Próbowałem trochę pograć na patchu 1.5.3F1 i szybko się odbiłem. Tej grze jest nadal naprawdę daleko do bycia choćby poprawną. I tu nie chodzi o wizualia, bo to kwestia trzecioplanowa, ale o rzecz kluczową — symulację. I obawiam się, że problem leży gdzieś głęboko na płaszczyźnie samego projektu, i nowa ekipa niewiele tutaj wskóra bez całkowitej przebudowy całości od podstaw, a na to chyba się nie zanosi.
Najpierw powinni zająć się optymalizacją płynności, a nie kolorystyką gry. Co z tego, że gra będzie wyglądać cukierkowo lub realistycznie jeśli na Ryzenie 7800x3d 32GB ddr5 i rtx 4080, gdy tylko miasto przekroczy ok 30tyś simów gra chodzi na 15FPS i procesor oraz karta graficzna grzeją na maxa. W jedynce było to samo dopóki jeden z moderów nie zrobił modfixa i nie naprawił tego czego przez 8 lat nie potrafili twórcy. Tutaj niby nowe studio, niby siedziba mieści się aż 200 metrów od poprzedniego studia, ale większość ludzi zwyczajnie przeszła z jednego studia do drugiego. Póki co to tylko pozory naprawy, a nie realny postęp. Dopóki ta gra na Ryzenie 5600 czy intelu 11 generacji z przeciętną kartą grafiki np.rtx 3060 nie zaoferuje minimum 30 fpsów ta gra jak dla mnie będzie kompletną klapą.
To oczywiście i tak dużo mniej, niż mieć powinna i chyba nie znam drugiej gry, która by tak słabo chodziła, ale jednak mam te 35fps, nie 15.
A w strategii singlowej jest akceptowalnym poziomem, przy którym da się grać.
Choć oczywiście jak by to dopracowali, to bym nie narzekał z tego powodu.
Mimo to czasami się zastanawiam, czy nie powinni tego po prostu zaorać i na nowo postawić, wypuśić jako CS3 i tyle.
Albo będzie, jak z SimCity - długo najlepsza gra, aż przyszło CS i zaorało do tego stopnia, że EA/Maxis olali już temat. Może teraz pora na kogoś nowego kto pokaże, że jednak da się?