Komentarze do wiadomości: Diuna 3 ma pierwszy zwiastun. Wielkie zwieńczenie trylogii sci-fi idzie na starcie z największym filmem 2026 roku

Forum filmy i seriale scifi
Dodaj komentarz
17.03.2026 17:51
baltazar1908
1
1
odpowiedz
baltazar1908
46
Generał

Zdecydowanie Avengers bo Diunę wolę starą to nowa ok ale nie rewelacja.

17.03.2026 18:17
Kwisatz_Haderach
1.1
3
Kwisatz_Haderach
24
GIT GUD or die trying

bo Diunę wolę starą to nowa ok ale nie rewelacja.

Gusta gustami ale na serio nie ogarniam jak mozna uwazac ze Diuna Lyncha jest lepsza od nowych. Nie dosc ze film przez 3/4 czasu trwania wyglada jak parodia (ale taka zrobiona zeby zabolalo), to jeszcze tak mocno odjezdza od ksiazek, ze chyba bardziej nie mozna. Praktycznie kazda postac jest albo zuplenie inna niz w ksiazkach, a jak zachowuje sie w miare podobnie to za to wyglada jak z parodii (harkonennowie).

Paradoksalnie najlepszym elemntem filmu jest Sting lol. Bo tak bardzo wykreca galke krzywego zwierciadla, ze az zaczyna sie to robic dobre.

Diuna Lyncha, to nie jest ekranizacja. To jest parodia.

Pozostaje ubolewac, ze jednak Jodorowsky nie dal rady zrobic Diuny. Tez by nie mialo to wiele wspolnego z ksiazka (co sam przyznawal) ale by bylo wykrecone na maksa (jak jego komiksy), a nie tylko zenujace.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-17 18:30:50
17.03.2026 19:17
1.2
2
MadTrigger
5
Chorąży

Kwisatz_Haderach Diuna z 1984r Dino De Laurentiisa. Pod wieloma względami była lepsza.

18.03.2026 00:12
abesnai
1.3
2
abesnai
110
Kociarz
Wideo

Diuna Lyncha miała jedną podstawową zaletę - ścieżkę dźwiękowa skomponowaną przez TOTO.
https://youtu.be/yE4pPzrkgsM
I Jurgena Prochnowa w roli Leto.

post wyedytowany przez abesnai 2026-03-18 00:14:00
18.03.2026 08:15
1.4
4
sakhar
140
Animus Mundi

Kwisatz_Haderach Poważnie? :) Diuna Lyncha była zrobiona technicznie bardzo słabo i w bólach (zainteresowanych odsyłam do neta) ale starała się oddać ducha powieści, przedstawiając wszystkie wątki (co być może paradoksalnie było największą wadą filmu). Twierdzenie, że "Diuna Lyncha, to nie jest ekranizacja. To jest parodia" jest tak dużym uproszczeniem, że szkoda to nawet komentować (bo, jak rozumiem, odnosisz się do warstwy efektów specjalnych). Ale, jak napisałeś, gusta są różne.Na marginesie, jest na YT wersja "fanowska", która porządkuje strukturę filmu, i poza dramatycznie niskim poziomem efektów specjalnych (z czym się nie da nic zrobić), jest już całkiem dobra w odbiorze. W najnowszej Diunie wszystko zostało "spłaszczone" i uproszczone aby współczesny widz o nienachalnej inteligencji, mógł ogarnąć o co chodzi. Film został w całości podporządkowany pokazaniu psychologicznej przemiany Paula Atrydy ze szkodą dla spójności historii.Jak Paul u Lyncha wewnętrznymi dialogami tłumaczył wiele wydarzeń jak i cały lore, tak oglądając Diunę nie wiemy nic o tle wydarzeń i ich bohaterach. Np. mentaci. Dwa-trzy razy pojawił się Piter de Vries niczym diabeł z pudełka i kompletnie nie wiadomo, kim jest i jaką odegrał rolę i dlaczego jego śmierć miała takie znaczenie. Podobnie Thufir Hawat. Przykłady można by mnożyć.  Na marginesie, jeżeli film Lyncha wg. Ciebie mocno odjeżdża od książki, to najnowsza Diuna nawet koło książki "nie stała" XD

18.03.2026 14:59
Kwisatz_Haderach
1.5
Kwisatz_Haderach
24
GIT GUD or die trying

Via Tenor

Poważnie? :)

Powaznie.

O tym jakim gownem jest film Lyncha, zostalo napisane tyle (w tym tez przez samego tworce lol), ze na serio nie ma sensu tego tutaj powtarzac.

Zas zamiast odpowiadac na protekcjonalne pierdololo, napisze tylko ze polecam sie zastanowic co jednak wymaga wiekszego zaangazowania umyslowego i bardziej "nachalnej" inteligencji.
Film ktory lopatologicznie przeklada ksiazke w formie nie nadajacych sie do medium wewnetrznych monologow i dialogow, czy film ktory celowo pomija niektore rzeczy pozwalajac widzowi na wlasne interpretacje, snucie domyslow i zachecajac go do siegniecia po material zrodlowy w celu rozwiniecia watkow i znalezienia odpowiedzi (bo tak to powinno dzialac. Adaptacja filmowa to nie jest bezmyslne kopiowanie ksiazki 1:1).

Diuna Lyncha (...) starała się oddać ducha powieści, przedstawiając wszystkie wątki

Diuna Lyncha starala sie skopiowac powiesc, a nie oddac jej ducha. Sa wywiady z Herbertem, w ktorych mowi co jest dla niego duchem Dune, dlaczego ja napisal i jakie przeslanie chcial przekazac.
I nowe filmy skupiaja sie dokladnie na tym, obcinajac to co sobie mozna "doczytac" (i tak to powinno dzialac).
Stare moze i cos tam probuja, ale co z tego jak calkowicie masakruja postacie, w tym glowna. Paula (i jego "podroz").

Doskonale widac ze Villeneuve ksiazki czytal, zrozumial i jest fanem.

Lynch pewnie ich nawet nie znal do czasu wziecia fuchy (po raz kolejny ubolawam nad Diuna Jodorowskiego. Koles mial fiola na punkcie Dune).

"I was raping Frank Herbert, but with love."

Alejandro Jodorowsky
"Jodorowsky's Dune". Documentary, August 30, 2013.

Dune Lyncha to gwalt, ale bez milosci. Byle szybciej skonczyc, zapomniec o ofierze i pojsc do domu na CS'a.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-18 17:22:21
17.03.2026 19:21
2
2
odpowiedz
Invictus_Bellitens_NPC
3
Legionista

Będzie epa

17.03.2026 22:07
Mówca Umarłych
3
3
odpowiedz
Mówca Umarłych
142
Pan Milczącego Królestwa

Może w końcu ta część będzie czymś więcej niż pokazem ładnych obrazów.

post wyedytowany przez Mówca Umarłych 2026-03-17 22:11:06
17.03.2026 23:04
MarkcusFetysz
4
odpowiedz
MarkcusFetysz
7
Centurion

Może wreszcie sie zmuszę do poprzednich części

18.03.2026 07:08
liberateme_81
5
odpowiedz
6 odpowiedzi
liberateme_81
68
Pretorianin

Cześć,
Może głupie pytanie, ale skoro to finał, to w filmie upchnięty zostanie "Mesjasz Diuny" i "Dzieci Diuny"?
Jeżeli tak, to zapowiada się długi seans, albo dużo "skrótów"... oby to pierwsze ;)
Pozdrawiam

18.03.2026 08:14
ameon
5.1
ameon
77
Konsul

liberateme_81 to żeby to jakoś sensownie upchnąć to powinni Boga Imperatora jeszcze zmieścić. Heretyków i Kapitularz można już odpuścić, choć w sumie jakby się zastanowić to i Boga Imperatora tak średnio, bo

spoiler start

jedyną łączącą bezpośrednio postacią jest Leto-2 i kolejne kopie Duncana

spoiler stop

Ale jako >10minutowa wstawka mogłoby się sprawdzić, bo akurat całą intrygę można podsumować paroma zdaniami.

18.03.2026 08:22
liberateme_81
5.2
liberateme_81
68
Pretorianin

Moim zdaniem, sensownie można by było zakończyć "Dziećmi", a "Bóg imperator" i następne to już kolejna "trylogia" :)

18.03.2026 08:28
5.3
1
Felo74
135
Konsul

liberateme_81 To jest finał historii o Paulu Atrydzie (w późniejszych częściach ma role epizodyczną) i ekranizuje tylko mesjasza Diuny.
Villeneuve mówił od samego początku, że chce zakończyć na mesjaszu. Oczywiście, jeżeli film odniesie sukces to może mu się odwidzi, a jeżeli nie to jestem prawie pewien, że studio będzie chciało kogoś znaleźć, żeby kontynuował serię, ale wchodzić w buty Villeneuva to powodzenia.

18.03.2026 08:50
ameon
5.4
ameon
77
Konsul

Felo74  tzn. jakby przyjąć pozycję Herberta to on właśnie pierwsze trzy pisał jako całość praktycznie za jednym zamachem. Bóg Imperator i reszta powstały niejako przez popularność wśród czytelników i gigantyczne ciśnienie wydawcy. Natomiast w moim odczuciu cała para skończyła się w Diunie. Wszystkie kolejne znacznie statyczniejsze, już bez tego polotu space-opery skrzyżowanej z fantastyką, bardziej się skupił na intrygach i politycznych akcjach. Co ma swój urok, ale jednak nie chwyta tak jak pierwsza książka.

18.03.2026 10:07
5.5
Felo74
135
Konsul

ameon Ja akurat książek nie czytałem, ale słyszałem, że nawet mesjasz nie był pierwotnie planowany, a Herbert go napisał tylko dlatego, że po pierwszej książce ludzie mieli obraz Paula jako właśnie zbawce i bohatera, a zamierzeniem Herberta było pokazanie jak niebezpieczne jest idealizowanie i ślepe podążanie za kimś. Temu napisał mesjasza. Co do reszty to już nie wiem.

18.03.2026 14:46
ameon
5.6
ameon
77
Konsul

Felo74 "Ja akurat książek nie czytałem, ale..."
To polecam czytać :)

"Teraz najczęściej stawiane mi pytanie brzmi: Co dla pana znaczy sukces? Zadziwia mnie. Nie  oczekiwałem jednak porażki. To była praca, którą wykonałem. 'Mesjasz Diuny' i 'Dzieci Diuny' powstały częściowo przed ukończeniem samej 'Diuny'. Tomy te nabrały potem ciała podczas pisania, ale zasadnicza opowieść została nietknięta."

-Frank Herbert, Przedmowa 'Kiedy pisałem Diunę' do "Bóg Imperator Diuny". Rebis 2016

18.03.2026 07:47
6
2
odpowiedz
twojp467112
0
Chorąży

Dzizas i znowu 3 godziny nudy

18.03.2026 09:07
😉
7
1
odpowiedz
NightGeisha
9
Generał

Na drugiej przysnąłem, trzecia mnie nie interesuje.

18.03.2026 09:20
8
odpowiedz
dismayer
15
Legionista

Pierwszą ledwo wymęczyłem, na drugiej przysypiałem. Trzeciej nie zamierzam tykać.

18.03.2026 15:42
9
odpowiedz
1 odpowiedź
pisz
192
nihilista

Świetnie to wygląda. Ale to nie kino dla miłośników ciągłych wybuchów, onelinerów i humoru Jamesa Gunna.

18.03.2026 16:43
Silas1415
9.1
Silas1415
29
Konsul

E tam, nic nie stoi na przeszkodzie, by być fanem wielu różnych typów kina.

Forum Forum filmy i seriale scifi
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl