Kolor najbardziej różniący się od ZIELONEGO
cześć
szukam takiego koloru jak w opisie, nie mogłem znalesc w necie.
proszę o pomoc, może nauczyciela plastyki
Różowy? Tak wychodzi z zakodowania szesnastkowego: zielony to #008000, więc dopełniając każdy symbol w HEXie otrzymujemy #FF7FFF, czyli różowy. Pewnie tak się nie da, ale z czarnym i białym działa. :D
w przestrzeni rgb negatywem zielonego jest rozowy, tak jak napisano w [3]
pytanie wlasnie, jakie sa kryteria wyboru.
barwy kontrastowe...
zielony - czerwony
żółty - fioletowy
pomarańczowy - niebieski
jagged <- dla jasnozielonego barwą kontrastową jest może nie różowy, ale fioletowo-czerwony, jasno-purpurowy.
Panu nauczycielowi odpowiedz, że zależy od zdefiniowanego modelu przestrzeni barw :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przestrzeń_barw
jiser <- przypuszczam, że po prostu chodziło o takie zwyczajne, naturalne ludzkie postrzeganie barw, jak to na plastyce :) A tu od razu rgb, modele matematyczne, nie wiem czy to nie przesada :P
no jak to jakie, nie rozumiem... widzenie barwne u ludzi... ich percepcja barw..
I na takiej podstawie jestes w stanie podac najbardziej rozniacy sie kolor ?
wytlumacz mi tylko w jaki sposob, bo nawet to co podales jest konkretnie zdefiniowane jako barwy dopelniajace.
Nie wiem na jakiej podstawie, na pewno nie można sobie tego obliczyć jak w jakimś modelu, po prostu mniej więcej to widzę... A jak mam jakieś kredki, farby, to z zmieszania takich barw wyjdzie jakiś bury kolor, brązy, szarości...
ta, i zamiast wpisac w google to co dalo ci odpowiedz ktora wpisales, chcesz mi wmowic ze wziales kredki i mazales po kartce albo zamknales oczy i wyobraziles to sobie.
badzmy powazni.
Niby matematyczny model dla barw to może i zboczenie (może być, że moje zawodowe). Z pewnością Sz.P. nauczycielowi chodziło o tradycyjnie przeciwstawne pary w tej (powiedzmy) 8-elementowej potocznej skali barw.
Ale sam powinieneś dobrze wiedzieć, że inaczej mieszają się barwy światła widzialnego, a inaczej kolory farb drukarskich danego rodzaju (czy w Twoim przypadku kredek ;). A wszystko jeszcze upłynnione przez różnice indywidualnej percepcji barw, co powoduje, że tak naprawdę żaden człowiek nie widzi kolorów tak samo jak inny...
Lutz <- co ma niby do tego google? Nie korzystałem z tego, żeby wcześniej wypisać te barwy...
I nie wiem co śmiesznego jest w doświadczalnym sprawdzaniu, co wyjdzie z mieszania dwóch kolorów... sam spróbuj, malarstwo czy rysunek uspokaja :P
Może w ramach jakiejś tam skromnej edukacji artystycznej nabrałem większego wyczucia barw, w każdym razie dla mnie to jest oczywiste, że żółty-fioletowy, tak jak czarny-biały...
jiser <- no racja, od razu wypisałem te typowe zestawienia, bo raczej chodziło tu o plastykę, poza tym, no cóż, nie znam się na barwach w aspektach fizycznym, cyfrowym(?) czy w dtp.
A wszystko jeszcze upłynnione przez różnice indywidualnej percepcji barw, co powoduje, że tak naprawdę żaden człowiek nie widzi kolorów tak samo jak inny...
A to jest ciekawy i fajny temat, nie tylko w zagadnieniu widzenia barw, ale w ogóle jako subiektywność poznania :P
Dla nas, matematyków, "Wasza" fizyka to tylko zastosowanie modelowania matematycznego do teorii pomiaru ;)
widocznie twoja edukacja artystyczna jest bardzo skromna skoro nie wiesz co to barwy uzupelniajace, tego na plastyce sie za moich czasow w szkole podstawowej uczylo.
co do probowania, jak to mawiaja... nie ucz ojca dzieci robic ;)