Klika pytań odnośnie Baldurs Gate. Pomożecie?

Forum Gry RPG
Odpowiedz
08.02.2013 13:39
1
odpowiedz
Adyrtun_NPC
24
Centurion

Klika pytań odnośnie Baldurs Gate. Pomożecie?

Mam dylemat którą wersję lepiej kupić. Czy kupić starego Baldura 1 i 2, czy lepiej sobie kupić odnowioną wersję 1? Ja jakoś bardziej się skłaniam ku starszemu tytułowi. Ale wasza opinia może zaważyć, bo nie jestem ekspertem w tej grze :). Kolejne pytanie to czy w starej wersji można importować save po ukończeniu gry z 1 do 2? Czy w 2 gra się tym samym bohaterem i czy mamy tych samych towarzyszy i możemy dalej rozwijać z nimi swoje relacje? Pytam, bo wiem nie dużo o tych grach, ale za to jestem ogromnym fanem Neverwinter Nights 1 i 2. Słyszałem, że te gry są nawet lepsze od Neverwinterów. Tak więc pytam wytrawnych gracz, bo ja szczyl młodej daty mający jeszcze mleko pod nosem, hehe.

08.02.2013 13:48
Cainoor
👍
2
odpowiedz
Cainoor
286
Mów mi wuju

Trudne pytanie :)
Sam mam Baldur's Gate na 5 płytach z wydania premierowego w Polsce, ale ostatnio tez się nad tym zastanawiałem. Kupić na gog.com, czy może werjsę EE? Stwierdziłem, że te kilkaset przegranych godzin mimo wszystko na razie starcza i nie wróciłem do świata FR. Jeśli miałbym doradzać - chyba jednak EE, chociaz wersja orginalna ze wszystkimi modami też wydaje się bardzo ciekawym pomysłem. Wg mnie nie jest wazne co wybierzesz, bo dobra zabawa i tak jest gwarantowana. Chociaż może niech wypowie się ktoś, kto faktycznie grał w wersje EE.

Z tego co pamiętam, to przenosiłem sejwy z BG1 do BG2 :)

08.02.2013 14:03
Dym14
3
odpowiedz
Dym14
109
Senator

Wersja EE jest dobra w singlu. Multi w wersji EE to nawet nie beta a pół alpha, pół beta.
Jeżeli zamierzasz grać sam - weź nową edycję. Ze znajomymi - starą. Pamiętaj o najnowszych patchach(w oryginale same Ci się będą ściągać) - wersja pierwsza jest niegrywalna.

Edit:
Teraz po przeczytaniu jeszcze raz Twojego pytania zauważyłem, że pytasz czy kupić BG 1 EE czy BG 1&2. W takiej sytuacji oczywiście opcja nr 2. Chyba że pytanie jest źle sformułowane :P

08.02.2013 14:04
4
odpowiedz
Analmath_NPC
12
Senator

Wersja EE to badziew, te dodatki nic nie warte.

Taniej kupisz BG1 + BG2, a po polaczeniu je modem TuTu robi Ci sie z tego jedna gra na nowym silniku.

08.02.2013 17:43
👍
5
odpowiedz
Adyrtun_NPC
24
Centurion

Cainoor --> A to dzięki. Właśnie chodziło mi o to czy można przenosić save i czy to ma jakiś wpływ.

Dym14 --> Ja mam zamiar grać sobie na singlu. Jakoś specjalnie nie interesuje mnie w żadnych grach multi.

Stramaccioni --> Czyli z tym modem łączy się 1 z 2? Ale czy nie ma z tym żadnych komplikacji i gdzie tego moda można dorwać?

Chyba raczej kupię sobię starego Baldura, bo tak od razu będę miał 1 i 2. A czy w 1 i 2 można chodzić tym samym bohaterem i czy np. jest w grze odczuwalne, że to ten sam bohater z poprzedniej części? Mam na myśli to, że spotykamy jakiegoś znajomego npc i on nas tam wita. Nie wiem czy zrozumieliście, ale mam nadzieję, że tak, heh. Coś takiego jak w Neverwinter Nights 2 i potem w DLC Maska Zdrajcy gdzie nasz bohater zostaje przeniesiony. Wiadomo, że to on pokonał Króla Cieni.

A i jeszcze znacie może jakieś ciekawe mody do tych gier? Jak coś prosiłbym o opis i niech będą tylko w jezyku polskim, bo nie jestem jakimś mistrzem z angielskiego.
Sorry za zawracanie, ale proszę o wyrozumiałość

08.02.2013 18:02
6
odpowiedz
Child of Pain
200
Legend

[5]
Trzeba by dokładniej wygooglowac ale wydaje mi sie, ze sama postac sie przenosi, moze jakies itemki ale z tym moze byc problem. A do BG2 niestety nie ma zaleznosci, gre zaczynasz z czescia starych znajomych z jedynki ktorych mozesz dolaczyc do druzyny. W trakcie gry jeszcze kogos tam mozna przylaczyc do druzyny z jedynki i jakies postacie z druzyny pojawiaja sie tylko w trakcie questow.

08.02.2013 19:20
Tomeis
7
odpowiedz
Tomeis
117
Konsul

Na golu był jakiś czas temu artykuł "Najlepsze mody do Baldur's Gate - pobierz i zrób sam Enhanced Edition"
https://www.gry-online.pl/opinie/najlepsze-mody-do-baldurs-gate-pobierz-i-zrob-sam-enhanced-editio/zd37c
dużo informacji nt modów jest także w komentarzach.

Można grać tą samą postacią z bg1 w bg2 i fabularnie jest to ta sama postać. W bg1 gra tworzy finałowego sejwa, którego można użyć do przeniesienia postaci do bg2.
Od (kilku) przedmiotow zdobytych w bg1 zalezy jakie przedmioty znajdziesz w poczatkowych lokacjach bg2.(jako przykład opisywano sytuację : postać stworzona w bg2 znajdzie w szafce miecz+1, a przeniesiona z bg 1 miecz+2). Chyba, że lubisz "cheaty" wtedy mozesz miec caly ekwipunek;)
Czasami ciezko odpisywac bez wpadania w spoilery:P

08.02.2013 19:44
8
odpowiedz
Adyrtun_NPC
24
Centurion

Child of Pain --> Dzięki za pomoc.

Tomeis --> Dzięki wielkie za ten temat i wytłumaczenie całej spójności. Siostra zamówiła mi na allegro używaną edycję kolekcjonerską :). W składzie jest 1 i 2 z dodatkami. Łącznie 16 płyt. Tak więc zainstaluję to sobie, zainstaluję mody i zacznę normalnie od 1. Później DLC do 1, 2 i DLC do 2. Myślę, że ponad 200h murowanej zabawy będzie :).

A takie jeszcze jedno i najprawdopodobniej ostatnie pytanie. Cz romanse są jedynie w 2 i DLC do 2, czy w 1 i DLC do 1 też?

08.02.2013 19:56
Łoker men
9
odpowiedz
Łoker men
63
Teamtrheestars

Romanse są tylko w 2 części a w dodatku możesz kontynuować zaczęty romans.

08.02.2013 20:04
10
odpowiedz
Tuminure
106
Senator

czy w 1 i 2 można chodzić tym samym bohaterem i czy np. jest w grze odczuwalne, że to ten sam bohater z poprzedniej części? Mam na myśli to, że spotykamy jakiegoś znajomego npc i on nas tam wita.
Nawet, jeżeli w drugiej części wygenerujesz sobie bohatera, to wszyscy traktują Cię tak, jakby znali Cię od dłuższego czasu - czyli tak, jakbyś przeszedł tą postacią pierwszą część gry.
W BG2, na początku gry możesz rozmawiać z NPCami tak, jakbyś ich nie pamiętał, a wtedy przypomną Ci kim są i co robili w pierwszej części. Możesz też rozmawiać z nimi tak, jakbyś ich znał, co zaoszczędzi zbędnych dialogów, jeżeli znasz ich historię.

13.02.2013 19:09
11
odpowiedz
Adyrtun_NPC
24
Centurion

Gram sobie właśnie w BG1. Mam do Was pytanie. Na ile godzi wystarczy BG1, na ile dodatek, na ile BG2 i dodatek do 2?

Forum Forum Gry RPG
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl