Niestety twórcy wycenili grę skrajnie niekorzystnie dla nas, niemal na równi z bankierami... wstyd. Na szczęście w zagranicznych sklepach można kupić za normalną cenę.
To jest gra przy której raczej nie będę rozpisywał się i dzielił tego na osobne tematy, bo gra jest zwyczajnie za mała i za krótka, żeby tak robić, więc wszystko można ogarnąć w formie jednego tematu o całej grze, także lecimy z tym!
OPINIA MOŻE ZAWIERAĆ SPOILERY FABULARNE!
Fabuła, no co tu można powiedzieć, jesteśmy ośmiorniczką, która została porwana razem ze swoim kolegą z domu i próbuję do niego wrócić, przy okazji ratujemy świat i niszczymy bazę niemiłych kosmitów, którzy robią jedzenie, którym z tego co zrozumiałem chcą kontrolować ludzi, a także przeprowadzić ogólną inwazję na ziemię, fajna prosta fabuła, ale samo to jakie miejsca przemierzamy, tło jest genialnie zrobione, czuć klimat tego wszystkiego, ja to czułem się jakbym tam był, samo uniwersum jest mega ciekawie pokazane i to jak wygląda świat, w którym jesteśmy, no twórcy się tutaj bardzo postarali, mechanicznie i gameplayowo ta gra jest bardzo przyjemna, nie wiem czy nie jedna z najbardziej relaksujących gierek w jakie grałem jeśli chodzi o platformówki, wszystkie umiejętności są przydatne, brak zbędnego ulepszania, jakichś drzewek umiejętności i tym podobnych, zwyczajnie dostajemy umiejętność i z niej korzystamy ile dusza zapragnie, do niektórych tylko potrzebne jest odpowiednie miejsce, ale to specyficzne umiejętności np. wystrzelenie się gdzieś wyżej czy dalej, mamy kamuflaż, chodzenie po sufitach, po rurach, ścianach, jako ośmiornica przylepiamy się do wszystkiego, strzelanie atramentem, które jest kompletnie inne w wodzie i na lądzie i w obu miejscach się przydaję i nie wiem czy to nie wszystkie umiejętności, niewiele, a bardzo przyjemne, gra nie jest ogólnie trudna, można ją zrushować i dobrze się bawić, nie ma bossów, głównie ucieczka i ukrywanie się przed przeciwnikami, a jest to zrobione bardzo przyjemnie i nie nuży, sam przeszedłem grę w nieco ponad trzy godziny, tam delikatnie przekroczyłem próg trzech godzin o parę minut bodajże i bawiłem się wybornie, jest też trochę komedii, w sumie nawet sporo, bo gra jest w takim stylu zrobiona, ja ją kupiłem za 68zł, mimo, że gierka krótka to nie żałuję ani złotówki wydanej na tę grę, bo bawiłem się wyśmienicie i relaksowałem bardzo, ciężko coś więcej dodać, gra jest bardzo płynna, nie ma spadków, przynajmniej ja takich nie uświadczyłem, więc optymalizacja jest dobrze zrobiona, graficznie piękna tak jak mówiłem i można chłonąć klimacik i wczuć się w bycie ośmiorniczką, nie mam tu chyba nic więcej do dodania, jeśli ktoś szuka gry przy której może odpocząć od życia lub od innych gierek w mega poważnych klimatach i bardziej skomplikowanych mechanicznie, to Darwin's Paradox! Jest świetną grą do tego, relaksująca i nie trzeba się wysilać ani myśleć, a przy tym dobrze się człowiek bawi, polecam bardzo!