Też nie rozumiem tej debilnej nagonki na tę technologię. Gry z tym filtrem wyglądają o niebo lepiej, choć technologia nie jest idealna i jeszcze nie radzi sobie w dynamicznych scenach.
No i przecież to od twórców gier będzie zależeć czy chcą z tego korzystać czy nie. Tak samo gracz będzie mógł sobie to włączyć lub nie.
Nie mam pojęcia dlaczego ludzie się tak zesrali, jakby im ktoś realnie krzywdę zrobił....
"Kellams zwraca uwagę, że krytycy DLSS 5 punktują tylko wygląd twarzy postaci, a ignorują wszystko inne, włącznie z oświetleniem ciała i ubrań."
A on nie zwraca uwagi jak inne rzeczy na zaprezentowanym porównaniu się zmieniły jak lampa ,zmiana światła i pogody itp.
AI wiadomo będzie obecne w naszym życiu ale ten DLSS 5 to póty co wygląda tak jak to inni skomentowali , jak AI slop i tyle.
Osobiście wole to co widzę bez DLSS 5 bo nie daje takiego uczucia wygenerowanego przez AI jak ta wspaniała nowa technologia.
Zresztą skoro do wygenerowania tychże efektów były im potrzebne 2 karty graficzne 5090 to widzę to ciekawie. To + brak optymalizacji gier "naprawiane" przez FG ..
Ciekawa zmiana narracji u zwolenników AI - już zamiast samych zachwytów czy też, jak ktoś mógłby złośliwie określić, "klaskania uszami", widać otwartą wrogość - osoby, którym prezentowane rozwiązania się nie podobają i wyrażają otwarcie swoje niezadowolenie z kierunku zmian wyzywają od "idiotów", "debili" czy też łagodniej - "przeciwników postępu", próbują racjonalizować twierdzeniami, że "to się dopiero rozwija" i tak dalej.
Z punktu widzenia psychologicznego wygląda to na mechanizm obronny, tak, jakby te osoby odczuwały silny dysonans poznawczy. Może podświadomie jednak czują, że, kolokwialnie mówiąc, "coś jest nie tak"?
Też nie rozumiem tej debilnej nagonki na tę technologię. Gry z tym filtrem wyglądają o niebo lepiej, choć technologia nie jest idealna i jeszcze nie radzi sobie w dynamicznych scenach.
No i przecież to od twórców gier będzie zależeć czy chcą z tego korzystać czy nie. Tak samo gracz będzie mógł sobie to włączyć lub nie.
Nie mam pojęcia dlaczego ludzie się tak zesrali, jakby im ktoś realnie krzywdę zrobił....
+1 - nie ma to jak jechać na technologię, która dopiero wchodzi na salony i w dodatku została zaprezentowana na tytułach, które w ogóle nie były robione z myślą o niej. Mam wrażenie, że krótkowzroczność dzisiejszego społeczeństwa to już norma.
Tez odnoszę podobne wrażenie czytając posty takich klakierów jak wy.
Większość ludzi jest głupia niestety. Dlatego te wypociny krytyków, to ich oburzenie , produkcja memow za pomocą AI o AI, mnie śmieszy xDD
Większość ludzi (ok. 68%) mieści się w przedziale 85–115.
To nie jest „głupota”, to po prostu przeciętność. A przeciętny człowiek w skomplikowanym świecie XXI wieku wygląda często… dość głupio.
"Kellams zwraca uwagę, że krytycy DLSS 5 punktują tylko wygląd twarzy postaci, a ignorują wszystko inne, włącznie z oświetleniem ciała i ubrań."
A on nie zwraca uwagi jak inne rzeczy na zaprezentowanym porównaniu się zmieniły jak lampa ,zmiana światła i pogody itp.
AI wiadomo będzie obecne w naszym życiu ale ten DLSS 5 to póty co wygląda tak jak to inni skomentowali , jak AI slop i tyle.
Osobiście wole to co widzę bez DLSS 5 bo nie daje takiego uczucia wygenerowanego przez AI jak ta wspaniała nowa technologia.
Zresztą skoro do wygenerowania tychże efektów były im potrzebne 2 karty graficzne 5090 to widzę to ciekawie. To + brak optymalizacji gier "naprawiane" przez FG ..
IMO:
Większość ludzi jest zwyczajnie głupia, nie zna się na niczym, i są konformistami.
Powoduje to sytuację taką, że jak usłyszą o czymś powtarzającą się opinię, to kierując się tylko konformizmem czuja się zwolnieni z samodzielnego myślenia, i podążają za taką upowszechniająca się opinią.
W tym wypadku taką opinią jest: AI = "AI slop".
Z tym nie da się dyskutować, nie da się przekonać racjonalnymi argumentami, nie da się nic zrobić. Głupota jest nieuleczalna...
Nie, autor pisał w odniesieniu do przeciwników konkretnej technologii, a ja to odwróciłem na zwolenników tej technologii.
Tak, konformiści są po obu stronach.
To tak na wypadek gdyby ktoś chciał wysnuwać implikację "nie lubi DLSS - czyli konformista"
A piernik do wiatraka akurat sporo ma - w wiatraku miele się mąkę do pieczenia pierników. Nigdy nie rozumiałem sensu tego powiedzenia.
Prawdopodobnie część zwolenników DLSSa też jest konformistami.
Ale to nie ma znaczenia, bo test ze ślepą próbą wyraźnie pokazał, że 2x więcej graczy woli grafikę z DLSS (upscaling) niż natywną (czysty rastr): https://ithardware.pl/aktualnosci/dlss4_5_fsr4_natywne_renderowanie_tet_wyniki-48760.html
Zatem gracze w większości są obiektywnie zwolennikami DLSS (upscaling), niezależnie od tego czy są konformistami czy nie, i czy w swoim przekonaniu są zwolennikami DLSSa czy nie.
Wydaje mi się, że oburzenie nie było takie duże gdyby Nvidia zwyczajnie nie ściemniała przez ostatni rok.
Te kłamstwa jakoby RX5070 prezentował tę samą moc co 4090...
Kłamstwa na temat cen i dostępności...
Ukrywanie kart przed recenzentami i manipulacje recenzjami...
Wadliwe sterowniki...
I ładowanie całej produkcji w AI.
No i jak tu być pozytywnie nastawionym gdy kanciarz wyskakuje z kolejną ofertą?
Ciekawa zmiana narracji u zwolenników AI - już zamiast samych zachwytów czy też, jak ktoś mógłby złośliwie określić, "klaskania uszami", widać otwartą wrogość - osoby, którym prezentowane rozwiązania się nie podobają i wyrażają otwarcie swoje niezadowolenie z kierunku zmian wyzywają od "idiotów", "debili" czy też łagodniej - "przeciwników postępu", próbują racjonalizować twierdzeniami, że "to się dopiero rozwija" i tak dalej.
Z punktu widzenia psychologicznego wygląda to na mechanizm obronny, tak, jakby te osoby odczuwały silny dysonans poznawczy. Może podświadomie jednak czują, że, kolokwialnie mówiąc, "coś jest nie tak"?
Ja to już to jako tako akceptuję, no bo niestety, nie przemówisz, że można po prostu mieć inną opinię. Sam nie jestem w stanie zrozumieć, że ludziom się to podoba i tu podkreślę to mocno, odnosząc się tylko do tej stylistyki jaką pokazano na filmie promocyjnym, że wygląda lepiej, gdy tu hasło z ai slopem nie jest przypadkowe, bo po prostu wygląda to jak te wszystkie sztuczne reklamy z Temu itd. już coraz częściej widywane w Internecie... ALE nie będę tu też obrażał zwolenników, że to debile, cepy, głupki i co tam sobie jeszcze można wymyślić, bo do niczego to nie prowadzi, tylko dewaluuje dyskusje w Internecie - a w tym przypadku wątki pod poprzednimi newsami o dlls5 to już jest naprawdę bałagan i sporo roboty dla moderacji, jeśli będą tam coś czyścić. I nie mówię, że robią to tutaj wszyscy zwolennicy ai, sporo normalnie się wypowiada, że im się podoba i tak dalej, no spoko, ale też jest kilka tych użytkowników, co muszą, no muszą uniżyć tej drugiej stronie.
Osobiście powiem tak, na chwilę obecną ta technologia wygląda kiepsko, bo po prostu zbyt mocno czuć w niej wpływ AI na estetykę gry, czyli ten DLSS 5 za mocno ingeruje w grafikę gry i jej styl. Jednak muszę też powiedzieć, że nie zawsze wygląda to źle i faktycznie gra wygląda lepiej (bardziej realistycznie) np. goblin w Hogwart Legacy, postać ze Starfielda, czy zawodnik na boisku wyglądają lepiej (według mnie).
Może za kilka następnych lat ta technologia się rozwinie i jej efekt będzie tak nakładany na grę, że nie będzie dało się odczuć, że obraz został "upiększony" przez AI. Teraz jednak osobiście nie używałbym tej technologii, bo nie mógłbym się pozbyć tego uczucia, że z obrazem jest coś nie tak.
Nie jestem jednak specem technologicznym. Technologia jest nawet ciekawa, ale na razie nie widzę w niej żadnej rewolucji.
Tylko, że mi się to podoba, a że będzie On/Off to temat można zamknąć bo kto chce włączy, a kto nie będzie chciał to nie włączy. Ludzie się rzucają w necie jakby to był jakiś standard, że tak mają gry wyglądać i koniec kropka, a to tylko będzie opcja dla najmocniejszych kart i tak ludzie co tutaj hejtują będą nas zasrywać zdjęciami z gier i trzepać kapucyna.
Po pierwsze. DLSS 5 to dopiero taka zapowiedź, plany, przyszłość. Tak jak ja powiedziałbym, że zamierzam produkować piwo i dał Wam na próbę, nie każdemu będzie smakować ale ostateczny produkt może być przepyszny.
Po drugie DLSS 4.5 to magia! Na RTX5090 to magia. Nawet dla mnie faceta dla którego grafika nie jest najważniejsza to ta technologia jest fantastyczna.
Po trzecie. Myślicie, że NVIDIA robi to wszystko tylko dla hajsu? NVIDIA ma tyle kapitału, że mogą całe miasta kupować a drugie tyle jeszcze Wy i ja im damy bo będziemy nadal kupować RTX-y i inne produkty. NVIDIA robi to dla graczy przede wszystkim i również dla twórców gier. Zarobić też chcą, jasne jak każdy z nas ale hajs nie jest priorytetem.
Po czwarte. Mnóstwo ludzi się sra i hejtuje wiecie dlaczego? Bo doskonale wiedzą, że nie będzie ich stać i nie kupią kart z DLSS 5. A ludzie nienawidzą tego czego nie mogą mieć.
Po piąte. To jest postęp. Rozwój. Technologia. Tak od dawna działa świat i żebyście hejtowali, płakali, wyśmiewali czy protestowali to postęp i tak się dokona. Nikt Was o zdanie nie będzie pytał.
Nie, gry z tym filtrem nie wyglądają lepiej, wyglądają inaczej, a w dodatku wrzucany jest filtr na postacie, kompletnie zmieniający ich wygląd. Ludzie tego nie chcą i nie potrzebują. DLSS było technologią mającą równoważyć rosnące zapotrzebowanie czasu gpu na ray tracing czy teraz path tracing zachowując przy tym ostrość obrazu bez ingerencji w jego elementy.
DLSS 5 jest zupełnie odwrotne, ingeruje bezpośrednio w obraz i jego elementy nie stawiając przy tym na ostrość. To jest filtr AI działający w czasie rzeczywistym. I tak, deweloperzy mogą sobie to tweakować, ale ze względu na to jak działa gen-ai to dla każdej osoby postacie przypuśćmy w Requiem będą wyglądać nieco inaczej. I to jest problem, bo ludzie tego nie chcą.
Trzeba mieć niesamowicie ograniczone horyzonty, żeby nie zrozumieć, że ludzie z tej czy innej przyczyny tego nie chcą, chcą grać w gry a nie to co losowo wypluje im AI, bo to przyszłość....