Jak dla mnie to dobra decyzja. Widok pierwszoosobowy jest bardziej immersyjny dzięki czemu można się dużo bardziej wczuć w postać. Cyberpunk jest takim lekkim immersive simem więc pasuje jak ulał. Zazwyczaj dwa tryby widoku nie są sobie równe i ten drugorzędny wygląda po prostu słabo.
Mnie się ogólnie ten zabieg podobał w jedynce, natomiast problemem było to, że przez całą grę nie mieliśmy za bardzo okazji, żeby pooglądać naszą postać. Niby gra oferowała mnóstwo możliwości na wymodelowanie samej tylko twarzy, ale co z tego, skoro obejrzeć ją mogliśmy co najwyżej w lustrze, albo ewentualnie jadąc motorem. Był to pewien zgrzyt.
Pytanie czy gdyby dodali nawet TPP to czy animacje itd. wyglądałyby tak samo dobrze w FPP i TPP jak to jest np. w RDR2.
Argument o „immersji w FPP” to żaden argument, równie dobrze można powiedzieć, że Wiedźmin (1-3) nie jest immersyjny, bo jest tam widok TPP, a skoro tak, to niech w tym nowym Wiedźminie z Ciri zmienią to i dadzą FPP zamiast TPP, skoro to takie „immersyjne”, a najlepiej to niech zrobią Cyberpunka 2 tylko na VR, bo granie na klawiaturze i myszy psuje "immersje!"
Zdecydowanie wolę gry z widokiem TPP, szczególnie wtedy gdy do akcji dodatkowo wchodzi prowadzenie pojazdów. Przeskakiwanie między kamerami dla mnie jest nienaturalne a niestety widok w FPP jest często źle zrobiony w tym aspekcie.