Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Resonance: A Plague Tale LegacyWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: DLSS 5 ma zadebiutować już jutro. NVIDIA szykuje nową wersję technologii, ale tylko na karty RTX 50

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
02.09.2026 09:53
Sepecha
1
1
odpowiedz
Sepecha
4
Centurion

Jak mam topową kartę i włączę tę funkcję, żeby gra lepiej wyglądała (a raczej bardziej realistycznie), ale kosztem wydajności, to niejako tak jakbym miał gorszą kartę, która nie uciągnie danej gry, za to będzie się bardziej męczyć i pobierać więcej prądu?

02.09.2026 09:57
Dyro
2
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Dyro
0
Legionista

Ja dopiero wczoraj włączyłem dlss 4.5, bo zapomniałem że od dawna jest. 🤣
Zanim się nim nacieszę korzystając z presetu M, to dopracują dlss5, zrobią że pójdzie na starszych kartach i pojedziemy dalej.
Tak samo robię z grami, nie pali mi się pod nogami i nie umrę jak nie zagram w dniu premiery w jakiś tytuł. 🤷

02.09.2026 10:21
GreedFire
2.1
odpowiedz
GreedFire
56
Pretorianin

Dyro nie pójdzie bo to obliczenia typowo dla procesorów AI. Chyba, że lubisz grać na 5 fpsach. Zakłądam, że oprócz rdzeni tensor dla pathtracingu wrypią do RTX 6000 także typowo rdzenia pod AI

02.09.2026 10:29
MrPawlo112
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
MrPawlo112
69
Pretorianin

Nie podoba mi się to, już powoli trwa gotowanie żaby i DLSS wraz z FG jest wymogiem w wymaganiach sprzętowych (tak, patrzę na ciebie klockowy batku) a później co? Gołe tekstury i wymóg uruchomienia DLSS 5?

02.09.2026 10:50
duxdaro
3.1
odpowiedz
duxdaro
79
Konsul

MrPawlo112 "Gołe tekstury i wymóg uruchomienia DLSS 5?"
Kiedyś pewnie tak :D Czy tego chcemy, czy nie, to Neural Rendering kiedyś, max za parę lat, będzie standardem. Tak jak było z RT, DLSS, i FG. Normalni ludzie mogą sobie marudzić, ale to nie oni kształtują technologie jakie napędzają gry.

02.09.2026 10:50
Ku'gath
3.2
odpowiedz
Ku'gath
139
Ojciec Zarazy

MrPawlo112 Nic na to nie poradzisz bo musisz kręcić do twórców gier żeby im zakazać optymalizować gry pod upscalery. To nie wina Nvidii, że udostępnia te narzędzia tylko ktoś kto tworzy gry opiera wszystko na tych technologiach.

02.09.2026 10:35
4
odpowiedz
inkvizytor
4
Junior

Niedługo potrzebna będzie cała serwerownia żeby w coś pograć. Przecież gry już od dawna wyglądają wystarczająco dobrze. Po co to wszystko? Ostatnio uruchomiłem Gothic Remake na Steam Decku, wszystko na low. Good enough, grać się da, nie czuję potrzeby oglądania większej ilości wodotrysków.

02.09.2026 10:36
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Sandro_de_Vega
78
Pretorianin

Super. Technologia, która na prezentacjach pokazała, że jest bublem w końcu wchodzi do użytku... Już nie mogę się doczekać tych utraconych stylistyk gier, i "realistycznego" oświetlenia... gdzie AI dodaje nie istniejące źródła światła bo zamiast analizować otoczenie, jest to filtr podbijający wyświetlane klatki.

02.09.2026 10:46
duxdaro
5.1
odpowiedz
duxdaro
79
Konsul

Sandro_de_Vega "utraconych stylistyk gier, i "realistycznego" oświetlenia"
Powiedz mi, że nic nie zrozumiałeś z tego jak ta technologia działa, bez mówienia, że nic nie zrozumiałeś jak ta technologia działa... Zamiast wypisywać takie bzdury, to najpierw zagłęb się w temat, a dopiero potem wyraź opinie.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl