Komentarze do wiadomości: 24. gra za darmo w 2026 roku w Epic Games Store

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
16.04.2026 08:43
1
odpowiedz
Samaritan
37
Generał

Commandoslike'om przydałyby się - luźno patrząc - trzy rzeczy, bo wpadły w pułapkę rtsów.
Po pierwsze - uznanie gier Mimimi za standard jakości, bo niestety nie wszystkie gry dorównują do tego poziomu. Sporo tytułów jest zbudowanych długo po premierze, choćby polskie 63 Days czy War Mongrels, choć muszę pochwalić Sumerian Six, bo technicznie na premierę wszystko szło gładko.
Po drugie - więcej wolności wyboru. Grałem jedynie w demo Stone of Madness, ale nie miałem poczucia, że sam mogę wybrać ścieżkę , - to raczej zamknięte korytarzowe poziomy dostępne z huba. Być może w pełnej jest inaczej, ale już taki Eriksholm, jakkolwiek ładny i ciekawy pod kątem settingu, jest korytarzówą. Shadow Gambit z kolei dało wolność, ale za cenę spójności - repetytywność aż poraża.
Po trzecie - przydałoby trochę więcej innowacji. Nawet nie w postaci wprowadzenia magii, ale dodatkowych mechanik. Niektóre gry idą nawet "za daleko" , przestając być commandoslike'ami, jak seria Men of War (Soldiersów można było z przymrużeniem oka jeszcze wrzucić do tego worka), Last Train Home (tu raczej tylko elementy, dużo zarządzania pociągiem). W pewnym sensie i Gorky Zero, 02 - chociaż zwłaszcza dwójka szła już w stronę strzelanki. Jakie te innowacje mogłyby być? Ano na przykład inteligentni przeciwnicy, co może brzmieć jak żart, ale w niemal każdej grze gatunku wrogowie są kretynami lub względnie podejrzliwi są tylko przez krótki czas i wracają do stanu domyślnego. Powinni nieustannie szukać zaginionych, alarmować *wszystkich* - zmieniłoby to dynamikę gry z kolorowej Jengi w faktyczną grę taktyczną, wywarłoby presję na unikanie wroga lub konieczność podołania cięższym starciom. 

A potem zdziwienie, że Stone of Madness ma tylko 176 recenzji, bo gra na starcie jest dość droga, a oferuje dość statyczną przygodę na jeden raz. 63 Days ma 2x tyle, War Mongrels około 1700, Sumerian Six niespełna 1000. Kuszące nieco odmienną rozgrywką Lasy Train Home nieco ponad 2000. To nisza, pewnie, ale nadal jest potencjał  chociaż do sięgnięcia poziomu gier Mimimi (ST: 30000 ocen, D3: 11000 ocen, SG: 4900 ocen - prosta średnia to ok. 1600-3000 ocen na rok życia gry, nie cały okres trwania). Tylko niech to będzie jakościowe i twórcze.

16.04.2026 18:18
1.1
1
odpowiedz
YasonB
65
Centurion

Samaritan Trudno się nie zgodzić, że gry studia Mimimi to powinien być standard. Ograłem wszystkie i przykuły mnie do siebie na długie godziny. Od tamtej pory zdecydowanie brakuje mi gier tego typu. Wspomniany tutaj tytuł trzymał cenę,a mi udało się kupić na promce za cztery dyszki. Mogłęm poczekać i by była darmówka :D Nie mniej jednak jeszcze w nią nie grałem, bo jak kupka wstydu się ogrywa. Wracając do Twojej odpowiedzi: Eriksholm znam z dema i od razu mnie wciągnęła i wiem, że pełna wersja to tylko kwestia czasu. Jednak jest liniowa. War Mongels podobało mi się, ale błędy potrafiły drażnić. Choć patrząc po komentarzach po 63 Days to sobie odpuściłem. Sumerian Six - czeka na ogranie, Commandos: Origins niech potanieje, gdyż na tę chwilę jakoś nie czuję presji na ten tytuł. Poprawki lub dodatki jak lepsze SI wrogów by się przydało. Pół biedy jak jest ono poprawnie zrobione, ale czasem fakt, że wracają do swojego "spokojnego" stanu szybko zapominając, że za rogiem czai się "zuo" :D

16.04.2026 18:19
1.2
1
odpowiedz
Jerry_D
82
Senator

Samaritan "w niemal każdej grze gatunku wrogowie są kretynami lub względnie podejrzliwi są tylko przez krótki czas i wracają do stanu domyślnego. Powinni nieustannie szukać zaginionych, alarmować *wszystkich* - zmieniłoby to dynamikę gry z kolorowej Jengi w faktyczną grę taktyczną, wywarłoby presję na unikanie wroga lub konieczność podołania cięższym starciom. "
Ja ci gwarantuję, że ta nisza stałaby się 10 razy bardziej niszowa. Też jestem za tym, żeby przeciwnicy nie mieli pamięci złotej rybki, ale "wieczny" alarm byłby po prostu zbyt upierdliwy nawet dla wielu maniaków "commandosów".

16.04.2026 19:57
1.3
odpowiedz
Samaritan
37
Generał

YasonB też wziąłem Stone of Madness za cztery dychy (na GOGu?), ale uznałem, że nie będę zwracać, wolę mieć tam. Też nie taki wielki pieniądz, a pewnie utopię w tym sporo godzin. Gdyby Eriksholm tyle kosztował, na pewno bym go kupił - ale to gra na dwa-trzy dni, nie kalkuluje mi się, mimo wszystko. Commandosy ogram jak zejdą do jakiejś stówy, wciąż nie dokończyłem Shadow Gambita (przeszedłem wszystkie mapy, ale sporo pobocznych rzeczy wciąż czeka na odkrycie). Czuć różnicę jakości.
Niedawno ograłem też demo Red Recon 1944 - rosyjska gra, więc osobiście odpuszczę - ale sam schemat rozgrywki podobny do Partisans 1941 w bardziej skradankowym sosie (walka jest beznadziejna, ale zrzucam na karb alfy (?)). A są w planach inne gry, w tym miesiącu ma wyjść Prohibeast, na świętego nigdy zapowiedziano Call of Resistance czy First Blood: Persian Legends. Niech chociaż co trzecie nie będzie gniotem, to jakoś się to pokula.

Jerry_D rzuciłem przykładem, kwestia balansu. "Wieczny" alarm mógłby równie dobrze przyjąć formę stref, wygasać później (nie będąc wiecznym), prowadzić do ponownego wyznaczenia tras czy zwiększenia patroli (np. podwojenie, dodatkowe posterunki). W każdym razie przydałoby się coś, co rozbiłoby statyczny model znany od trzydziestu lat.

17.04.2026 08:59
1.4
1
odpowiedz
Jerry_D
82
Senator

Samaritan O widzisz, i tu w pełni się z tobą zgadzam. Fajnie byłoby zobaczyć w "komandosopodobnych" patent z Phantom Paina, gdzie po aktywnym alarmie przeciwnicy przechodzili na długo w stan podwyższonej czujności, zanim wracali do pełnego odprężenia.

16.04.2026 18:27
Krypta76
2
odpowiedz
Krypta76
67
Generał

Detroit by dali

17.04.2026 00:10
3
1
odpowiedz
snajper55
30
Chorąży

Niezła gierka, polecam.

Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl