Kodowanie i programowanie w assemblerze

Forum Technologiczne
Odpowiedz
23.03.2026 17:38
1
odpowiedz
utalentowanyslimak
1
Junior

Kodowanie i programowanie w assemblerze

Czy są tutaj jacyś samoucy jak ja, którzy potrafią kodować i programować w 8/16/32/64 bitach ?

23.03.2026 19:22
kamikadze
😉
1.1
kamikadze
3
Centurion

utalentowanyslimak z tego co kojarzę to programistów tutaj sporo, ale nie wiem czy są tu tak niskopoziomowe hardkory ;)

23.03.2026 19:36
tomazzi
2
odpowiedz
1 odpowiedź
tomazzi
37
Generał

W obecnych czasach nie ma sensu sie uczyć programowania

23.03.2026 19:57
Black Widow
2.1
Black Widow
28
Chorąży

Wszystko stworzy AI w ułamek sekundy. I to jest prawdziwa magia!

post wyedytowany przez Black Widow 2026-03-23 19:58:25
23.03.2026 19:38
Soulcatcher
3
odpowiedz
Soulcatcher
292
Crimson Desert

Premium VIP

W dobie wspomagania przez AI, to jak by sobie dobrze środowisko skonfigurować, to będzie sporo łatwiej niż kiedyś.

utalentowanyslimak napisałeś ze "potrafisz", a tak z ciekawości to jakie programy skończyłeś? Zrobiłeś sobie jak za dawnych czasów jakieś domo?
Jak je uruchamiasz, w jakim środowisku?

23.03.2026 19:44
elathir
4
odpowiedz
elathir
121
Czymże jest nuda?

Ostatnie w Asemblerze cokolwiek pisałem jeszcze na studiach.

Dzisiaj w czystym assembly to się się programuje chyba tylko mikrokontrolery z pamięcią poniżej 1KB wykorzystywane w czujnikach, przemyśle itd. W IT tego od niemal 30 lat się nie uświadczy. Już 25 lat temu oprogramowanie niskiego poziomu (firmware itd.) pisało się choćby w C lub jego wariacjach dostosowanych do konkretnych zastosowań.

23.03.2026 20:26
5
odpowiedz
utalentowanyslimak
1
Junior

Dzięki odwoływaniu się tylko do rejestrów sprzętowych odpada nam problem braku kompatybilności oraz emulacji dla konkretnych systemów operacyjnych.Oczywiście koduje i programuje w ten sposób,aby moja gra chodziła na dekoderze do naziemnej TV za 100 zł a on ma HDMI,USB,wyjście audio oraz slot na kartę pamięci a wszystko po to aby strimować crossplatformowo poprzez Ubuntu lub Steam OS gry.Podstawowa platforma testowa to MIDI tower z Intel i5 7 generacji plus kartą graficzna GTX 760 Ti pamięć 2 X4 GB w trybie dual channel albo APU AMD ryzen 5 w Fujitsu Esprimo SFF albo AMSO używany refabrykowany do cs2 w 720p max FPS 50 -80 w skali 4:3 .Korzystam z otwartych kodów z domeny publicznej a moja gra paragrafowa oparta na opowieściach szkatułkowych jest całkowicie darmowa a napisałem tutaj ponieważ nie mogę znaleźć chętnych do przejścia z izometrycznego 2.5 D hack'n'slasha na wektorowo-shaderową MMORPG na głupofony ;-)

post wyedytowany przez utalentowanyslimak 2026-03-23 20:30:13
Forum Forum Technologiczne
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl