Komentarze do wiadomości: Crunchyroll z mocną nowością. To poruszające arcydzieło anime z 95% na Rotten Tomatoes

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
20.03.2026 11:02
Mangas
1
odpowiedz
Mangas
4
Centurion

Jeśli chodzi o film "A Silent Voice", nie pozostaje nic tylko zgodzić się z tym co zawarto w artykule. Piękna i poruszająca historia, którą powinien obejrzeć każdy.
Natomiast w odniesieniu do kwestii braku polskich napisów, to na CR nie ma nawet przekładu do lwiej większości filmów, które faktycznie były dystrybuowane w polskich kinach np: 
- Blue Lock: Episode Nagi
- Kimetsu no Yaiba: Mugen Train
- Sword Art Online: Progressive (obydwa filmy)
- Tensei Shitara Slime Datta Ken: Scarlet Bond
- Haikyuu: Dumpster Battle
- Overlord: The Sacred Kingdom
- Spy × Family Code: White
- Jujutsu Kaisen 0 
i innych, których tytułów teraz nie pamiętam. Tylko kilka filmów i jeden serial ma napisy:
- Attack on Titan: THE LAST ATTACK
- Suzume
- My Hero Academia: You're Next
- One Piece Film: Red
- Kaiju No. 8: Mission Recon i seria:
- Dragon Ball Daima + wyjątek
- Dragon Ball Super: Super Hero, który posiada i napisy i dubbing
Biorąc pod uwagę jak Sony podchodzi do polskiego rynku, byłbym wielce zaskoczony gdyby produkcja "Silent Voice", której u nas nigdzie nie wyświetlano, nawet w kinach, dostała polski przekład... 
Tym bardziej, że nadal nie wiadomo jak będzie wyglądać sytuacja z filmami "Chanisaw Man: Reze Arc" i "Kimetsu no Yaiba: Infinity Castle" z zeszłego roku, kiedy te w końcu trafią na tę platformę, ani tym bardziej z wchodzącym do naszych kin 8 maja: "Tensei Shitara Slime Datta Ken: Sokai no Namida-hen".

post wyedytowany przez Mangas 2026-03-20 11:41:43
20.03.2026 15:27
Anni1993
2
odpowiedz
Anni1993
9
Chorąży

Silent Voice oglądałem chyba już z 5 razy i co jakiś czas nadal wracam nie po to aby doszukać się czegoś więcej a aby poczuć to po raz kolejny
Jedna z topowych kinówek roku 2016 aż do dziś
Chyba nic lepszego nie kojarzę od tamtych lat
Premierę pamiętam jakby to było wczoraj
Co więcej jest to jedna z tych najlepszych tematycznie odsłon animowanych która to robi od niepamietnych już lat
Tego samego roku wychodził Kimi no Na wa do którego takiego zapału nie mam ochoty wracać co więcej powiedziałbym że jednorazowy seans to wystarczająca ilośc z względu na wąskie tematy którymi się opiera
Nie wiem jak w innych regionach aczkolwiek pamiętam że u nas ten drugi tytuł powiedziałbym dobry aczkolwiek niestety badźmy szczerzy sztampowy a tego typu odsłon było już aż za nadto aby robiły porównywalne wrażenia
No właśnie a pomimo tego mocno przyćmił Silent Voice na wstępie
Dopiero po jakimś okresie czasu ludzie dostrzegli ten pierwszy
Co warto podkreślić tematyka w Silent Voice nie jest tak częsta jakby mogła się wydawać a już tym bardziej jeżeli uwzględnimy jakość
Film przeplata naprawdę dobre tematy i co więcej robi to bardzo dobrze a sam film jest prawie idealny(tak do ciebie pieje sceno z szpitala&mostem trochę mi tą "telepatią" zażenowaniem wiałaś aczkolwiek wybaczam za całokształt reszty)
Niema tylko podziału na biel i czerń jest masa odcieni szarości dojrzałych różnych wrażliwych tematów społecznych które idealnie się scalają i łączą w jedno tworząc symbioze w organiźmie w jednym filmie kinowym
To jest coś co trzeba obejrzeć obowiązkowo jeżeli się interesujesz popkulturą
Odstaw na pięć minut tego dennego isekaia jakich jest 95% z 100 na oko
Czy akcyjniaka o niczym jakich wiele
Albo kolejny sztampowy zero jedynkowy cukierkowy romans niczym z fabryki tureckich telenowel który nawet nie stał koło głębi School Days(poważnie niedoceniony tytuł w którym ludzie pogubili dedukcje na tle własnej empatycznej ignorancji przy ocenie i opinio twórczości przy którym ludzie nawet nie starają się być obiektywni tylko z uwagi na kontrowersje i ośmiele się rzec temat taboo który wcale nie jest rzadkim zjawiskiem w życiu codziennym)
Itd itd itd
Po prostu obejrzyj

post wyedytowany przez Anni1993 2026-03-20 16:08:45
20.03.2026 16:07
3
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
Yagor
2
Junior

Ważny temat poruszacie, liczę właśnie na jakąś konkurencję dla Crunchy Roll. Taka potęga rynkowa, a napisów PL nie ma. Dla mnie to tam jeszcze, ale z dziećmi czasem oglądamy, więc już by się przydały. Płaciłem przez kilka miesięcy, ale właśnie dlatego zrezygnowałem. Może się coś ruszy w temacie.

20.03.2026 16:42
Anni1993
3.1
Anni1993
9
Chorąży

To prawda napisy to powinno być minimum
Powiem coś z autopsji
Gdy zaczynałem te +21 może nawet trochę więcej lat temu z anime na poważnie się interesować(wcześniej znałem nieświadomie np Dragon Ball Z czy YuGiOh i inne tytuły które puszczano w tv(a trochę ich było) dolegała mi dysleksja
Dysleksja w takim stopniu że za połową tekstu nie nadążałem
Pamietam to jakby było wczoraj siedząc przed ekranem z One Piece XD
Wystarczył tydzień abym zaczął czytać płynnie
Dziś tekst czytam nawet nie parę a kilka linijek w przeciągu dwóch sekund
Przynajmniej dzieciaki się czegoś nauczą
A jak już z upływem czasu zaczną siegać za ambitniejsze twory to już tym piękniej
Zwłaszcza że kinematografia filmów aktorskich może pozazdrościć zawartości animacyjnych tworów kunsztu japońskiego

post wyedytowany przez Anni1993 2026-03-20 16:49:46
20.03.2026 17:56
3.2
Leavos
1
Legionista

Cralon zazdro, też tak chcę! Zarzucisz jakąś fotkę?Yagor

21.03.2026 17:53
3.3
Mario1
1
Junior

Yagor 30 marca 2026 r. po południu wystartuje w naszym kraju nowa polska legalna platforma streamingowa o anime z polskimi napisami,a później lektorem i dubbingiem o nazwie adn polska
pozdrawiam wszystkich fanów anime

21.03.2026 19:16
3.4
Grinosek
1
Legionista

Mario1 to świetna wiadomość!

21.03.2026 20:27
4
odpowiedz
Mario1
1
Junior

witam podaje link do platformy streamingowej o anime z polskimi napisami,st [link]

post wyedytowany przez Mario1 2026-03-21 20:29:39
Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl