Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: 25 lat później znów zachwyca, recenzje mówią jasno. Halo: Campaign Evolved to świetny, choć nieco zbyt bezpieczny remake kultowej strzelanki

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
23.07.2026 20:37
pieterkov
1
odpowiedz
pieterkov
171
Senator

Czy nadal jest to takie same drewno jak wszystkie halo, czy coś zmienili w feelingu broni, obrażeniach itp?

23.07.2026 22:36
trismegistos
2
2
odpowiedz
4 odpowiedzi
trismegistos
8
Pretorianin

Nigdy nie rozumiałem fenomenu tej gry i ogólnie serii Halo.

23.07.2026 22:59
2.1
7
odpowiedz
barnej7
171
Senator

trismegistos Moim zdaniem Halo to jedna z najlepszych serii FPS-ów w historii. Jedynymi współczesnymi grami, które są w stanie jej dorównać pod względem czystej satysfakcji z rozgrywki, są nowe odsłony Dooma
Fenomen Halo polega na tym, że niemal wszystkie jego systemy wzajemnie się uzupełniają. Żaden element sam w sobie nie jest rewolucyjny, ale razem tworzą jedną z najlepszych piaskownic FPS, jakie kiedykolwiek powstały.

-Rozgrywka bliższa klasycznym boomer shooterom niż współczesnym FPS-om. W większości nowych strzelanek dominują przeciwnicy korzystający z broni hitscan, więc jedyną sensowną taktyką jest chowanie się za osłonami i czekanie na regenerację zdrowia. W Halo wiele pocisków można ominąć, dlatego gra nagradza ciągły ruch. Do tego dochodzą przeciwnicy szarżujący, których nie można dopuścić do zwarcia, oraz snajperzy wymuszający zmianę pozycji. Wszystko to tworzy charakterystyczny rytm walki oparty na mobilności, kontroli przestrzeni i właściwym pozycjonowaniu.

-Każda broń ma swoje zastosowanie i tworzy prawdziwy sandbox.** W Halo praktycznie nie ma broni bezużytecznych. Każda sprawdza się w innych sytuacjach, dlatego gracz stale zmienia uzbrojenie zamiast polegać na jednym karabinie przez całą kampanię. Plazma świetnie zdejmuje tarcze, broń kinetyczna szybko eliminuje przeciwników bez osłon, granaty pozwalają kontrolować pole walki, a limit dwóch broni zmusza do podejmowania decyzji i korzystania z wyposażenia znajdowanego na mapie. Dzięki temu rozgrywka przypomina sandbox, w którym można eksperymentować z różnymi kombinacjami broni, granatów i pojazdów.

-Różnorodność przeciwników i świetne AI. To nie są tylko wrogowie z inną ilością punktów życia. Każdy typ przeciwnika zachowuje się inaczej i wymaga odmiennego podejścia. Grunty potrafią spanikować po śmierci dowódcy, Elity wykorzystują osłony i uniki, Jackale blokują ostrzał tarczami, a Flood stawia na agresję i przewagę liczebną. Do dziś sztuczna inteligencja Halo pozostaje jedną z najlepszych w gatunku i obok F.E.A.R. jest dla mnie absolutnym topem.

-Otwarte mapy i pojazdy. Kampania regularnie oddaje graczowi do dyspozycji rozległe lokacje oraz pojazdy, dzięki czemu wiele starć można rozegrać na kilka sposobów. Nie są one jedynie efektownym dodatkiem, ale pełnoprawnym elementem gameplayu, który daje swobodę i zachęca do eksperymentowania.

-Limit dwóch broni ma sens. To nie jest sztuczne ograniczenie. Zmusza gracza do ciągłego analizowania sytuacji, wymiany uzbrojenia i dostosowywania ekwipunku do nadchodzących starć. Dzięki temu eksploracja map i znajomość rozmieszczenia broni mają realne znaczenie.

* **Epicka fabuła i klimat. Halo to klasyczna space opera z ogromną skalą wydarzeń, świetnie napisanym uniwersum, charyzmatycznymi bohaterami oraz jedną z najbardziej rozpoznawalnych ścieżek dźwiękowych w historii gier. Kampania daje poczucie uczestniczenia w wielkiej przygodzie.

-Duża różnorodność misji. Każdy poziom oferuje coś nowego – od ciasnych kompleksów wojskowych, przez rozległe doliny, po ogromne bitwy z udziałem pojazdów. Gra nieustannie zmienia tempo i rodzaj wyzwań, dzięki czemu kampania nawet po wielu godzinach nie staje się monotonna.

To właśnie ta synergia wszystkich elementów sprawia, że Halo jest tak wyjątkowe. Projekt broni, przeciwników, map, pojazdów i sztucznej inteligencji tworzy spójną całość. Gra nie narzuca jednego sposobu przechodzenia kolejnych starć – zachęca do improwizacji i wykorzystywania wszystkich dostępnych narzędzi. Dzięki temu nawet po wielu latach kampania pozostaje niezwykle grywalna i wciąż może służyć jako wzór projektowania FPS-ów.

No i na koniec dodajmy do tego coop, który daje mnóstwo frajdy. Dla mnie Halo 2 i 3 to gry niemal idealne, niektórzy ludzie narzekają na kolorowe krasnoludki ale jak na strzelankę fps to ciężko znaleźć cokolwiek co było lepiej zaprojektowane. jak grasz na wyższych poziomach trudności heroic, legendary to można docenić. Halo najlepsze :)

post wyedytowany przez barnej7 2026-07-23 23:04:34
23.07.2026 23:21
trismegistos
2.2
odpowiedz
trismegistos
8
Pretorianin

barnej7 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i poświęcony na nią czas. Nie brzmisz jak zwykły fan serii ;) Przekonałeś mnie do tego, że warto dać tej grze drugą czansę 🙂

24.07.2026 00:29
WolfDale
2.3
5
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

barnej7 Kolega ma sporo racji, Halo jest dobrze przemyślaną serią gier. Mało która gra też tego typu wymusza tak naprawdę korzystanie z każdej możliwej broni, nigdy nie będziesz miał tak że upatrzysz sobie jeden karabin i przejdziesz nim całą grę. Sam pamiętam jak się czasem irytowałem że muszę korzystać z pukawek kosmitów za którymi nie przepadałem zamiast mojego ulubionego karabinu z lunetą czy snajperką. No i oczywiście wyrzutnia rakiet, która też siała zniszczenie odpowiednio użyta. Do tego planowanie ataku czy bycie czujnym oraz pełny ruch, czasem wydawało mi się że znalazłem świetną miejscówkę. I była świetna do chwili aż jeden z wrogów się skradał i walnął mnie śmiertelnie w cymbał.

Ale co do części pierwszej ona mimo że przełomowa była też najbardziej drewniana, dopiero dwójka stała się taka bardziej mięsista. Natomiast najlepszą rozgrywkę ma dla mnie Halo 4, które też było nową jakością w serii i powodowało opad szczęki grafiką na X360. Po obejrzeniu zapowiedzi niestety nadal widać trochę tego drewna, grafikę wypucowali ale obawiam się że rozgrywka nadal zbytnio nie uległa zmianie co jest akurat na minus. Ale na razie nie oceniam, bo nie miałem okazji zagrać. Być może tylko to tak wygląda.

24.07.2026 19:10
Artur676
2.4
odpowiedz
Artur676
70
Generał

barnej7 Po co tak reklama? Ja spróbowałem kiedyś Reach i dupy nie urwało. Drewno, bronie bez odrzutu, mizerna grafika.

23.07.2026 23:16
Morgana
3
1
odpowiedz
5 odpowiedzi
Morgana
144
EDGElord
PLUS

Pierwsze Halo dostało najpierw jeden remake na X360, potem kolejny na Xboxa One w ramach Master Chief Collection po czym jeszcze ów remake dostał port pecetowy. Można kłócić się czy takie Black Flag wymagało remake’u, ale czy w przypadku Halo jedynki naprawdę potrzebujemy już czwartej wersji tej samej gry?

post wyedytowany przez Morgana 2026-07-23 23:27:28
24.07.2026 00:38
tynwar
3.1
odpowiedz
tynwar
105
Legend

adam11$13 czyli to jednak dalej ten sam remake, tylko portowany na różne urządzenia. Co najwyżej to 3 wersje stricte platformowe czyli można po prostu użyć określenia, które zresztą powstało specjalnie dla nazewnictwa takich wersji, "porty", a te wszystkie porty dotyczą tej samej gry, a ta "czwarta wersja" to już będzie dopiero kolejna wersja, ale nie czwarta, a druga. A tymczasem ta wersja przecież też będzie na 3 różne platformy, tylko w tym samym dniu. To czy już będzie 3 kolejnych wersji czy jednak tylko 1? XD

Btw. ja i tak jestem zainteresowany, bo raz że przynajmniej będzie na pc i to jeszcze po polsku, to dwa, że to daje szansę na to, że reszta halo co nigdy nie było na pc, też może kiedyś dostać zupełnie nową wersję na pc. Bo dalej jest przecież słabo, że na pc seria halo jest mocno wybrakowana względem serii na xboxach i niektóre części póki co dalej są tylko na xboxach...

post wyedytowany przez tynwar 2026-07-24 00:42:35
24.07.2026 10:32
Morgana
3.2
odpowiedz
Morgana
144
EDGElord
PLUS

tynwar Przecież tylko słabiutkie Halo 5 nie dostało portu. Cała reszta głównych gier jest już od dawna dostępna w ramach Master Chief Collection wraz z możliwością kupna w Microsoft Store odrębnych spin-offów pod postacią obu części Halo Wars.

24.07.2026 12:08
WolfDale
3.3
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

adam11$13 Na Steam również można kupić.

24.07.2026 14:45
tynwar
3.4
odpowiedz
tynwar
105
Legend

adam11$13 rzeczywiście, w tej edycji dodatkowo jest też część 3, nie wiedziałem. Myślałem, że tylko 1, 2 i 4 są na pc.

25.07.2026 00:15
WolfDale
3.5
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

Nie tylko część trzecia, ale także świetny samodzielny dodatek ODST do Trójki jak i genialne Reach chyba z najlepszą fabułą jeśli chodzi o serię Halo.

24.07.2026 00:45
tynwar
4
odpowiedz
tynwar
105
Legend

No i super, zakupi się za jakąś rozsądną kwotę, a tymczasem niech tylko wydają resztę części na pc, zwłaszcza tych co nigdy nie były na pc. Ciągle niektórych części dalej nie ma w ogóle na pc, seria na pc jest po prostu wybrakowana.

24.07.2026 12:02
5
odpowiedz
BiałyDzik
42
Pretorianin

Gra bez multi wymaga polaczenia z siecia. Dziekuje dobranoc.

24.07.2026 13:44
6
odpowiedz
katai-iwa
73
Legend

Najbardziej amerykańska gra pod kątem patosu w jaką grałem.
Pewnie na PS6 i kolejnego Xboxa znowu go odświeżą.

07.08.2026 15:02
7
odpowiedz
slawer
12
Legionista
Wideo

Przeszedłem całą grę. Nie jest zbyt długa, ale ogólnie bawiłem się całkiem dobrze. To naprawdę fajny shooter, chociaż momentami mocno czuć, że niektóre rozwiązania są już trochę archaiczne.

Najbardziej dało mi się we znaki to, co dzieje się pod koniec gry. Wrogów jest dosłownie multum, a do tego respawnują się praktycznie bez przerwy. Wystarczy odejść kawałek i po chwili znowu stoją w tym samym miejscu, co potrafi być naprawdę irytujące.

Jazda autem pod koniec gry to już w ogóle osobny temat. Prowadzi się je tak, jakby było jakąś mydelniczką – model jazdy kompletnie mi nie przypadł do gustu.

Jeśli chodzi o optymalizację, to na RTX 5090 w rozdzielczości 4K i natywnej rozdzielczości gra działała w granicach 60–70 FPS. Jak na taki sprzęt, spodziewałem się trochę lepszego wyniku.https://youtu.be/_Rqu0Q03djg

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl