Jak ja sie cieszę, ze nie czekałem na wersję super 5xxxx z nadzieją na przeceny. Akurat udało sie w październiku kupić po normalnej cenie wszystkie podzespoły. Teraz to bym grubo musiał dopłacić, ram, ssd i jeszcze teraz procki w górę. Dramat... A jeszcze skutki wojowania Trumpa dopiero nadejdą... samo paliwo to dopiero początek. Kiepski rok sie zapowiada dla zwykłych obywateli...
Tak tylko sobie żartując: za jakis czas moze i nie będziemy mieć dostępu do konsumenckich podzespołów, bo wszystko łyknie segment AI, ale za to na 10-letnich smartfonach będziemy mogli sobie pooglądać tik toki z gadającymi pieskami, czy fake filmiki gównianej jakości robiące ludziom z mózgu papkę.
Procki, kompy o 30%, PS5 też pięknie, mój lap droższy jest na dzień dzieisejszy o 1400pl w stosunku do września 2025 jak ja kupowałem, jak pójdzie w górę o 30% to będzie 1700pln różnicy, po prostu luksus w XXI wielu.
To sobie jeszcze podwyższymy, póki nie pęka bańka sprzętowa na AI...
I nie, nie wróżę szybkiego końca AI. Ale już widzę, że megakorpo od AI zaczęły oszczędności na sprzęcie i energii. Zamknięcie SORa (które prawdopodobnie zużywało znaczną część zasobów OpenAI, bardzo ograniczy inwestycje w sprzęt w openAI). Optymalizacja Chata GPT i Gemini, które bardzo odbiło się na jakości wypluwanych treści, także ograniczy te inwestycje.
Firmy AI zaczynają się powoli zajmować tym, co je nakręcało, czyli realizacją zysków z inwestycji... Jest jeszcze Facebook, Microsoft i X, ale Facebook zdaje się korzysta ze sprzętu AMD. A Grok nie wiem czy ma plany tak dużych inwestycji.