Komentarze do wiadomości: „Dlaczego nikt jeszcze nie stworzył takiej gry?”. Przeróbka RDR2 na Władcę Pierścieni RPG skłoniła Daniela Vavrę do ważnych pytań

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
03.03.2026 10:20
1
2
odpowiedz
katai-iwa
65
Legend

EA swego czasu robiła taki tytuł, ale uwaliła niestety:
https://www.gry-online.pl/gry/the-lord-of-the-rings-the-white-council/zf9d2

Śródziemie zasługuje na porządnego RPGa.

03.03.2026 10:20
2
3
odpowiedz
taffer33
45
Centurion

Mi się marzy Władca Pierścieni jako Dark Souls, jak oglądam pojedynek Eowyn z Witch Kingiem to aż człowiek krzyczy do ekranu żeby robiła uniki w odpowiednim momencie :D w ogóle pomysłów na niesamowitych bossów jest pełno w uniwersum Tolkiena

03.03.2026 10:52
3
1
odpowiedz
1 odpowiedź
lis22
96
Generał

Miała być kiedyś Biała Rada ale projekt upadł, patrząc na to, że obecnie nie można kupić gier wydanych przez EA to może dobrze?

Ja czekam też na grę RPG o Robinie z Sherwood, jakoś nikt do tej pory nie wpadł na taki pomysł, chętnie też zagrałbym w RPG w świecie antropomorficznych zwierząt, mamy, mi. takie serie komiksowe, jak "Mysia Straż", "Pięć Królestw" czy Usagiego, królika ronina.

03.03.2026 13:40
3.1
szopen469
103
Konsul

lis22 biomutant jest

03.03.2026 11:07
GIANT.ix
4
1
odpowiedz
1 odpowiedź
GIANT.ix
38
Centurion

Amazon też coś dłubał przy tym uniwersum, ale olał sprawę o_O

06.03.2026 16:56
4.1
fantasywind
22
Legionista

GIANT.ix Amazon i tak spartolił robotę robiąc totalny badziew z serialem a co dopiero z grami, a wiadomo że studio amazonu nie ma zbytnio dobrej passy jeśli chodzi o gry hahaha. No niestety Amazon podchodził do gry w świecie Władcy DWA razy, (za pierwszym razem miało być Athlon, potem z chińskim Tencent, 'evil overlords incp.' :) a potem drugie podejście i dalej nic z tego...ale zresztą....to i tak miało by MMO...a to raczej powinno być single player żeby naprawdę było dobre!!

03.03.2026 11:44
abesnai
😐
5
odpowiedz
abesnai
109
Kociarz

Śródziemie: Cień wojny miał premierę blisko 9 lat temu i od tamtej pory nic (Golluma nie liczę), może poza fanowskimi modami tkj. The Dawnless Days: Total War.

post wyedytowany przez abesnai 2026-03-03 12:25:00
03.03.2026 11:50
Elwe Thingol Singollo
😍
6
2
odpowiedz
11 odpowiedzi
Elwe Thingol Singollo
12
Pretorianin
Wideo

Coś pięknego :)

Oprócz wspomnianego wyżej The White Council, powstawało jeszcze coś takiego - również był potencjał.
https://www.youtube.com/watch?v=ZPk0prs28ck

03.03.2026 12:09
abesnai
😒
6.1
1
abesnai
109
Kociarz

Elwe Thingol Singollo W zamian dostaliśmy LotR Golluma.
Gdyby za franczyzę wzięło się odpowiedzialne studio pokroju Obsidian, Larian, Owlcat itp. i stworzyli cRPG byłoby święto. Materiał źródłowy jest przeogromny.

post wyedytowany przez abesnai 2026-03-03 12:14:38
03.03.2026 13:39
6.2
szopen469
103
Konsul

abesnai obsidian? Widział pan Avowed? 
To studio z dawnymi pracownikami dzieli tylko nazwę

03.03.2026 14:07
guitarzero
6.3
5
guitarzero
28
Konsul

szopen469 Avowed? Bardzo dobra gra.

I kolejny co nie wie, a się wypowiada - w Obsidianie nadal są ludzie stojący za ich najlepszymi grami. A nawet ci co pracowali nad Tormentem.

post wyedytowany przez guitarzero 2026-03-03 14:13:19
03.03.2026 14:12
6.4
szopen469
103
Konsul

guitarzero ok. Skoro ty tego flopa który jest mniej responsywny niż kilkunastoletni Skyrim, z mdłą fabułą oraz wkurzajacymi towarzyszami uważasz za bardzo dobrą grę to znaczy że nie musi ci tej gry robić renomowane studio. Łykniesz kazde gówno byle by się włączyło

03.03.2026 14:16
guitarzero
6.5
6
guitarzero
28
Konsul

szopen469

Gościu, mam w dupie twoją opinię na temat tego co mi się podoba a co nie, po prostu chciałem zwrócić ci jak małemu dziecku uwagę, że pleciesz głupoty i ktoś może to łyknąć. Po co rozsiewać ziarno ciemnoty dalej niż stoisz?

post wyedytowany przez guitarzero 2026-03-03 14:17:52
03.03.2026 15:18
6.6
szopen469
103
Konsul

guitarzero wystarczy obejrzeć jeden gameplay żeby zobaczyć że to ty pierdolisz głupoty. Masz RPGa gdzie tło jest tak zjebane że możesz napierdzielać mieczem strażnika i nie reaguje. Dialogi w których możesz podjąć decyzję pokroju
Zgadzam się z tobą albo zgadzam się z tobą ale inna linijka.

Więc jeśli shilerka pod taki chłam jest oświeceniem wolę być w ciemnocie.

03.03.2026 15:33
guitarzero
6.7
2
guitarzero
28
Konsul

szopen469

Nie mówię, że Avowed to diament koronny gier RPG i w swojej opinii na golu też wyraziłem żal, że ten świat nie jest bardziej responsywny, ale to też domena innych gier (powszechnie chwalone Tainted Grail, gdzie to wygląda tak samo jak w Avowed i nikt się nie czepia). Ludzie uczepili się tego, że postrzelony strażnik nie reaguje i okej, to jakiś mankament, ale zupełnie imo przesłoniło to zalety tego tytułu, które jak najbardziej posiada. To, że sugerujesz się obejrzanym gameplayem w ogóle powinno zakazać ci jakiegokolwiek prawa głosu na temat Avowed. Wróć jak zagrasz.

post wyedytowany przez guitarzero 2026-03-03 15:35:53
03.03.2026 16:17
6.8
szopen469
103
Konsul

guitarzero to że komuś się gra podoba nie jest dowodem na to że gra jest dobra. Jest słaba.
A żeby zagrać musiałbym poświęcić znacznie za dużo pieniędzy niż gra jest warta. Oraz swojego czasu na produkt który wiem że mnie nie porwie.
Widziałem walkę która w ogóle nie daje frajdy, świat jest martwy, widziałeś sidequesty które są nudne, a dialogi są drętwe a jak wspomniałem, wybory w tej grze nie istnieją.
Mam inne o wiele lepsze gry. Jak choćby BG3 czy Ekspedycja

03.03.2026 16:51
guitarzero
6.9
2
guitarzero
28
Konsul

szopen469

Powiedziałbym ci gdzie byłeś i co widziałeś, ale nie będę kopał leżącego. Oglądać na jutubku można zwiastuny, żaden nie zastąpi własnoręcznego zagrania i jakbyś zagrał to byś wiedział, że krytykowana przez ciebie walka akurat jest mięsista i satysfakcjonująca (przeciwnicy latają zgodnie z fizyką zależnie od siły uderzenia), fajnie sparowana z wibracjami na padzie. Questy też są dobre, ciekawie napisane i rozpisane, ale jak jacyś ludolodzy wmówili ci, że są do dupy, to będziesz powtarzał za nimi ślepo. Jasne, że BG3 czy E33 to lepsze gry, tego nikt nie podważa, ale na litość, zagrajcie pierw w coś żeby mieć jakiekolwiek argumenty do tego krytyki.

post wyedytowany przez guitarzero 2026-03-03 16:52:10
03.03.2026 17:23
6.10
szopen469
103
Konsul

guitarzero mi nikt nie musiał nic mówić bo ja to poprostu widziałem. Walka była tak bardzo bez polotu że az na myśl rzucało się porównanie do podobnie drewnianej walki z TESa(przy czym TES broni się innymi aspektami których tu nie ma)

Tak samo widziałem te dialogi.
One nie były ciekawe. Były głupie, i nienaturalne. Gdzie mogłeś albo popierać twórców, albo nie mieć zdania. Trzeciej opcji nie przewidziano.

Recenzje wideo są o tyle właśnie pomocne że to widać. Ale nie musiałem nawet oglądać polskiej sceny, Amerykańska cisnęła z gry jeszcze bardziej.
O samej skali sukcesu świadczą wyniki na Steam (i tak wiem że było w gamepasie day one... Ale ekspedycja o ile mi wiadomo też)

I jak już mówiłem. Jak mam wydać kilkaset złotych to jest masa lepszych tytułów. I tak też pomyślały masy innych graczy którzy wybrali inne lepiej się prezentujące produkcję

Ps. Miesista walka. To jak stwierdzenie z shillujacej recenzji która nie może powiedzieć nic dobrego i walce więc rzuca takie nic nie znaczące hasełka z których nikt ich nie może rozliczyć.

post wyedytowany przez szopen469 2026-03-03 17:26:28
03.03.2026 18:45
guitarzero
6.11
2
guitarzero
28
Konsul

Ja swoje, ty swoje i tak możemy bez końca, więc ja idę grać w te straszne Avowed które tak spędza ludziom sen z powiek, i tobie też życzę miłego wieczoru. Eot z mojej strony.

03.03.2026 11:52
7
odpowiedz
Darek1785
7
Konsul

Ale tylko z systemem walki z Mount & Blade.

03.03.2026 13:20
8
odpowiedz
1 odpowiedź
KozaSWD
53
Pretorianin

To niech się bierze za robienie takiej gry. Doświadczenie w grach RPGach ma już duże. Na co czeka?

03.03.2026 13:37
8.1
1
szopen469
103
Konsul

KozaSWD może na prawa do marki. Który Warner za *uja nie odda

03.03.2026 13:37
9
odpowiedz
1 odpowiedź
szopen469
103
Konsul

Nikt nie stworzyłby gry obejmujących CAŁE Śródziemie co jest zwyczajnie niewykonalne. 
Ani w wersji MMO ani tym bardziej single. 
Dostalibyśmy raczej wycinek. 
Przy czym cień Mordoru jest co prawda akcyjniakiem z elementami RPG, ale w otwartym świecie. 
Raczej obie części odniosły sukces komercyjny więc dziwne że nie doją bardziej tego uniwersum

06.03.2026 16:53
9.1
fantasywind
22
Legionista

szopen469 no właśnie dlatego to trzeba by regionami...jak Elder Scrolls z poszczególnymi prowincjami Tamriel! Weźmy np. taki Eriador...sam rejon jest ogromny...jeśli oddać go z detalami...no to od zatoki Forochel do Enedwaith to całkiem masywny świat dla jednej gry!!! Ale można to zrobić...trzeba tylko chcieć (czytaj trzeba porządnej roboty).

03.03.2026 14:02
Shadoukira
10
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Shadoukira
117
Chill Slayer

Osobiście sam już od dawna marzę o takiej grze. Znaczy nie musi to być nawet władca pierścieni czy inne znane uniwersum. Ja po prostu chcę dostać grę w świecie fantasy, która swoim poziomem dopracowania odpowiadałaby takiemu RDR2, czynawet nadchodzącemu GTA VI. To by było naprawdę coś...

Świat nawet nie musi być jakiś przeogromny, świat w RDR2 też nie był super wielki, ale wystarczający aby dobrze się w nim bawić. Tutaj najważniejsze są mechaniki rozgrywki, czyli walka, magia, rozwój postaci, fizyka, reaktywność otoczenia, responsywni NPC, jazda konna itp. itd.

Po prostu ten świat fantasy musiałby wydawać się żywy i tutaj nie chodzi tylko o ludzi, elfy, orków, krasnoludów, ale też o potwory, które też powinny być ciekawe mechanicznie. Wiadomo nie każdy potwór wymaga skomplikowanych mechanik, ale te potężniejsze potwory jak Ogr, Troll, Gryf, Smok itp. powinny być o wiele ciekawsze (i trudniejsze) dla gracza niż goblin czy utopiec... Jak dla mnie tego zabrakło np. w takim Wiedźminie 3, gdzie ok, były potwory, które miały fajne mechaniki, ale było ich bardzo mało. Szkoda, że nie poszli głębiej z tym pomysłem.

03.03.2026 14:09
guitarzero
10.1
guitarzero
28
Konsul

Shadoukira Tak trochę odpowiada temu opisowi wychodzący za dwa tygodnie z hakiem Crimson Desert - może tam znajdziesz to co szukasz, przynajmniej częściowo.

post wyedytowany przez guitarzero 2026-03-03 14:12:00
03.03.2026 15:20
Shadoukira
10.2
Shadoukira
117
Chill Slayer

guitarzero Co do Crimson Desert mam poważne wątpliwości. Na papierze gra nie wygląda najgorzej, ale boję się, że to będzie taki pusty nudny grindownik, gdzie świat jest ogromny, ale powtarzalny do bólu. Mam przeczucie, że to może być takie single MMORPG. Co prawda mam nadzieje, że się mylę, ale na razie nie czuje aby ta gra miała być hitem (może takie 7/10). Jednak tak jak mówisz wszystko okaże się za te około dwa tygodnie. Na pewno będę obserwował temat.

post wyedytowany przez Shadoukira 2026-03-03 15:21:52
03.03.2026 14:42
baltazar1908
11
2
odpowiedz
baltazar1908
45
Generał

Szkoda że to tylko AI.

03.03.2026 17:56
RoyPremium
12
2
odpowiedz
RoyPremium
30
Konsul

Bo twórcy gier chcą nam dawać takie gry, jakie korporacja każe, czyli strzelanki ze zróżnicowanymi bohaterami, wszyscy strasznie cool i bez wad i okrutnie mili, a oprawa kolorowa i dynamiczny gameplay. 

Tak samo z Harrym Potterem było - też przez wiele lat upierali się, że open world w tym uniwersum to bez sensu. 

Inna sprawa, że by zrobić coś jak na tym filmiku, to by trzeba było ze 20tys. ludzi w zespole mieć.

06.03.2026 17:04
13
1
odpowiedz
fantasywind
22
Legionista

To by było coś!!! Hah....gra w uniwersum Władcy Pierścieni w stylu Red Dead Redemption 2 to byłby hicior! A przynajmniej coś co byłoby w stanie w pełni wykorzystać potencjał uniwersum! I nie tylko mieć świetny gameplay, taki typowo sandboxowy, ale i być wierne Tolkienowskiej wizji i jego lore'owi!! Na pewno mechaniki z RDR2 bardzo by pasowały. Szczególnie obozowanie i polowanie :). Ogólnie potrzeba porządnego RPG'a w tym świecie, choćby i był to klon Elder Scrollsów, czy Dragon Age (albo i Dragon's Dogma...tam jest wiele fajnych mechanik i immersji, animacje, interaktywny świat itp), a nawet Gothic, czy Kingdom Come Deliverance (tylko żeby była trzecia osoba a nie tylko widok z pierwszej osoby), a już ostatecznie kolejny klon Asasynów...tylko błagam bardziej wierny materiałowi źródłowemu niż Cień Mordoru i jego sequel ;)...można by nawet wzorować się na późniejszych tytułach z cyklu Assassin's Creed...weźmy taką mechanikę żeglowania i bitwy morskie jak z AC Black Flag połączone z elementami Odyssey i Origins, i trochę z Valhalli...i voila mamy coś świetnego...sam pomysł może pozwolić wykorzystać kanoniczne przygody Aragorna jako Thorongila, kiedy to walczył z korsarzami z Umbaru i dowodził statkami i całą flotą!

Możliwości są nieograniczone, trzeba tylko szanować materiał źródłowy....a jak można to zrobić to pokazuje też przykład rodzimego Wiedzmina...to pokazuje jak można zaadaptować serię książkową do medium gier video!!!!!!! A taki Wiedźmin 3 z bardziej immersyjnymi animacjami połączenie najlepszych cech RDR2 to byłby ziszczony sen!! :)

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl