Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Resonance: A Plague Tale LegacyWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Były szef Sony twierdzi, że twórcy gier AAA zmierzają ku nieuchronnej katastrofie. Uratować ich może tylko jedno

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
24.07.2026 16:39
Wronski
1
3
odpowiedz
Wronski
42
Senator

Ja dalej nie rozumiem czemu wzrastaja koszta produkcji gier. Licencje softwarow nie podrozaly, wiec jedyne co moze drozec to koszta pracownikow, w sumie to by tlumaczylo zwolnienia w branzy. Przez Covid zatrudniali kogo popadnie a teraz sa tego skutki...

24.07.2026 18:25
Last_Redemption
1.1
odpowiedz
Last_Redemption
68
Senator

Wronski Czas produkcji sie wydluzyl, a ludzi zatrudnionych jest wiecej niz bylo dawniej

Budzet to glownie skomplikowana grafika

24.07.2026 19:02
Mówca Umarłych
1.2
5
odpowiedz
Mówca Umarłych
146
Pan Milczącego Królestwa

Last_Redemption "Czas produkcji sie wydluzyl,(...)" Ale czy te wszystkie nowsze wersje silników i technologii nie miały ułatwić i przyspieszyć produkcji?

24.07.2026 18:19
Grifter
2
5
odpowiedz
7 odpowiedzi
Grifter
58
Generał

Eeeeee, ale przecież o tym mówi się od dekady.
To, że trzeba wrócić do segmentu AA pisano i mówiono od dawna. W prasie gamingowej czytałem o tym 15 lat temu! I co? Jajeczko!
I pewnie taki powrót nastąpi. Kiedyś tam.
Niektórzy wykorzystali swój potencjał, jak choćby twórcy "CO: Ex33". A więc da się.
Nie trzeba gry, którą tworzy 30 tysięcy osób.
BTW, śledzę napisy i w niektórych grach AAA są one dłuższe niż w filmach od Marvela, gdzie czekasz 10 minut na scenę po napisach.

Z drugiej strony - taki segment wciąż istnieje i ma się dobrze, choć średnio się przebija w mainstream. Ile newsów powstało o GTA6 w prasie i internecie, a ile o choćby tylko strzelankach typu Starship Stoopers, czy innej grze na bazie Lovecrafta. No właśnie.
A Cthulhu widzi to. Ale póki co grzecznie śpi.

post wyedytowany przez Grifter 2026-07-24 18:24:37
24.07.2026 19:39
2.1
1
odpowiedz
Szumnyj
18
Chorąży

Grifter wszystko spoko tylko taki Clair Obscur to jest jeden na 1000 nieudanych gier AA. Nie ma tu reguły po za kompetencjami ludzi którzy robią gry. Od game dira po szeregowego QA

24.07.2026 19:41
Grifter
2.2
4
odpowiedz
Grifter
58
Generał

Szumnyj Naprawdę? Serio? Łodafak?
No właśnie dziś powstają dziesiątki gier AA, które są bardzo udane.
I mówię tylko o boomer shooterach, które ogrywam na piecu vide genialny Prodeus! I takich gier jest więcej. Znacznie więcej niż jedna na tysiąc! :)

24.07.2026 23:20
VoidCosmonaut
2.3
3
odpowiedz
VoidCosmonaut
8
Konsul

Grifter To sobie w nie graj ale nie zmuszaj do tegfo innych. Mnie AA w większości odrzucają, a indyki dla mnie to paździerz. Może maks tak jak pisze Szymny, jeden na 1000

post wyedytowany przez VoidCosmonaut 2026-07-24 23:21:16
25.07.2026 12:35
Grifter
2.4
3
odpowiedz
Grifter
58
Generał

VoidCosmonaut A czy ja cię do czegoś zmuszałem? Wracaj do Ubi game czyścić mapkę ze znaczników i przestań mi tu sapać.

post wyedytowany przez Grifter 2026-07-25 13:03:28
26.07.2026 08:28
VoidCosmonaut
2.5
2
odpowiedz
VoidCosmonaut
8
Konsul

Grifter Oj oj! Jaki kozak xD

26.07.2026 12:35
2.6
1
odpowiedz
pawel1812
83
Generał

Grifter
Problem w tym, że spora część tytułów AA sie nie zwraca, a Twórców później nie stać na to, by sie utrzymać na rynku. I problem obecnie dotyka większości tytułów AA. U nas w Polsce największym dostawcą ciekawych AA jest 11bit... I o ile nie można ich grom zarzucić tego, że szły utorowaną drogą, tak 11 bit od pół roku leci na stracie, gdzie nie powinno tak być, bo mają dość niedawno wydane gry... I w zasadzie dosć tanio robią te gry...
51Farm po próbie ataku na rynek shooterów chyli się ku bankrutowi po wydaniu Chernobylite 2... Ale oni nie mają zaufania graczy po premierze WW3.
Powiesz, że to firmy którym nie wyszło... No to pokaż taką Polską firmę, której na rynku PC obecie idzie doskonale(oprócz CDPR, bo oni produkuje AAA). A Polskie firmy robią naprawdę ciekawe gry, bo nie wspomniałem np. o Metal Eden, które ma obecnie 15 graczy, było po 33zł, ma demo, a sprzedaż była bardzo niska (50-150tyś egzemplarzy).

I powiesz Dawnwalker.... A ja powiem, że to następny pretendent na flop sprzedażowy... Bo to może nie być w ogóle na radarze zachodnich graczy, bo budżet na marketing bedzie mały... A wysoka cena może spowodować, że poza Polską to się marnie sprzeda... Jakkolwiek u nas jakiś rynek jest, tak nie ma aż takiego wielkiego, by zwrócić grę tego typu... Co pokazała premiera G1R, który wyszedł w dużo niższej cenie, z dobrymi ocenami, to jest dobra gra, wręcz legendarna marka, z gigantyczną rzeszą odbiorców w naszym regionie, a nie bardzo wiadomo, czy sie w 100% zwróciła (obstawiam, że już tak), ale patrząc po flopach jakie mieli duzi wydawcy na grach z nowym IP, to mam duże wątpliwości, czy Dawnwalker osiągnie w początkowej fazie 1mln egzemplarzy... Bezpośrednio konkurent ->Vampyr, nie sprzedał się jakoś ekstra, a był od Don't Nod, a nie od jakichś noname z Europy środkowej...

Chyba Tainted Grail dobrze się trzyma, ale to gra AA, która niewiele różni się od amerykańskich AAA z tego gatunku, a powstała za ułamek kosztów...

post wyedytowany przez pawel1812 2026-07-26 12:46:06
26.07.2026 13:54
Grifter
2.7
odpowiedz
Grifter
58
Generał

pawel1812 Sporo prawdy w tym poście.

24.07.2026 19:26
3
4
odpowiedz
1 odpowiedź
sthoss
63
Centurion

Uratować ich może produkowanie gier AA i sprzedawanie ich w cenią AAA albo AAAA

24.07.2026 20:08
mir.ko
3.1
odpowiedz
mir.ko
96
amd platform

To tak nie jest obecnie?

24.07.2026 19:35
4
odpowiedz
1 odpowiedź
Szumnyj
18
Chorąży

AA ma się doskonale tylko zaślepieni ludzie na stołkach wielkich korporacji nie widzą dalej po za czubek własnego nosa i segmentu AAA. Wszystko co jest poniżej tego pułapu automatycznie wrzucają do worka - gniot. Jeśli duże korporacje chcą mieć przyszłość to muszą uważnie skanować gry z segmentu indie i AA. Najbardziej rozpoznawalne marki promować i finalnie przejmować. Traktowanie niższych segmentów jako inkubatorów dla dużych tytułów w przyszłości. Jeszcze jest opcja rozproszenia i inkubowania wielu małych zespołów AA które mogą pozwolić sobie na testy i eksperymenty. Najbardziej rokujące i jednocześnie popularne tytuły rozwijać, przejmować do studia matki. Te które niedowożą, rozwiazywać. Coś podobnego robi Playway tylko na inną skale.

post wyedytowany przez Szumnyj 2026-07-24 19:36:27
28.07.2026 09:29
4.1
odpowiedz
dawidg
17
Legionista

Szumnyj To co piszesz brzmi bardzo logicznie i jak plan na dalekosiężny plan dzialania. Nie potrafię tego wyjaśnić, ale wewnętrznie czuję, że ten pomysł zamiast rozwinąć branże sprawiłby tylko, że korpo wyniszczyło by całe Indie jak w Niesmiertelnym - Może pozostać tylko jeden. Kupiliby najlepszych niezależnych, wykastrowali, pogryzli I wypluło resztki. Źle, że gaming wszedł na giełdy, tam gdzie wchodzą ogromne cudze pieniądze wychodzi jakakolwiek kreatywnosc. polecam obejrzeć na YT serie korpo parodi od: Viva La dirt league

24.07.2026 20:05
TRX
5
1
odpowiedz
TRX
224
Generał

Ale gdzie w ogóle jest ten nawał gier AAA? Bo ja takiego za bardzo nie widzę. Jak już to wychodzą kopiuj-wklej gierki od Sony czy Ubisoftu, niewiele poza tym. Jednocześnie uważam, że segment AA jest obecnie mocniejszy, niż wspomniane AAA.

24.07.2026 20:22
6
1
odpowiedz
serious
24
Pretorianin

Ale bzdury 🤣 Ubisoft pokazuje za pomocą Black Flag remake, że jest inaczej. Ja uwielbiam AAA.

24.07.2026 22:00
7
odpowiedz
Darek1785
12
Generał

Problem jest gdzie indziej, a są to dzisiejsze narzędzia/silniki do tworzenia gier.
Drugi problem, że nie da się ogarnąć zespołu gdzie nad grą pracuje kilkaset osób bo zawsze będą mniejsze lub większe problemy, a to ktoś będzie chory, a to jednemu spadnie morale, inny jeszcze będzie miał wypadek i wypadnie z pracy na kilka miesięcy itp. itd.

24.07.2026 23:22
VoidCosmonaut
8
2
odpowiedz
VoidCosmonaut
8
Konsul

Sony pada na mordę to ich dyrektorzy obwiniają za to wszystko i wszystkich poza samym sobą. Graczy, branżę, dewsów, a teraz segment AAA lol

25.07.2026 15:50
9
1
odpowiedz
cudak82
46
Centurion

To trochę jak mówienie, że producenci drogich produkcji filmowych idą na zatracenie i kino może uratować tylko kino niezależne. Każdy woli inne kino, tak samo jest z grami.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl