Mnie dalej dziwi i szokuje, że ceny gier mamy zaporowe względem innych "bogatych" krajów. Patologia.
Niby tak. Z drugiej strony to jak krzyczeć, że masz monopol na cukierki bo robisz je jadalne a reszta robi je z plastiku.
Konkurencja zwyczajnie nie robi nic lepiej.
I w dalszym ciągu nie podaje się, jakie praktyki monopolistyczne stosuje Steam które czynią go monopolistą? Czy może dalej uznajemy, że popularność poprzez jakość to monopol?
"Gdzie, poza Steam, można kupić np. Dragon's Dogma 2 na PC?"
Pytanie powinno raczej brzmieć: Kto o tym decyduje? Stem czy wydawca gry.
Miałem napisać - "Spytaj się wydawcy", ale Mówca mnie uprzedził. Steam nie monopolizuje gierek, to wydawcy decydują się na umieszczanie ich tam, a decydują się bo Steam ma największą liczbę użytkowników, a ma tę liczbę, bo jest user friendly.
Przecież wydawcy nikt nie zabrania umieszczania produktu w innym sklepie (chyba, że to Epic), założenia własnego sklepu/launchera albo wypuszczania produktu na płytkach jak to kiedyś robili. Ale wtedy wydawcy przestałyby się zgadzać cyferki w excelu, bo to dodatkowe koszta. A mali wydawcy w ogóle nie mieliby możliwości wejścia na rynek.
Więc wydawcy sobie narzekają, a po cichu się modlą, żeby ten stan rzeczy trwał jak najdłużej.
Też mnie to zawsze zastanawia, co chwilę słyszę że steam monopol, a on w sumie nie robi nic takiego. Jak już bardziej monopolowe podejście ma epic, który płacił twórcą by nie wydawali tych gier nigdzie indziej.
To nie jest żaden monopol bo istnieje normalna konkurencja, która ma wielu użytkowników. Po prostu Steam jest najpopularniejszą platformą.
Chyba ktoś nie rozumi pojęcia monopol albo próbuje zmienić jego znaczenie. Monopol byłby wtedy gdyby tylko dało sie sprzedawać gry przez Steam, ale mamy wiele alternatyw nawet wersje pudełkowe. Co Ciekawe Nikt nie nazywa monopolem sklepu w play station czy w nintendo, przeciez tam jest 100 % monopol wszystko musi byc z tych sklepów nie ma wyboru, i cała kasa i tak laduje w kieszeni sony i nintendo bo oni tez tłoczą produkuje te kardidże czy płyty z grami. tu jest monopol.
Mylicie skutek z przyczyną. Jak każdy monopolista Steam nie jest monopolistą dlatego, że jest "najlepszy". Jest najlepszy, bo przez monopol (brak realnej konkurencji) nikt lepszy nie jest w stanie się wybić. To tak jak twierdzić, że Microsoft jest najlepszy, Allegro jest najlepsze czy Temu/Shein jest najlepsze. Nie, po prostu mają tak silną pozycję, że potrafią stłamsić mniejszych, słabszych. ;)
Jak tu mówić o monopolu, skoro twórcy gier sami chcą wydawać swoje gry na Steam.
Poza tym przecież Steam nie jest taki zły.