170% to i tak mało w porównaniu z DDR5.
W końcu DDR4'ki zaczęły drożeć później.
Zapowiadają że sytuacja ma się utrzymać pare lat - więc wciąż jest szansa na to że będzie drożej :p
Jeśli skoczy to oznacza jedno, chciwe korpo chce wydoić graczy, ai nie potrzebuje znacznie słabszych wydajnościowo kości ram, wiec liczą na zyski jak kiedyś nvidia przy krypto chcieli szmelc upychać w cenie nowej karty.
Popatrzcie na to z drugiej strony. W końcu twórcy nowych topowych gier zaczną lepiej optymalizować gry, żeby działały na starszym sprzęcie. Żeby wydusić ze starego sprzętu ile tylko można. Dzięki tej bańce mój komp który złożyłem sobie 2 lata temu nic nie potaniał. Karta graficzna nieznacznie podrożała, ram z 600zł skoczył na 2300zł, procek i płyta z ceną spadło o mniej niż inflacja. Mój sprzęt jest dalej na topie i pod niego gry będą robić jeszcze przez kilka lat. Bałem się że nowy Wiedźmin, Cyberpunk, GTA odleci z wymaganiami daleko od mojego kompa. Teraz to już nie jestem pewien.
Ale technologicznie nie mamy stagnacji, zaraz wychodzi Ryzen 9850X3D, coś ptaszki ćwierkają o RTX6XXX, konsolach nowej generacji za 2-3 lata, przecież machina cały czas idzie do przodu.
To że sprzęt jest wyraźnie droższy nie sprawi że firma która łupie grę na kolanie w UE5 (byle wyrobić z terminami), nie wiedząc do końca jak "okiełznać" ten silnik nagle przesunie resource na optymalizację. Najwyżej będziesz sobie grał w 1024x768 przeskalowanym do 4K w DLSS5.0, albo Ci wrzucą 6 fake frame'ów zamiast 4 i voila.
Chciałbym żeby było tak jak mówisz, ale są developerzy którzy dbają o stan techniczny (np. Valve, Source 2 to świetny i elastyczny silnik) i są tacy którzy mają to w dupie, to że komputer ze średniej półki zamiast 6000 kosztuje 10000 tego nie zmieni.
Chyba żyjesz na innym świecie myśląc że zaczną optymalizować gry żeby zadowolić te kilka procent ludzi, których nie będzie stać na lepszy komputer.
Nope. Przysłowiowego wała zobaczysz a nie optymalizacje. Większość branży od dawna intelektualnie siedzi w swojej Narni i stoi ponad realiami świata konsumentów...
W trakcie największego kryzysu GPU utknąłem na starej karcie i świetnie czułem na własnym zadku jak firmy, w środku kryzysu, sobie podnosiły wymagania "ot tak" - chociażby głupim patchem "optymalizacyjnym" podnoszącym wymaganą wersje DX12, przez co traciłem do 80%!!! FPS w grze w której NIC się graficznie nie zmieniło... a karty albo nie były dostępne albo płaciłbym i to extra premium za downgrade swojego sprzętu efektywnie.
a nie pisałem?
https://www.gry-online.pl/newsroom/poniewaz-pamiec-ram-jest-zbyt-droga-tworca-obniza-wymagania-syste/ze30380
opatrzcie na to z drugiej strony. W końcu twórcy nowych topowych gier zaczną lepiej optymalizować gry,
Jeszcze tych lemingowskich bredni o pękającej bańce AI brakuje tak jak to pod każdą tego typu wiadomością.

1400000000000$ (do 2030) w kosztach goes vroom. Nie ma bańki, jedziemy na pełnej, bez trzymanki!!!
Pękająca bańka AI? Jaka pękająca bańka AI? Ach, ta pękająca bańka AI. No tak, bańka AI musi w końcu pęknąć. Każda bańka kiedyś pęka, nawet bańka AI.
Pękająca bańka AI? Jaka pękająca bańka AI? Ach, ta pękająca bańka AI. No tak, bańka AI musi w końcu pęknąć. Każda bańka kiedyś pęka, nawet bańka AI.
Nie każda, czasem jak nie wytniesz to będzie rosnąć w nieskończoność, kosztem otaczającej ją tkanki (społecznej) i wydolności (zdolności przetrwania) całego organizmu. A jak "jest złośliwa" to nie zrobisz nawet tego...
Zajebiście, nie mogę złożyć sensownego kompa, bo zetki na Tik Toku chcą obejrzeć film jak 5 kotów w Megazordzie walczy z Godzillą. Żyjemy w symulacji.
Dla mnie to będzie wystarczył komputer z sześciordzeniowym procesorem, 24 GB Ramu(może się szarpnę na te 32) i z 8 GB na grafice(obecnie mam 6, które też mi wystarczy do FullHD). Tym bardziej że Linux jest nieco bardziej oszczędnym systemem niż Windows(zwłaszcza od tego 11), a za najnowszymi(i zasobożernymi) nowinkami AAA już dawno nie gonię.
Ale ci, którzy będą chcieli złożyć kompa z najwyższej półki(ram większy niż 32, grafika z 16 GB vramu ) to rzeczywiście będą mieli problem.
Skąd kolega redaktor wyciągnął te 76% na DDR5? W kwietniu 2025 kupiłem 32GB za 417zł, teraz ten sam komplet kosztuje 2249zł. 76% to to nie jest