Komentarze do wiadomości: Od ponad miesiąca tworzy samemu remake Heroes 1. Fan klasyka sprzed 31 lat chce, aby gra działała na nowym sprzęcie

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
12.05.2026 15:29
1
4
odpowiedz
Kadrion
51
Pretorianin

Albo ja czegoś nie ogarniam i mam halucynacje, albo chłop robi coś co już istnieje. Nawet kurde właśnie sprawdziłem - wersja z GOG śmiga na windows 11 bez żadnych problemów.

12.05.2026 15:45
YaGo
1.1
YaGo
5
Legionista

Kadrion nie psuj mu fantazji, bo fantazja jest od tego aby bawić się bawić się na całego

12.05.2026 16:07
elathir
2
1
odpowiedz
elathir
121
Czymże jest nuda?

Może on chce zrobić coś na kształt VCMI do trójki? Czyli nie tylko odpalenie gry z pomocą doss boxa czy innych wraperów, jak robi to GOG, ale przepisanie na nowy silnik co umożliwi choćby dodawanie patchy itd.

12.05.2026 17:11
starkillah64
3
1
odpowiedz
starkillah64
97
Peacemaker

To on w końcu tworzy remake gry, czy próbuje przystosować stworzoną już grę do działania na nowych platformach? Bo tytuł newsa jest sprzeczny z treścią.

12.05.2026 18:43
Link
4
1
odpowiedz
Link
36
Senator

Czegoś tu nie rozumiem...

Przecież od niedawna ogrywałem Heroes 1 w wersji GOG na Windows 11 i jest w pełni grywalny...

Chyba że... Chodzi o to, że chce zaktualizować Heroes 1 do wersji 2.0 i zaktualizować przestarzałe elementy gry do współczesne rozwiązanie? W końcu wersja GOG to tylko emulator DOS, co daje możliwość uruchomienie Heroes 1 na współczesny Windows 11, ale nie pomoże to rozwiązać problemy, co jest w środku grze, kiedy twórcy mod "horn of the abyss" już dawno rozwiązali niektóre problemy w Heroes 3 takich jak balans umiejętności bohatera. W końcu nazwa "remake" mówi samo za siebie. Też istnieje taki mod "KaM Remake" do Knights and Merchants, który rozwiązuje niektóre problemy takich jak błąd SI z formacje wojskowe i dodaje fanowskie kampanie. Heroes I jest już mocno przestarzały w stosunku do Heroes II, III czy V i Olden Era, a fan prawdopodobieństwo chce to naprawić.

post wyedytowany przez Link 2026-05-12 18:53:12
12.05.2026 19:13
Drzesaru
5
odpowiedz
Drzesaru
84
Konsul

Mi działa wersja z płyty na windows 10. Ogrywałem całkiem niedawno. Jedyny problem to brak pełnego ekranu, przez co musiałem grać w rozciągniętym oknie.

Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl