Witajcie.
Chciałam kupić swojemu chłopakowi na święta PS3, ale czytając w internecie, dowiedziałam się, że do naszego monitora, który nie ma wejścia hdmi, nie ma sensu PS3 podłączać.
Dlatego pomyślałam, że zamiast tego kupię telewizor/monitor.
Znalazłam dwa sprzęty:
http://allegro.pl/nec-p401-spv-fullhd-hdmi-disport-fv-gw-japan-black-i3742586215.html
http://allegro.pl/telewizor-q-media-39-gw-12-m-cy-samsung-i3738215520.html
i teraz pytanie:
Czy one są w ogóle coś warte? Który jest lepszy?
Lepiej kupić monitor czy telewizor?
Czy do tych obu będzie się dało podpiąć później PS3?
Sprzęt służyłby nam tylko do oglądania filmów z komputera i właśnie grania na konsoli.
BŁAGAM o pomoc, bo jestem nieobeznana, a nie chcę kupić jakiegoś szmelcu;)
Co to w ogóle za nołnejmy? Za taką kwotę byś nabyła konkretny telewizor z monitorem w jednym :)
Nie będę się wypowiadać więcej, bo sam nie wiem czy np. tv LG jest lepszy od Samsunga, ale zaraz ktoś tutaj zajrzy i na pewno pomoże.
NEC wg. Ciebie to nonejm? Pfff..
Tego NEC'a to bym sobie nawet kupił ale brak gotówki to skutecznie uniemożliwia :(
No właśnie, ktoś się może wypowiedzieć, czy firma NEC jest w ogóle dobra? Czy lepiej kupić coś ze sprawdzonych LG, Samsungów itp?
Co do monitora to w ogóle napisz jaki ma obecnie bo to, że nie ma wejścia HDMI nie znaczy, że jest zły.
Jeśli to jest jakiś konkretny, panoramiczny monitor z wejściem dvi to nie jakość obrazu na niczym nie ucierpi :)
Ten NEC to używany panel prezentacyjny. Takie wyświetlacze montowane są głównie na lotniskach, peronach, w biurach i bankach. Nie dość że krowiasty, to zupełnie nie przystosowany do wyświetlania dynamicznego obrazu.
Znacznie lepiej dorzucić jeszcze tą stówkę do jakiegoś 32" Philipsa, LG, albo Samsunga.
Którego z nich wybierzesz, to raczej nie ma znaczenia. W tej półce cenowej wszystko jest do siebie podobne.
Obecnie mamy monitor LG Flatron W2253TQ - PF Można tam podłączyć wtyczki: D-SUB i DVI-D.
Kurczę. Zanim zajrzałem do wątku sam oglądałem telewizory i otworzyłem zakładkę z typowym nołnejmem, którego wcześniej oglądałem. Wybaczcie zamieszanie :)
@shaantia
Ja przeciwwskazań do NEC'a nie mam, ale jak ja bym kupował sobie jakiś TV z monitorem w 1, to wybrał bym coś od SONY - już sama nazwa mnie ciągnie. ;P
Taki tam offtop...
To co obecnie macie tragiczne nie jest. Zwróć jednak uwagę na to, że obydwa modele mają ~40 cali czyli dobre dwa razy więcej. Jeśli masz więc kupować jakiś monitor/telewizor to zastanów się, czy potrzebujesz aż tyle. Sam niedawno kupiłem 40 cali i zamieniłem się z Babcią na 32 bo był zwyczajnie do moich potrzeb za duży.
A czy do tego monitora który mamy można podłączyć ps3 i będzie dobrze działało, będzie dobry obraz itp? Jeśli tak, to trzeba coś dokupić, jakieś przejściówki?
Ten monitor, który mamy służy mi głównie do pracy i na nim też oglądamy filmy, ale do filmów jest dla nas za mały;) Jakby był 37 cali to byłoby super.
Jak ma wejście DVI to jest ok - przejściówka kosztuje jakieś 5 złotych. Podstawowe pytanie brzmi jednak: czy ewentualny telewizor (powyżej 30 cali nie ma sensu myśleć o monitorach) ma być dodatkiem czy raczej zastąpić dotychczas używany monitor?
Można podłączyć konsolkę i działałaby dobrze. Tylko trochę mały jest jak już pisałaś. Nawet 32 by starczył :)
Jeśli do filmów jest za mały, to do gier też będzie.
Gdzie się chowają takie babki?;p
Sam ps3 nie mam, ale o ile się nie mylę używając przejściówki z hdmi na dvi nie prześle się w ten sposób dźwięku... i trzeba będzie go przesłać innym kablem.
A jakie to przejściówki? Te do podłączenia konsoli i do dźwięku? Podalibyście linki na allegro? Mi znalezienie zajęłoby wieki;)
Telewizor byłby dodatkowy, bo ten obecny służy mi do pracy, a pracuję do późnej nocy, więc chłopak gra zawsze na laptopie (który btw ma już od chyba 3 lat) i mi go tak szkoda, że ciągle na tym śmieciu gra (nie oszukujmy się, już jest tak stary i taki ma obraz zły, że masakra), a ja na tym dobrym kompie pracuję i mu zajmuję.
Ogólnie chciałam mu kupić ps3, bo telewizor planowaliśmy wspólnie kupić za jakiś czas (bo jesteśmy filmowymi maniakami). I konsoli by się nie spodziewał, więc by była fajna niespodzianka.
A tak przy okazji: Da się podłączyć ps3 do laptopa, jeśli laptop ma hdmi? :D
Obraz puszczony na monitor przez HDMI z przelotką HDMI-DVI męskie (nie wiem czy takie są, czy trzeba będzie szukać takiego kabla), a dźwięk na głośniki, za pomocą RCA.
A tak przy okazji: Da się podłączyć ps3 do laptopa, jeśli laptop ma hdmi?
Nie.
Jak planujecie kupno tv tak czy inaczej to lepiej kup teraz PS3. Do tego taka zabawka: http://www.monoprice.com/Product?c_id=101&cp_id=10114&cs_id=1011405&p_id=8124&seq=1&format=1#largeimage i zaskoczysz chłopa jak należy. A ekran sprawicie sobie i tak.
Swoją drogą powtórzę pytanie CyberTrona: gdzie się takie babki chowają? :P
Czyli ogólnie trzeba przepuścić sygnał z konsoli przez tą skrzyneczkę, żeby działało? Nie da się zwykłym kablem hdmi-dvi?
A co sądzicie o tym telewizorze:
http://allegro.pl/lg-37ld450-full-hd-dvb-t-c-usb-film-hdmi-i3756145844.html
Bo może lepiej kupić jednak ten telewizor, a potem wspólnie ps3? A tak to wydam jeszcze pieniądze na jakieś kabelki nie kabelki i potem nie wiadomo co z nimi robić.
Myślałam, że to było retoryczne pytanie;) Coraz więcej jest kobiet, które grają i interesują się grami. Pewnie chowają się w domach przed komputerami:D
Sam obraz na zwykłym kablu dvi-hdmi powinien być, ale dźwięku już by nie było.
Ok. Poczytałam trochę i ludzie piszą, że dźwięk można przesłać dzięki takiej przejściówce (zdjęcie w załączniku). Jak się to nazywa i czy można kupić to gdzieś w Polsce?
Kupisz taką przejściówkę w sklepie z RTV i AGD. A na przejściówkę mówię rozdzielacz mini jack :)
Ok, to już wszystko wiem. Kupię w takim razie ps3 + kabel hdmi-dvi + rozdzielacz mini jack.
Wielkie dzięki za pomoc! Teraz tylko muszę upolować jakąś fajną ofertę konsoli i będę zadowolona:)
Pozdrawiam
Ludzie! Myślcie! Jaki znowu rozdzielacz jack? Co ona z nim zrobi? Do czego podłączy?
PS3 ma analogowe wyjście RCA, podłączane przez specjalną dołączoną przejściówkę, zakończoną męskimi wtykami cinch.
Żeby podłączyć głośniki komputerowe, potrzeba przejściówki z wejściami RCA z jednej i żeńskim złączem jack z drugiej strony.
PrzemekDZ
Czy takie coś będzie dobre? http://allegro.pl/adapter-gniazdo-jack-3-5mm-stereo-2x-gniazdo-rca-i3721211265.html
A kabel do podłączenia konsoli taki: http://allegro.pl/kabel-dvi-hdmi-dvi-hdmi-full-hd-m-m-2m-i3752030676.html ?
Tak, to ta przejściówka. Do PS3 dostaniesz taki kabel:
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQAL47jUcUt03Rmpnm6VpuOH6pgelhiBztEAAZbSPJtLTgYcOg7lQ
Biały i czerwony, to lewy i prawy kanał audio. Podłączasz je z jednej strony przejściówki, a z drugiej wpinasz głośniki komputerowe. Trzeba zadbać o to by kanały były prawidłowo podłączone- żeby podczas gry, wybuchu po prawej stronie nie było słychać w lewym głośniku.
Ponadto w menu konsoli będzie trzeba ustawić wyjście audio na RCA, bo domyślnie po podłączeniu HDMI właśnie tamtym gniazdem będzie podawane.
Bo może lepiej kupić jednak ten telewizor, a potem wspólnie ps3? Shaantia zdecydowane TAK ale na odwrót. Uzgodnijcie RAZEM jaki chcecie mieć monitor/TV (w wyborze monitora czy TV to już muszą być obydwie osoby zadowolone a konsola? Jedna i taka sama: polecam wersję super slim z dyskiem 500 GB) a PS3 zrób jako prezent. To będzie najlepsze rozwiązanie. Uwierz mi!!! TV czy monitor to inwestycja i muszą być z tego zadowolone obydwie osoby a konsola jedna i ta sama w swoim rodzaju.
Dajcie spokój dziewczynie z takimi poradami.
Koleżanko, najpierw sprawcie sobie duży TV, na którym będziecie oglądać romantyczne filmy w HD.
Bardziej bym się ucieszył z takiego prezentu niż z konsolki do giereczek. Za kilka miesięcy kupicie tanie PS3, które teraz zacznie spadać, aż miło.
Kombinowanie z przejsciówkami, podłączaniem do monitora czy inne wynalazki... wtf?
Setak
Nie przepadamy za filmami romantycznymi. Ja uwielbiam horrory, on filmy sci-fi, a do nich jeszcze lepszy i większy tv by się przydał;)
Może się trochę rozpędziłam z tym telewizorem. Lepiej chyba zainwestować w większy, który by był na dłużej - czyli uzbierać więcej pieniędzy. Poza tym ja się nie znam i jeszcze kupiłabym jakiś wątpliwej jakości, a on uwielbia patrzeć na takie rzeczy, więc wybór tv byłby dla niego przyjemnością.