Komentarze do wiadomości: „Bezlitosny horror, który nie pozwala poczuć się komfortowo”. Ci, którzy już widzieli Alien: Isolation 2 w akcji, twierdzą, że gra nie będzie miała dla nas litości

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
11.06.2026 13:23
rafq4
1
odpowiedz
rafq4
188
Shadow in the darkness

Generalnie Alien Isolation był świetną grą i przeszedłem nie raz, ale jedyne co moim zdaniem było felernie zrobione w tej grze to tak naprawdę brak jakiejkolwiek AI obcego, a po prostu przywiązanie go na smyczy do gracza na maksymalną odległość kilkudziesięciu metrów. Na początku było to wszystko "wow", ale z czasem człowiek zdał sobie sprawę, że obcy tak naprawdę jest za nami na smyczy i ta świadomość była upierdliwa wiedząc, że wszelkie próby cwaniakowania z obcym były z góry skazane na porażkę, gdyż nie mógł się on od nas oddalić na jakąś z góry określoną odległość bez względu na to, jak gracz grał i jakie miał sposoby na niego. Mam nadzieję, że ten aspekt poprawią w AI2

11.06.2026 13:34
Grifter
1.1
1
odpowiedz
Grifter
56
Konsul

rafq4 Z jednej strony masz rację, ale z drugiej...
Twórcy poszli na kompromis (jak zawsze w kwestii AI, bo idealna AI to taka, która nie dałaby ci najmniejszych szans na zwycięstwo), ale jak to rozwiązać inaczej? Xenomorfik może pojawiać się losowo i błądzić po drugiej stronie mapy? I jak go nie spotkasz przez pół godziny to gdzie suspens, gdzie napięcie? Wkradnie się nuda.
Co ciekawe taki mechanizm mamy już od kilkunastu lat - w serii Clock Tower, czy spadkobiercy tej serii - Hauting Ground, nasi prześladowcy pojawiali się losowo, ale zawsze w obrębie kilku pomieszczeń od nas. Czy to się zmieni? Szczerze mówiąc wątpię.

post wyedytowany przez Grifter 2026-06-11 13:35:14
11.06.2026 14:01
Mówca Umarłych
1.2
odpowiedz
Mówca Umarłych
144
Pan Milczącego Królestwa

Grifter
Obcy miał stale stanowić potencjalne zagrożenie więc musiał być w jakiś sposób uwiązany. Tego się nie da chyba obejść.
Możnaby było to trochę poprawić zwiększając ilość miejsc, z których mógłby losowo wyleźć, zwiększyć zakres jego ruchów i możliwości, np. dodając przemieszczanie się po ścianach i suficie tak by chociaż w bezpośrednim otoczeniu był bardziej nieprzewidywalny.
Można też zamiast jednego Ksenomorfa dać ich na raz kilku.

post wyedytowany przez Mówca Umarłych 2026-06-11 14:25:05
11.06.2026 13:37
Wrzesień
2
1
odpowiedz
Wrzesień
81
Idiot Doom Spiral

Ja mam nadzieję, że nie będzie tyle backtrackingu, bo jak dziś sięgam pamięcią, to jest to pierwsza rzecz, która mi się kojarzy z tą grą.

11.06.2026 13:38
Mówca Umarłych
3
odpowiedz
Mówca Umarłych
144
Pan Milczącego Królestwa

Pierwsza część to jedno z najlepszych doświadczeń, które przydarzyło się grom nastawionym na skradanie. Była całkiem nieźle wyważona pomiędzy wachlarzem zachowań Ksenomorfa, a ich losowością, zachowując przy tym pewną przewidywalność oraz dając graczowi skuteczne możliwości na planowanie i unikanie bezpośredniego spotkania z nim.

W drugiej części liczę przede wszystkim na jeszcze lepszą "wrażliwość" Xeno na obecność gracza oraz większą nieprzewidywalność/większy zakres jego zachowań w przemieszczaniu się oraz przeszukiwaniu terenu.

post wyedytowany przez Mówca Umarłych 2026-06-11 13:43:57
Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl