Może wreszcie nadejdzie Wielka Optymalizacja i niedobory na rynku pamięci zmuszą producentów do pilniejszego dbania o wydajność oprogramowania.
Nic nowego. Dużo komputerów, na których instalowałem win11, działa bez problemu z ośmioma giga.
No w związku ze światowymi brakami pamięci RAM wszyscy programiści są wysyłani na przymusowe kursy profesjonalnej optymalizacji oprogramowania.
Nie jestem specjalnie przekonany. Jak otworzy się kilka większych arkuszy w Excelu i 10-15 zakładek w przeglądarce, to przy 16 GB RAM można zauważyć spadek wydajności. 8 GB może wystarczy do oglądania Youtube'a, ale do pracy już nie. Windows 11 jest bardziej zasobożerny niż 10. Może Microsoft mógłby dać innym deweloperom dobry przykład i coś w tym temacie poprawić.
nie wystarczy
nawet do podstawowych zastosowań biurowych to jest za mało
właśnie dołożyłem żonie do biurowego kompa 16gb dodatkowe bo nie dało się pracowac
Niezłe brednie. 8 GB RAM nie wystarczy do niczego. Ja w biurowym mam 16 GB, otworzę przeglądarkę (kilka kart), outlooka, program do śledzenia ciężarówek, jakiegoś excela i po pamięci.
No cóż, Windows 10 pewnie by sobie z biurowym PC poradził z taką ilością - no, może zależnie od używanego oprogramowania...
pisze tego posta z komputera z procesorem i5 drugiej generacji i 8 giga ramu na win11. smiga az milo ;)
Windows 11 mi pokazuje na prawie nowym kompie na którym nie mam za dużo rzeczy w tle, że jest prawie 6gb zajęte XD to jak bym miał 8gb to chyba by mi ten ram starczył na kalkulator.