Zagrałem w demo i według mnie na razie jest raczej średnio. Grafika jest ok, ale bez szału. Budynki i mury prezentują się całkiem nieźle, ale jednostki już gorzej. Tak samo animacje tych jednostek i walka jak dla mnie prezentują się na ten moment raczej słabo.
Co lekko cieszy to w sumie to, że gra pod względem ekonomii nieco bardziej przypomina Twierdzę 2, ale na ten moment jest to taka biedniejsza forma tego aspektu. Co by nie mówić o Twierdzy 2, to najfajniej realizowała aspekt symulacyjny królestwa, gdzie działo się w naszym zamku po prostu więcej rzeczy np. nasz lord uczęszczał na uczty, do kościoła czy aby spotkać się ze swoją lubą. Były też przestępstwa, więzienie i kary. To było naprawdę fajne i szczerze mam nadzieje, że zostanie to ostatecznie też zrobione w Twierdzy 4.
Ogólnie na ten moment Twierdza 4, to właśnie takie połączenie pierwszej i drugiej części. Co według mnie nie jest złym pomysłem. Jednak na ten moment realizacja jest mocno średnia i szczerze wolę po prostu zagrać w starą dobrą twierdzę.
Dlatego może to i dobrze, że twórcy zdecydowali się na early access dla tej części, bo może gracze nakierują twórców, co zrobić, aby gra była lepsza i ciekawsza, a przynajmniej mam taką nadzieje.