Osobiście sam zastanawiam się nad fenomenem tej serii, wiadomo - 2 dekady temu to było nowe i ciekawe, ale teraz?
Wiec jak dla mnie Naruto to idealne anime zeby zakochac sie w japońskiej pop kulturze
W treści też imo już był jakiś dojrzały i może nawet edukacyjny w kwestii idealizmu, bo czym dalej, to wchodziło to mocno pacyfistyczne przesłanie - wręcz w wielu względach naiwne (ale dość świadomie, bo też w samej treści wrogowie czy nawet "te dobre" postacie to wytykały), też fani memowali, że nie wszystko da się załatwić z "talk no jutsu", no ale Naruto dalej tak próbował i jest to całkiem szlachetne :)
Sam nie powtarzałem serii od lat, ale wydaje mi się, że nadal dobrze się trzyma, no ale to samo powiedziałbym też o Dragon Ballu czy One Piece, ale już niezbyt o Bleachu.
Dziwi mnie że ciebie to dziwi
Sporo tu już ludzie podkreślili tak wiec mogę dodać od siebie tyle
World building kreacja postaci jak i ich relacje a także lore jak i jakość walk jak i ich emocjonalność a nawet klimat przy tym orginalność i pomysł na siebie jak na tak duży rozmiar franczyz
Badźmy szczerzy zwłaszcza budowa świata w tasiemcach zjada totalną wiekszość tytułów shonenowych sezonowych
Takie dzisiejsze płytkie tytuły jak jakieś Solo Levelingi Kimetsu no Yaiby i Jujutsu Kaiseny itp nawet nie stały koło tych gigantów
Od tych przehajpowanych tytułów to nawet isekaie reprezentują wyższym poziomem i to o niebo jak chociażby Re Zero czy Mushoku Tensei
Mało co do pięt tasiemcowi sięga jedynie nieliczne tytuły dorastają i to głównie klasyki takie chociażby jak prze genialny Berserk z twojego profilowego który leży u mnie jako totalna topka mang ever
Mnie bardziej zastanawia brak One Piece, przecież to anime ma nawet jakieś swoje święto. Powstał niedawno popularny serial itp. Jednak nie takie popularne?
Czemu? tego nie stwierdze stanowczo ale mogę się domyślać
Ponieważ było rozwlekane i przeciagane do kwadratu przy adaptacji od długich to już lat
Powiem to tak i dobrze że przestali emitować na siłe ponieważ już od dawna twierdziłem że powinni przejść na sezonowy format
Najlepiej byłoby puszczać emisje w momencie gdy cały arc pojawi się w mandze następnie stop klatka i powtórz czynność gdy kolejny się także zakończy
Właśnie mnie dziwiło a jednocześnie nie dziwiło(komercja) czemu tak to na siłe puszczają gdy z roku na roku coraz ciężej się to oglądało
Przez to później dochodziło do sytuacji gdzie przykładowo kadr na emocjonalną mordę kaido w trakcie walki z luffym gdy ktoś z sabotował pojedynek trwał conajmniej kilka minut itd itd
Przecież nikt nie potrzebuje kilku minut aby wydedukować mieszankę uczuć zdziwienia smutku i gniewu