Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedUkochane symulatory z początku lat 90.Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: AMD usunęło szyfrowanie pamięci z części Ryzenów. Problem wyszedł na jaw dopiero po śledztwie

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
18.06.2026 11:53
1
1
odpowiedz
Jerry_D
84
Senator

Od lat wybieram procesory AMD, uważam je za bezpieczniejsze (mniej odkrytych podatności, a odkryte zazwyczaj mniej poważne), ale tego naprawdę nie idzie usprawiedliwić i wytłumaczyć inaczej niż chciwością: chcecie TSME, kupcie droższe. 😡

18.06.2026 12:17
Łosiu
1.1
1
odpowiedz
Łosiu
293
LeChuck

GRYOnline.pl

18.06.2026 13:00
1.2
2
odpowiedz
Jerry_D
84
Senator

Łosiu Przeczytałem podlinkowany na YT originality blog i wciąż z pełnym przekonaniem twierdzę, że AMD ma znacznie mniej podatności w swoich procesorach i mniejszego kalibru niż Intel. Co nie oznacza, że powinni ten raport zlać, opcjonalne oprogramowanie czy nie.

18.06.2026 14:17
TRX
1.3
1
odpowiedz
TRX
222
Generał

Jerry_D Może dlatego też, że mimo wszystko Intele są popularne. Choć nie zmienia to faktu, że taki MacOS czy iOS też są dziurawe jak sito, a jednak ogólnie twierdzi się, że Windows jest znacznie bardziej dziurawy. Może i jest, ale to kwestia popularności i otwartości, a nie do końca jakości kodu.

18.06.2026 14:18
XdekHckr
1.4
1
odpowiedz
XdekHckr
9
Pretorianin

Jerry_D Ale z ciebie fanboy... I Intel i AMD są do dupy. Taka prawda.

18.06.2026 14:20
XdekHckr
1.5
odpowiedz
XdekHckr
9
Pretorianin

TRX Na iosa czy macosa ciężko szukać wirusów. Raczej są stosowane triki psychologiczne w kampaniach phishingowych niż instalacja malware na nich... Ani MacOS ani windows nie są otwartoźródłowe...

18.06.2026 14:46
1.6
odpowiedz
Jerry_D
84
Senator

XdekHckr Dziękuję ci z całego serca za twój nieoceniony i merytoryczny wkład w dyskusję. Specjalnie dla ciebie przeprowadziłem najprostsze możliwe wyszukiwanie w bazie znanych podatności.
14,793 results for intel
1,251 results for amd

https://www.cve.org/CVERecord/SearchResults?query=intel
https://www.cve.org/CVERecord/SearchResults?query=amd
To oczywiście bardzo niedoskonała metoda badawcza, więc zachęcam do głębszych dociekań, odfiltrowania wyników tylko do tych, które dotyczą konkretnie procesorów i porównania ilości podatności oraz ich punktacji na skali "groźności". Tym niemniej już sama dysproporcja wyników powinna dać ci do myślenia.

Oczywiście może tak się składać, że baza podatności to też "fanboye" AMD. 😂
P.S. Nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz.

TRX Z tą popularnością to możliwe, ale nie wydaje mi się zbyt prawdopodobne. Od czasu niesławnych Meltdown i Spectre temat podatności w samych procesorach zyskał należną uwagę i obie firmy znalazły się pod lupą. A wziąwszy jeszcze pod uwagę, że wszelkie podatności wykonywania spekulatywnego mocniej dotykały Intela, to nie zdziwiłbym się, gdyby oni sami sfinansowali trochę badań AMD, żeby móc później wskazać palcem i powiedzieć "patrzcie, nas potępiacie, a oni też mają dziurę na dziurze".

18.06.2026 16:41
Łosiu
1.7
odpowiedz
Łosiu
293
LeChuck

GRYOnline.pl

Jerry_D Jak dla mnie AMD miało znacznie mniej czasu na rynku jako lider, a co za tym idzie po prostu mniej znaleziono im brudów i wywleczono byków. Przy aferze z Meltdown, kiedy AMD praktycznie szorowało jeszcze na marginesie rynku, byków praktycznie w CPU AMD nie było (w sensie znalezionych), bo mało kto się tym interesował. Im więcej sprzętu AMD idzie do ludzi, a także do serwerów, tym więcej tego się znajduje, w tym też coraz poważniejsze luki.

Zmienia się też zachowanie AMD z PR-owego rycerza na białym koniu w tech-korpo obliczone na zysk. Intel i AMD niczym się w praktyce nie różnią, poza tym, że Intel był praktycznie monopolistą przez 2 dekady. Stąd też ma więcej na sumieniu. Ale spokojnie. To kwestia czasu - AMD dogania.

18.06.2026 17:34
1.8
odpowiedz
Jerry_D
84
Senator

Po Meltdownie i Spectre wszystkie procesory wzięto mocno pod lupę. Natomiast w to, że coraz bardziej idą w kierunku złegop korpo, to nie wątpię i nie zamierzam się spierać. Czy AMD ich dogoni? Może, ale ja nie wróżę z fusów, tylko na podstawie dostępnych danych stwierdzam, że na ten moment ich procesory uznaję za bezpieczniejsze.

18.06.2026 14:30
XdekHckr
2
1
odpowiedz
1 odpowiedź
XdekHckr
9
Pretorianin

Czyli AMD leci w uja. Być może zależy im żeby ich użytkownicy byli podatni na rządowe backdoory, być może zostali przekupieni, lub są pazerni na kasę, inaczej tego zrozumieć nie potrafię...
Poza tym w sumie to i tak np. taki klucz bitlockera można wyciągnąć z pamięci komputera poprzez program, nawet jeśli jest zabezpieczenie hardware...

18.06.2026 14:36
2.1
odpowiedz
Darek1785
10
Generał

XdekHckr Być może zależy im żeby ich użytkownicy byli podatni na rządowe backdoory, być może zostali przekupieni, lub są pazerni na kasę, inaczej tego zrozumieć nie potrafię...

Myślę, że trafiłeś w sam punkt i to jeden jedyny powód tej decyzji.

18.06.2026 17:36
baltazar1908
3
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

Robią co chcą, nigdy nie miałem
żadnego Amd czy to procka czy karty bo jakoś wypadają przy inbidii blado ale ryzen 9 9745hx procek bajka dużo lepszy niż mój i9 14900hx.

18.06.2026 22:55
WolfDale
4
odpowiedz
WolfDale
108
~sv_cheats 1

Widać że Pani Su się nie popisała, tak gnieść Intela i robić naprawdę świetne procki i taki numer? Bardzo brzydko, no ale niestety żadna firma nigdy nie będzie miała całkowicie czystych rąk...

09.07.2026 13:35
5
odpowiedz
Jerry_D
84
Senator

Wygląda na to, że odrobina krytyki pomogła im "odnaleźć Jezusa". Już wracają do szyfrowania pamięci.
https://arstechnica.com/security/2026/06/following-user-outcry-amd-reinstates-memory-encryption-in-consumer-cpus/

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl