Urquhart w wywiadze dla NY Times wspominał, że w planach jest kilka projektów w świecie Eory, więc jest nadzieja, na podbudowę pod Pillars of Eternity 3 z większym budżetem.
W Avowed bawiłem się świetnie. Wciąż mam wiele powodów, by do gry wrócić, pomimo prawie 360h na przestrzeni kilku rozgrywek i testów.
Jeśli rzeczywiście George Ziets dowodzi projektem, to jest szansa na jeszcze głębszą fabułę i rozbudowaną stronę narracyjną. Chociaż pewnie równie hermetyczną i trudną do docenienia przez ludzi, którzy mieli pobieżną styczność (albo wcale) z settingiem Pillarsów. Teraz jak mają już podstawy rozgrywki, które mogą rozbudować i ulepszyć, jest szansa na świetny sequel. Pytanie, czy gra będzie mieć na tyle widoczną wysoką wartość produkcyjną, by przyciągnąć więcej graczy niż jedynka.
W innym wywiadzie dla Boomberg przeprowadzonym przez Jasona Schreiera Feargus Urquhart, Josh Sawyer i Brandon Adler ujawnili, że zarówno Avowed i The Outer Worlds 2 nie spełniło prognoz sprzedażowych Microsoftu, za to Grounded 2 je przewyższyło i zostało uznane za sukces.
Urquhart powiedział: "Te gry nie były katastrofami. Nie powiem, że to było jak kopniak w zęby. To było raczej - do bani. Jaką lekcję z tego wyciągniemy?"
Według zespołu wypuszczenie wszystkich trzech gier w ciągu jednego roku było błędem. Zarówno Avowed i TOW2 spędziły po 6 lat w produkcji (oczywiście koncepcja w przypadku Avowed zmieniła się z gry multi na single player action RPG w świecie Eory, startowała jako coś zupełnie nie związanego z marką). Studio musi ponownie przeanalizować działania. Brandon Adler (reżyser TOW2) powiedział w wywiadzie: "nie wydaje mi się, by ktokolwiek lubił pięcio, sześcio, siedmoletni cykl produkcyjny. W pewnym sensie do tego dorośliśmy".
Krótko mówiąc - muszą wyciągnąć wnioski i zoptymalizować zarządzanie projektami i nie tracić czasu i środków na realizowanie niepewnej bądź niespójnej wizji. Chociaż z tego fragmentu wynika chyba bardziej, że studio wzięło się za zbyt wiele projektów równocześnie. Nie dziwi więc masowy outsourcing w creditsach TOW2.
Avowed chociaż fajnie się zapowiadał okazał się fatalnym paździerzem. Szkoda czasu na rozwijanie takiego badziewia
Grałem na premierę i 50 godzin szybko zleciało, chyba jedyna gra w tamtym okresie, którą ukończyłem w jednym ciągu. W sieci wszystko hejtują, więc nie ma co się tym sugerować, taka gra AA, mi się grało przyjemnie.
Avowed chociaż fajnie się zapowiadał okazał się fatalnym paździerzem. Szkoda czasu na rozwijanie takiego badziewia
Grałem na premierę i 50 godzin szybko zleciało, chyba jedyna gra w tamtym okresie, którą ukończyłem w jednym ciągu. W sieci wszystko hejtują, więc nie ma co się tym sugerować, taka gra AA, mi się grało przyjemnie.
Za tą cenę można kupić skyrima i inną grę AA podobną tematycznie jaką jest tained grall od Avalon który jak na mniejszy budżet wypada lepiej niż avoved.
I nie mówie że nie można się w takiej grze bawić bo sam ogrywałem takie średniaki ale nie za tą cenę xd

Urquhart w wywiadze dla NY Times wspominał, że w planach jest kilka projektów w świecie Eory, więc jest nadzieja, na podbudowę pod Pillars of Eternity 3 z większym budżetem.
W Avowed bawiłem się świetnie. Wciąż mam wiele powodów, by do gry wrócić, pomimo prawie 360h na przestrzeni kilku rozgrywek i testów.
Jeśli rzeczywiście George Ziets dowodzi projektem, to jest szansa na jeszcze głębszą fabułę i rozbudowaną stronę narracyjną. Chociaż pewnie równie hermetyczną i trudną do docenienia przez ludzi, którzy mieli pobieżną styczność (albo wcale) z settingiem Pillarsów. Teraz jak mają już podstawy rozgrywki, które mogą rozbudować i ulepszyć, jest szansa na świetny sequel. Pytanie, czy gra będzie mieć na tyle widoczną wysoką wartość produkcyjną, by przyciągnąć więcej graczy niż jedynka.
W innym wywiadzie dla Boomberg przeprowadzonym przez Jasona Schreiera Feargus Urquhart, Josh Sawyer i Brandon Adler ujawnili, że zarówno Avowed i The Outer Worlds 2 nie spełniło prognoz sprzedażowych Microsoftu, za to Grounded 2 je przewyższyło i zostało uznane za sukces.
Urquhart powiedział: "Te gry nie były katastrofami. Nie powiem, że to było jak kopniak w zęby. To było raczej - do bani. Jaką lekcję z tego wyciągniemy?"
Według zespołu wypuszczenie wszystkich trzech gier w ciągu jednego roku było błędem. Zarówno Avowed i TOW2 spędziły po 6 lat w produkcji (oczywiście koncepcja w przypadku Avowed zmieniła się z gry multi na single player action RPG w świecie Eory, startowała jako coś zupełnie nie związanego z marką). Studio musi ponownie przeanalizować działania. Brandon Adler (reżyser TOW2) powiedział w wywiadzie: "nie wydaje mi się, by ktokolwiek lubił pięcio, sześcio, siedmoletni cykl produkcyjny. W pewnym sensie do tego dorośliśmy".
Krótko mówiąc - muszą wyciągnąć wnioski i zoptymalizować zarządzanie projektami i nie tracić czasu i środków na realizowanie niepewnej bądź niespójnej wizji. Chociaż z tego fragmentu wynika chyba bardziej, że studio wzięło się za zbyt wiele projektów równocześnie. Nie dziwi więc masowy outsourcing w creditsach TOW2.
Podpisuje sie rekami, nogami oraz kazda wypustka i lisciasta narosla na twarzy. ;)
Na dwojeczke mocno czekam. Jedynka byla spoko. Nie super, nie crap... po prostu spoko... cos jak Gothic
spoiler start
/taunt
spoiler stop
.
W sumie nie obrazilbym sie za to samo tylko wiecej, ladniej i troche bardziej rozbudowane od strony RPGowej.

Gra jest tak nudna i słaba z tragiczną perspektywą sprzedażową na następną część, że Obsidian nie będzie mógł marnować czasu na takie coś jak druga część z punktu widzenia Microsoftu, obstawiam, że następna gra Obsidian to będzie coś mniej ryzykownego może np. Fallout.
No zobaczymy bo ja wierzę w Obsidian. Co prawda o wiele lepiej bwiłem się przy The Outer Worlds, ale...No Avowed to taki średniaczek. To nie jest paździerz, jeśli ktoś tą grę nazywa paździerzem to znaczy że jego znajomość gatunku ogranicza się do pięciu tytułów na krzyż.
Będzie kolejne „dzieło”. Pierwsza część po prostu usypiała swoim „cudownym” światem fantasy. Obsidian od czasów Fallout: New Vegas, który jest arcydziełem, nie stworzył niczego naprawdę godnego uwagi
Nazywaj rzeczy po imieniu, ty po prostu nie lubisz chyba ambitnych fabuł 😂
Grę The Outer Worlds stworzyło studio Obsidian Entertainment, a za projekt i reżyserię odpowiadali Tim Cain oraz Leonard Boyarsky (znani wcześniej z pracy nad serią Fallout).
obchodzi!!!
Nie musze grać we wszystkie gry ty zapewne grasz. Do Fallout New Vegas dzień do nocy tak czy siak tylko teraz mam podpięte pod New Vegas mody New California, Long 15, For Few Brahmin more i The Frontier
Dobrze że wszystkie gry od Obsidian bo jeden z przedmówców wpisał tutaj te które mu się podobają.
Rzucasz kontrowersyjną tezę i masz wonty, że ktoś ją punktuje konkretnymi przykładami, gratulacje
To jest jego modus operandi na forum. Gada bzdury > otrzymuje odpowiedź, która merytorycznie wytyka błędy czy kłamstwa > przechodzi do ataku personalnego, wyzwisk i przekleństw.
Rozwinął swój talent m.in. w wątkach o "Crimson Desert", ale mimo wszystko najbardziej mnie rozwalił tym, jak w wątku o "Gothiku" zwyzywał użytkownika, który mu życzliwie pomógł rozwiązać problem (z wejściem do wieży), bo według niego... ten użytkownik gadał głupoty i problemu nie da się rozwiązać. Potem wyedytował swoją wypowiedź, gdy się zorientował, że nie ma racji. Zawsze coś. ;)
,,miliard w rozumie” nie sciemniaj tutaj ok.
Swoich wypocin pod grą crimson desert nie pamietałeś kiedy ja krytykowałeś, ale z czasem sie w niej zakochałeś lecz o wczesniejszej krytyce zapomniałeś.
immersja-minimalna immersja postaci ze swiatem....aRPiGi!!!---o tym też zapomnieliscie? Prawda Obidian?
Oby dwójka została rozbudowana mechanicznie i dostała lepszy writing od jedynki.
Na czym budujesz opinię, że jestem lewarem? Na tym, że ktoś myśli inaczej? To gratuluję.
Kobiety tam są, luzmany nie akceptują kobiet w grach ani nigdzie indziej.
Obsidian niech zrobi klasycznego RPG, a nie klona TES.
No i fajnie. W jedynkę mimo wielu bolączek grało mi się bardzo przyjemnie, jeżeli poprawią bolączki jedynki, to będzie super - z wielką chęcią ogram kolejną część.
Kiedy człowiek raz skonstatował, że da się wprowadzić system bardziej kompleksowy niż maksowanie głównej statystyki a la 18/18/18, to rzadko które RPG smakuje tak dobrze jak Pillarsy... I szkoda, że to właśnie nie Pillars 3
A niech se wydają co chcą outer worlds i avowed były uznane za finansowe niepowodzenie i sie nie dziwie te gry są poprostu płytkie