Kodowanie i programowanie w assemblerze
Czy są tutaj jacyś samoucy jak ja, którzy potrafią kodować i programować w 8/16/32/64 bitach ?
W dobie wspomagania przez AI, to jak by sobie dobrze środowisko skonfigurować, to będzie sporo łatwiej niż kiedyś.
Jak je uruchamiasz, w jakim środowisku?
Ostatnie w Asemblerze cokolwiek pisałem jeszcze na studiach.
Dzisiaj w czystym assembly to się się programuje chyba tylko mikrokontrolery z pamięcią poniżej 1KB wykorzystywane w czujnikach, przemyśle itd. W IT tego od niemal 30 lat się nie uświadczy. Już 25 lat temu oprogramowanie niskiego poziomu (firmware itd.) pisało się choćby w C lub jego wariacjach dostosowanych do konkretnych zastosowań.
Dzięki odwoływaniu się tylko do rejestrów sprzętowych odpada nam problem braku kompatybilności oraz emulacji dla konkretnych systemów operacyjnych.Oczywiście koduje i programuje w ten sposób,aby moja gra chodziła na dekoderze do naziemnej TV za 100 zł a on ma HDMI,USB,wyjście audio oraz slot na kartę pamięci a wszystko po to aby strimować crossplatformowo poprzez Ubuntu lub Steam OS gry.Podstawowa platforma testowa to MIDI tower z Intel i5 7 generacji plus kartą graficzna GTX 760 Ti pamięć 2 X4 GB w trybie dual channel albo APU AMD ryzen 5 w Fujitsu Esprimo SFF albo AMSO używany refabrykowany do cs2 w 720p max FPS 50 -80 w skali 4:3 .Korzystam z otwartych kodów z domeny publicznej a moja gra paragrafowa oparta na opowieściach szkatułkowych jest całkowicie darmowa a napisałem tutaj ponieważ nie mogę znaleźć chętnych do przejścia z izometrycznego 2.5 D hack'n'slasha na wektorowo-shaderową MMORPG na głupofony ;-)