Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Resonance: A Plague Tale LegacyWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: „Czemu współczesne gry nie potrafią się zamknąć?” Gracze zwracają uwagę na jeden problem, który trapi coraz więcej tytułów

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
01.09.2026 15:58
Wronski
1
odpowiedz
Wronski
42
Senator

To tak zwana "gra z narracja". Poza tym sa niedzielni gracze ktorzy potrzebuja prowadzenia za reke a gry probuja byc przystepne dla kazdego.

post wyedytowany przez Wronski 2026-09-01 15:58:56
01.09.2026 16:00
2
odpowiedz
lis22
101
Generał

Ja akurat lubię ten zabieg, który sprawia, że gra jest żywa, mamy to w serii Uncharted, RDRII i w kilku innych, znanych tytułach.

01.09.2026 16:05
3
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Inquerion
57
Generał

Taki Gothic Remake to wręcz terapia po tych grach z milionem znaczników i bohaterem komentującym wszystko co się dzieje na ekranie.

A czemu to robią? Dla casualowego odbiorcy. Statystycznie on to lubi. Gaming już dawno poszedł w mainstream.

01.09.2026 16:30
3.1
odpowiedz
K@even
0
Chorąży

Inquerion Nie wiem czy wiesz ale w gothic remake w waznych momentach fabularnych bezi też komentuje daną sytuacje tylko żeby to usłyszeć musisz usiąść na ławce, ale fakt gothic nie prowadzi za rączkę

01.09.2026 16:13
4
odpowiedz
sabaru
39
Senator

W ostatnim The crew jak był wyścig to w każdym wyścigu narrator nawijaj na temat danego wyścigu czy samochodu. Myślałem że mnie nerwica dopadnie ale tak gdzieś w połowie gry odkryłem że można to wyłączyć.

01.09.2026 16:15
Irek22
5
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Irek22
181
Legend

Nie wiem, czy ten męczący trend z niezamykaniem się protagonistów zapoczątkował Wiedźmin 3, ale tego typu komentarze wypowiadał już Geralt we wspomnianej grze. "Zanim gracz zdąży dobrze zastanowić się nad rozwiązaniem zagadki środowiskowej, to Geralt już zaczyna zasypywać nas podpowiedziami" typu "teraz muszę użyć igni", "zdjął buty i wszedł do wody", "może aardem da się rozwalić tę ścianę", "coś tam jest", "muszę zbadać drugi brzeg", "poszedł w tę stronę", "ktoś przed czymś uciekał", "kolejny ślad", "może quen zadziała" czy "ta bransoleta pewnie należała do tej kobiety", zamiast pozwolić graczowi na domysły i samodzielne wyciąganie wniosków.

Wiedźmin 3 jest grą dla dorosłych tylko ze względu na cycki i przekleństwa, natomiast gameplay'owo traktuje graczy jak dzieci (ewentualnie jak idiotów).

post wyedytowany przez Irek22 2026-09-01 16:26:57
01.09.2026 16:29
5.1
odpowiedz
K@even
0
Chorąży

Irek22 Już stare dragon age robiły to lepiej.

01.09.2026 16:30
Darkowski93m
6
odpowiedz
Darkowski93m
201
Generał

I chyba dlatego nadal tak popularne są gry z kategorii soulslike. Są jak odtrutka. W nich zazwyczaj jest cisza. Według wielu graczy aż zbyt duża bo często narracyjnie są one tak skąpe, że trzeba sporo wysiłku żeby czegoś więcej dowiedzieć się o świecie.

01.09.2026 16:41
yomitsukuni
7
odpowiedz
yomitsukuni
154
Konsul

Ano, coś w tym jest, bo rzeczywiście mało co denerwuje mnie tak, jak postać powtarzająca co trzydzieści sekund, gdzie ma się udać w ramach głównego wątku fabularnego albo jak rozwiązać zagadkę, kiedy człowiek chce na spokojnie zajrzeć najpierw w każdy kąt. Podpowiedzi postaci da się zrealizować sensownie, jak chociażby w pierwszych Tomb Raiderach od Crystal Dynamics – nigdzie nie pojawiał się o tym komunikat, trzeba było to zauważyć samemu, ale kiedy przechodziło się obok jakiejś znajdźki czy elementu zagadki, to Lara odwracała w ich kierunku głowę, zamiast co i rusz komentować i podpowiadać na głos.

01.09.2026 16:52
mgr. Kuba
8
odpowiedz
mgr. Kuba
173
-

Oezu, dobrze wiedzieć że nie tylko mi to przeszkadza. Absolutnie gry są do granic przegadane. Ciągle. I nie chodzi mi o systemy dialogów z rpgów, które też można by odchudzić bez żadnych strat - z biegiem czasu uważam że fallout 4 zwyczajnie wyprzedził czasy swoim systemem dialogów - tylko że o sporo lat bo to się jeszcze nie dzieje ale zacznie. W każdym razie, nie o rpg chodzi a o właśnie jakiekolwiek inne gry, przecież w takim Death Stranding 1 ciągle ktoś coś gada, porzuciłem tą grę dość szybko bo po prostu do porzygu jest ta gra przegadana..
Gadanie, pieprzenie, nawijanie. Gry wyścigowe z narracją to najbardziej reprezentatywny przykład tej głupoty.
Jak żesz dobrze mi się wróciło teraz do Stalkera 2, gdzie dialogi są na absolutnym minimum a gra polega na chodzeniu po tej makiecie gry ;)

01.09.2026 17:05
9
odpowiedz
PCMREpic
60
Generał

Najgorsze pod tym względem są wyścigówki. W żadnej innej grze nie ma chyba tyle bezsensownego pierdzielenia podczas grania co w Forzach. Jeszcze jakby to coś fajnego było, a to zwykłe krindżowate gadanie o niczym.
Wyobraźcie sobie, że w takim Most Wandet z 2005 zamiast słuchać Decadence, Fired Up czy I Am Rock słychać non stop gadanie jakiegoś bota.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl