"potrzeba wyłącznie innego poziomu zaufania" i tu właśnie zapala mi się gigantyczna czerwona lampka. Że komu niby mamy ufać? Będzie można na infolinii powiedzieć AI-konsultantowi , że zawiódł nasze zaufanie? Kupujcie tylko rzeczy, które są wam potrzebne, to AI do zakupów bedzie zbędna. Trzeba ograniczać zakupy, a nie jeszcze bardziej rozmywać decyzję o nich, ich konsekwencje i koszty.
AI będzie zarabiać, AI będzie kupować. Firmy będą zadowolone widzieć sztucznie rosnące słupki sprzedaży. Piękną ekonomię sobie stworzyliśmy.
Macie zapłon. Serwisy pisały o tym chyba z miesiąc temu.
Ta konkretna współpraca została ogłoszona 10 czerwca, więc mamy zapłon miej więcej jak Wall Street Journal.
https://openai.com/pl-PL/index/personal-finance-chatgpt/
Musiałbym być mocno je****ty żeby podpinać konto pod takie coś. To już naprawdę człowiek musi mieć asystenta do robienia zakupów? Bo nie potrafi dwa razy kliknąć i czytać?...zresztą po co ja pytam jak to na razie USA.
AI zrobi zakupy i zapłaci za użytkownika
A to miło z jej strony. Powiem szczerze, że chyba się zaczynam się do tego całego AI przekonywać.
Albo Visa podpisze umowę z disneyem i AI na chama będzie ci kupować bilety do kina na każdy ich film, a rezygnacja będzie tak absurdalnie skomplikowana i czasochłonna, że nikomu nie będzie się chciało przez to przechodzić.
Tam gdzie można tylko gotówka, bo to prawdziwa wolność. Te wszystkie bliki, visy, czy paypale śmierdzą na kilometr, używać tylko jak nie ma innej opcji albo kupować u konkurencji, gdzie jest normalna płatność przy odbiorze.
Ale to już zachodzi za daleko. To nie może tak wyglądać, żeby sztuczna inteligencja za nas o czymś decydowała.
Mi tam w sumie AI pomogło w kilku sprawach prawnych i do tego nawet sporządziła mi pismo do urzędu. Obecnie prowadzę kilka spraw które zainicjowało AI i dzięki niemu np jedna instytucja zaoferowała pieniądze (zbyt mała kwota). Teraz sprawa jest u adwokata więc jakiś początek sam zainicjowałem z pomocą sztucznej inteligencji.
Jestem pod ogromnym wrażeniem jak sprawnie taki system działa. Nawet poproszę AI o najlepszych zawodników do FM2024 (młode talenty z dobrym rozwojem) i zaraz mogę ich kupić.
A potem użytkownik zostanie z pustym kontem bo AI nakupiło nie wiadomo ile nie wiadomo czego i jeszcze pożyczek nabrało i przesłało pieniądze hakerowi, a potem będzie się tłumaczyć, że "tak, zignorowałem wszystkie reguły i zakazy, bardzo mi przykro"
nie ufałbym niczemu co ma całą wiedze świata a nie umie z 10 tys. wykręcić nawet 1 % zysku w miesiąc tylko straty na ok. 65 %. wyjątkiem były chińskie modele jak alibaba i deepseek