Komentarze do wiadomości: Crimson Desert nie chce być RPG. Tak działa rozwój postaci w tej obiecującej grze z otwartym światem

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
18.02.2026 12:33
marvin92
8
8
odpowiedz
marvin92
38
Konsul

No i dobrze. Nie każda gra musi mieć rozwój postaci. W takim Wieśku 3 niby był rozwój a jakby go nie było. Taki antyrozwój z tymi slotami w które wrzucało się się umiejętności albo wyrzucało jak nam brakowało miejsca. Do tego przeciwnicy na różnych levelach. Ten sam utopiec mógł być na 5. jak i 30. poziomie. Albo wymagany level do założenia broni. Nieraz dochodziło do takich absurdów, że jakiś obdartus z bagien mógł mieć przy sobie miecz, którego Geralt nie mógł założyć, bo miał za niski level. Już wolałbym by tego "erpegowego" systemu nie było w Wiedźminie 3. Grałoby się przyjemniej.

18.02.2026 10:25
1
3
odpowiedz
tRikson
85
Konsul

Najbardziej oczekiwana gra 2026. Życzę im wielkiego sukcesu.

18.02.2026 14:02
guitarzero
1.1
guitarzero
28
Konsul

tRikson Możliwe że tak będzie, pod każdym materiałem ludzie z zachodu po prostu sikają pod siebie jaki to będzie gamechanger gamingu.

18.02.2026 11:01
2
odpowiedz
1 odpowiedź
margrabina
156
Pretorianin

Mnie ta informacja zniechęciła do tej gry, jak się nie zdobywa tych punktów doświadczenia to aż się nie chce grać. Tak samo jak jest limit poziomów, po jego przekroczeniu zapał do gry mija i szybko tylko naprzód, żeby jak najszybciej już ukończyć grę.

18.02.2026 11:31
2.1
3
Szto91
19
Chorąży

margrabinato nie graj, proste

18.02.2026 11:02
WeCreateWorlds
3
odpowiedz
WeCreateWorlds
11
Konsul

Wciąż mi wyskakują newsy, informacje i materaiły na temat tej gry.

Powiem tak.

Ta gra jest moim zdaniem mocno nadreprezentowana w mediach stosunku do tego, co może oferować.

Nie mam wobec niej specjalnych oczekiwań, wygląda na mocno generyczne azjatyckie, "singlowe MMO" (wyjaśnie co mam na myśli jeśli ktoś mi zarzuci sprzecznośc). Właśnie dlatego nigdy nie wciągnęło mnie Black Desert Online.

Wydaje mi się jednak, że wydawca mocno posmarował masłem na markieting tego produktu.

post wyedytowany przez WeCreateWorlds 2026-02-18 12:04:21
18.02.2026 11:30
4
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Szto91
19
Chorąży

I super, wreszcie cos innego

18.02.2026 13:25
maszynypancerne
4.1
maszynypancerne
54
Pretorianin

Szto91 Coś innego? Systemy uzyte w grze juz dawno są w innych grach, jedynie co fajnie to gra na wiele godzin a tak to wszystko to samo co w innych grach.

18.02.2026 11:58
Drenz
5
odpowiedz
Drenz
40
Senator

To dziwne, bo od samego początku było wiadomo, że to nie będzie RPG. Opis Steam to sugerował oraz inne strony z bazą gier.

18.02.2026 12:22
6
odpowiedz
1 odpowiedź
robertoV
23
Generał

Nie wiem czy tylko jak tak mam, ale mi grafice czegoś brakuje, nie wiem do końca czego, jakby brakowało cieniowania (?), zbroje i niektóre elementy są przesadnie za jasne, może taki styl graficzny nie wiem ale ciągle mam uczucie, że coś się nie wczytało.

18.02.2026 13:59
guitarzero
6.1
guitarzero
28
Konsul

robertoV Nie tylko Ty bracie, dla mnie ta gra wygląda po prostu brzydko, jest totalnie przejaskrawiona, oczojebna, choć na pierwszych zapowiedziach była zupełnie inna. To jednak azjatycka gra i stan umysłu, więc zupełnie nie dziwi taka zmiana kierunku.

18.02.2026 12:25
Wrzesień
7
odpowiedz
Wrzesień
78
Idiot Doom Spiral

Nie to nie. Łaski nie robi.

18.02.2026 12:33
marvin92
8
8
odpowiedz
marvin92
38
Konsul

No i dobrze. Nie każda gra musi mieć rozwój postaci. W takim Wieśku 3 niby był rozwój a jakby go nie było. Taki antyrozwój z tymi slotami w które wrzucało się się umiejętności albo wyrzucało jak nam brakowało miejsca. Do tego przeciwnicy na różnych levelach. Ten sam utopiec mógł być na 5. jak i 30. poziomie. Albo wymagany level do założenia broni. Nieraz dochodziło do takich absurdów, że jakiś obdartus z bagien mógł mieć przy sobie miecz, którego Geralt nie mógł założyć, bo miał za niski level. Już wolałbym by tego "erpegowego" systemu nie było w Wiedźminie 3. Grałoby się przyjemniej.

18.02.2026 13:02
PanDaneX
9
odpowiedz
PanDaneX
18
Konsul

Zapowiada się fajnie ale powoli zaczynam się obawiać tego mixu... Arturiańska Europa z elementami azjatyckiej popkultury może okazać się albo czymś wyjątkowym albo gwoździem do trumny.

18.02.2026 13:22
Khebeln!
10
odpowiedz
2 odpowiedzi
Khebeln!
19
Chorąży

Bedzie klapa jak nie ma elementow rpg.

18.02.2026 13:23
10.1
4
Szto91
19
Chorąży

Khebeln! twoj mozg to klapa

18.02.2026 14:55
Link
10.2
1
Link
34
Senator

Khebeln!
Nie, nie będzie klapa. Po prostu nie znasz się na rzeczy.

Popatrz na większości gry, co nie mają RPG, a są wciągające i grywalne.

Hollow Knight nie potrzebuje RPG, by się rozwijać i ulepszyć. Resident Evil też nie potrzebuje RPG, a nadal możesz ulepszyć bronie. Serii Metro i Doom też nie potrzebują RPG. This War of Mine i The Alters też nie potrzebują RPG.

RPG jest fajny element do gry, np. Planescape Torment, Fallout 1-2, Dark Souls, ale wciskanie RPG na siłę do gry nie wyjdzie to na dobre i potrafi psuć rozgrywki. Marnujesz więcej czasu na patrzenie statystyki bohatera i itemki, zamiast się skupiać na przeżywanie przygody i rozgrywki w grze.

Gry RPG mogą być dobre, ale trzeba to zrobić z głową. Nie jest łatwo stworzyć dobre gry RPG, bo to wielka sztuka. A oni poszli na łatwiznę i wciskają elementy RPG do wielu gry na siłę, co nie wyjdzie to na dobre.

18.02.2026 14:16
John_Wild
😊
11
odpowiedz
John_Wild
56
Okropnie_Wściekły_Dzik

Kolejny news o grze i coraz większe zniechęcenie. Ale ma sensu już marudzić, że ta gra to jednak nie jest rpg. Po prostu przyjmuję, że odpuszczam :)

18.02.2026 14:28
baltazar1908
12
odpowiedz
baltazar1908
45
Generał

Powinno być ok, zreszta dowiemy sie wiecej i bo do premiery jeszcze trochę czasu i tuż przed premierą jeszcze wiecej jak wyskoczy recenzja.

18.02.2026 14:47
Link
13
odpowiedz
Link
34
Senator

Dobry kierunek. Ma swoje zalety.

Normalnie w grach RPG, jeśli lvl i statystyki postaci będą za wysokie (np. siła) zbyt wcześnie, to gra staje się zbyt łatwa niczym pół-bóg. Tym bardziej, że system skalowanie lvl przeciwnicy i itemki potrafi zepsuć rozgrywki. O nudne grindy w grach jRPG nie wspomnę, by móc dobić kolejny lvl. Większości gry RPG pokazują, jak problematyczny potrafi być RPG i psuje to balans gry w późniejszym fazie rozgrywki. Nie każdy potrafi robić dobre gry RPG, który utrzymuje poziom trudność na właściwym poziomie przez cały czas, a rozwój bohater daje duże satysfakcji. Nie wszystkie gry z elementy RPG są dobre.

Wszędzie wciskają RPG do gry na siłę, np. Assassin's Creed, co nie pomaga to za bardzo. Nie chcę patrzeć na nadmierne statystyki itemki a la Diablo, bo przyprawia mi o bóle głowy.

Takie rozwiązanie w grze Crimson sprawi, że będzie łatwiej o balans gry, a poziom trudność będzie odpowiednio wyważony przez całą grę.

Przykładowy Hollow Knight nie potrzebuje RPG, żeby bohater może się rozwijać i czuć, że jest silniejszy, a gra przez cały czas nadal jest bardzo trudna.

Chwała dla twórcy Crimson, że spróbują wymyśleć własne rozwiązanie, a nie pójść na łatwiznę i kopiować gotowe rozwiązanie RPG od innych gier.

Jak to sprawdza w praktyce? Pożyjemy i zobaczymy.

post wyedytowany przez Link 2026-02-18 14:49:23
18.02.2026 14:49
Persecuted
14
odpowiedz
2 odpowiedzi
Persecuted
164
Adeptus Mechanicus

Dla mnie największym problemem nadal pozostaje walka. Azjaci rozumieją "średniowieczne fantasy" inaczej niż my, dla nas to np. Władca Pierścieni czy Gra o Tron, a dla nich Przyczajony tygrys, ukryty smok albo Hero - pełne powietrznych akrobacji i "tańca". W tytule na wskroś azjatyckim ma to nawet swój urok, ale tutaj uderzają w klimaty "europejskie" i to się jednak gryzie.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-02-18 14:50:32
18.02.2026 14:56
Link
14.1
Link
34
Senator

Masz rację. Animacji w walce nieco razi w moje oczy.

Wolę naturalne płynności walki takich jak Gothic 1-2 i Dark Souls.

18.02.2026 23:11
JeicamPL
14.2
JeicamPL
96
This Unit have a Soul

Azjaci rozumieją "średniowieczne fantasy" inaczej niż my i Wolę naturalne płynności walki takich jak (...) Dark Souls. To From Software nie jest z Azji? :)
Z tych wspomnianych akrobacji na gameplayach przypomina mi się tylko to latanie niczym kruk albo nietoperz, czy wampir i roll z tej formy prosto z powietrza na grupę wrogów, nie porównywałbym tych akrobacji do klasyki azjatyckiego kina akcji jak te wymienione :D Blisko im do tego co widać w zachodnich działach popkultury. A uniki przy walkach z bosem gdy ten zmienia formę? Niczym nasz Gerwant.

18.02.2026 17:10
15
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Artur676
62
Generał

Przecież w Wiedźminie 3 też nie ma klasycznego rozwoju postaci jak z Gothica czy Skyrima. Nie uczymy się nowych zaklęć i umiejętności, jedynie zwiększamy pasywki. Dlatego dla mnie to bardziej gra akcji z wyborami.

post wyedytowany przez Artur676 2026-02-18 17:13:21
19.02.2026 22:31
Link
15.1
Link
34
Senator

Artur676
No, to logiczne. Przecież Geralt jest doświadczony, ale zwyczajny mistrz szermierki, a przy okazji potrafi rzucać szereg zaklęć, znanych jako Znaki, oraz umiał uwarzyć mikstury. Więc jako łowca potworów ciężko jest nauczyć coś nowego, poza udoskonalenie istniejące umiejętności. Nigdy nie zostaje czarodziejem, ani kimś innym. Pozostaje wiedźminem, jaki jest.

Dlatego Wiedźmin 3 jest taki wyjątkowy. Bo zaczynasz grę jako mistrza, a nie jako nowicjusza.

W Wiedźmin 1 to zupełnie inna sprawa, bo Geralt cierpiał na tymczasowe utraty pamięci.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl