestawów już przez Lego wycofanych z sprzedaży, choć oczywiście nie zawsze. 
A i swoją drogą na Ali da się też znaleść oryginały, albo bardzo dobre podróbki zestawów Lego, które są sprzedawane jako Lego...

09.04.2026 07:43
3.2
PawloxXx
70
Pretorianin

toyminator złodziejstwo to są ceny zestawów LEGO ;D oczywiście pół żartem, ale nie dziwię się, że ludzie szukają tańszych opcji, żeby nie płacić 300zł za kawałek plastiku

09.04.2026 10:57
3.3
1
toyminator
97
Senator

PawloxXx No niestety, ale niektóre zestawy, są rzeczywiście absurdalnie źle wyceniane. A zaraz potem dostaniesz świetnie wyceniony zestaw ;D To też pewnie od odlewów zależy. No i pomijam już licencję. Bo te podnoszą ceny zestawu aż za bardzo.
No ja też się nie dziwię, ale dla mnie to dalej wspieranie złodziei.  To jest tak samo jak kupowanie kradzionego TV na przykład. Niczym się to nie różni. 
Ale no ludzie chcą mieć zestaw, nie stać ich, to kupują kopię, która jest prawie idealna, za ułamek ceny, bo też za licencję Chiny nie płacą.

09.04.2026 11:03
3.4
PawloxXx
70
Pretorianin

toyminator Tak, licencje na pewno podnoszą cenę bo musi zarobić firma udostępniająca licencję i samo LEGO ;p

09.04.2026 06:47
4
odpowiedz
chromowany53dan
0
Junior

Mam kilka zestawów oryginalnych LEGO technic i kilka zestawów z Ali i Temu. Kiepskiej jakości to jest ten artykuł. Droższe zestawy z Chińskich platform są świetnej jakości, do tego jest mnóstwo modeli których LEGO nie posiadało i nie posiada a skoro nie ma znaczącej różnicy, to po co przepłacać.

09.04.2026 08:32
5
odpowiedz
robertoV
24
Generał

Jak się przed tym przestrzec ? Niech gościu wrzuca wszystkie swoje modele na tle zdjęcia z Tian’anmen z czołgistą a w swoich postach niech wspomina o Tian’anmen na końcu i początku zdania i niech piszę, że jego pracę są inspirowane tamtymi wydarzeniami. Będą się bali wchodzić na jego profil.

09.04.2026 12:12
6
odpowiedz
potrzymajmipiwo
23
Chorąży

A poskarżył się już pani przedszkolance? Bo chyba nie chodzi o kogoś starszego?

12.04.2026 07:31
7
odpowiedz
dob3k
9
Legionista

Normalnie jak dwie krople wody. Nierozróżnialne na pierwszy rzut oka...

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl