Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Klawiatura dla wymagającego

25.10.2019 23:31
1
Prochu90
1
Junior

Klawiatura dla wymagającego

Witam!

Czy ktoś może mi polecić jakąś dobrą klawiaturę mechaniczną? Chodzą mi po głowie nietypowe (przynajmniej jak na nasz rynek) marki, np. Vortex, Leopold itp.

Szukam czegoś bardzo precyzyjnego i jeszcze lepiej wykonanego, gdyż klawiatura to moje narzędzie pracy (piszę zawodowo), a także rozrywki.

Razery, SS czy Corsairy odpadają, gdyż szybko mi się rozlatują, a za ostatniego Corsaira dałem 800 zł...

26.10.2019 08:27
blood
2
odpowiedz
1 odpowiedź
blood
246
Legend

Zarówno Vortex jak i Leopold są bardzo dobre. Żeby polecić konkretny model to musisz sprecyzować swoje wymagania.

Ja osobiście byłem w posiadaniu kilku Vortexow że względu na aluminiową obudowę i programowalne warstwy. Obecnie mam dwie klawiatury Vortex Pok3r.

post wyedytowany przez blood 2019-10-26 08:28:59
26.10.2019 18:30
2.1
Prochu90
1
Junior

jakbyś od razu miał linki do jakichś rzetelnych recek na YT lub porównań switchy, to też możesz mi podać

26.10.2019 15:01
3
odpowiedz
Prochu90
1
Junior

Cześć! Właśnie widziałem na tym forum jakieś Twoje stare posty, które nakierowały mnie na te firmy, więc liczyłem, że właśnie Ty mi pomożesz :) Opcja wiadomości prywatnych chyba nie działa na tym forum, tzn. jej w ogóle nie ma.

Byłem nastawiony na coś dla entuzjastów, olewając mainstreamowe twory.

Wymagania... hm, gładkość ruchu podczas pełnego wciśnięcia, więc chodzi zapewne o przełączniki linearne. Jeżeli podczas wciśnięcia słyszę i czuję "tiknięcie", to klawa odpada, nie cierpię tego.

Oprócz tego jak najwyższa precyzja, trwałość. Marzy mi się klawa bez sekcji numerycznej, ale z sekcją programowalnych przycisków, lecz chyba czegoś takiego nie znajdę. Przyda się dobre podświetlenie (najlepiej programowalne), bo często piszę w nocy. Jakby jeszcze do tego nie była ekstremalnie głośna, to już w ogóle cudo.

Teraz mam Corsaira K70 rapidfire z przełącznikami Cherry MX Speed. Nie są dla mnie złe, szybko reagują, aczkolwiek głośne. Wkurza mnie, że przyciski za bardzo latają na boki, wolałbym, jakby siedziały bardziej sztywno. No i kilka zdążyło się ułamać od spodu, dlatego też szukam nowej klawy.

Możesz mi podsunąć kilka modeli, to zrobię research, pooglądam filmiki i może coś wybiorę. Byłbym wdzięczny, jakbyś wskazał mi też konkretne sklepy zagraniczne. Tak, żeby nie było problemów z płatnością, wysyłką.

26.10.2019 18:35
Nazgrel
4
odpowiedz
Nazgrel
201
tgn

Corsair STRAFE RGB MK.2 teoretycznie spełnia wszystko Twoje warunki, ale to jednak Corsair do którego masz uraz :) Na przełącznikach Cherry MX Silent więc są bardzo ciche , przy tym nie mają wyczuwalnego "ticknięcia". Ja jestem bardzo zadowolony (wcześniej korzystałem ze zwykłej Corsair Strafe ale wylałem na nią za dużo wina i nie przeżyła suszenia :P) i mogę polecić z czystym sumieniem.

post wyedytowany przez Nazgrel 2019-10-26 18:35:45
27.10.2019 02:39
blood
5
odpowiedz
1 odpowiedź
blood
246
Legend

Pozostaje kwestia wielkości klawiatury, podkładki pod nadgarstek, RGB itd. Na szybko zanim odpiszesz to skoro przełączniki chcesz liniowe, to bez modyfikacji najlepsze są od ZealPC. Oferują przełączniki normalne i wyciszane. Są fabrycznie oliwione i zrobione są z gładszego plastiku, więc nie szurają jak cherry przy wciskaniu. Tuta link do ZealPC Tealios, tradycyjne liniowe:
https://zealpc.net/collections/switches/products/tealios

Tutaj ZealPC Roselios/Sakurios - wyciszane:
https://zealpc.net/collections/switches/products/roselios_sakurios

Przełączniki wyciszane:
https://zealpc.net/collections/switches/products/roselios_sakurios

Drugie w rzędzie z liniowych są Kailh BOX Red/Black, do nabycia tutaj:
https://pl.aliexpress.com/item/32833901624.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.19c27317PEcCjN&algo_pvid=4dd4de13-3268-4af0-ab47-1ab28f3350a4&algo_expid=4dd4de13-3268-4af0-ab47-1ab28f3350a4-7&btsid=30b4cf59-5a80-441e-aa0d-5297f2083467&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1,searchweb201603_52

Problem polega na tym, że ZealPC nigdzie nie znajdziesz zamontowanych seryjnie, musiałbyś sam lutować, albo kupić klawiaturę z hot swapem, np:
https://www.pcgamingrace.com/products/gmmk-tkl-tenkeyless-brown-switch

Możesz tę klawiaturę zamówić z Kailh BOX Red, albo bez przełączników i zamówić samemu ZealPC. Jest to jakaś opcja, jak chcesz pokombinować z przełącznikami, a warto. W przeciwnym wypadku jesteś skazany na Cherry, które obecnie nie jest nawet w pierwszej trójce producentów przełączników.

27.10.2019 02:31
5.1
Prochu90
1
Junior
Image

Wielkość taka, żeby nie była większą od mojego corsaira, a najlepiej bez sekcji numerycznej.
Podkładka nie ma dla mnie większego znaczenia, może jej nawet nie być, a jak bd, to też nie dłuższa, niż mam w obecnej klawie.
RGB się przyda.

Czy z tego ostatniego odnośnika sugerujesz np. coś takiego:

27.10.2019 03:52
6
odpowiedz
zanonimizowany12249
164
Legend

Probowales nozycowych takie jak sa w laptopach :) mialem w pracy przez pewien czas i naprawde swietnie mi sie pisalo na niej, no ale pisarzem jakims nie jestem. Dodatkowo poglad moze byc spaczony, bo mam w domu klawe ozone strike pro na przelacznikach cherry red i swietnie sie gra, ale pisanie bleee. Ogolnie troche zdziwony jestem bo wiekszosc znajomych co duzo pisze preferuje green/blue, jeden mial z przelacznikami clear ktore raczej w polsce niedostepne.

btw. Vortex, Leopold to chyba amerykanskie firmy, znajomy mial ze stanow Vortexa z cherry clear.

post wyedytowany przez zanonimizowany12249 2019-10-27 04:07:45
28.10.2019 08:46
kubuses
7
odpowiedz
kubuses
8
Konsul

Steelseries Apex m750 daje rade

28.10.2019 08:53
8
odpowiedz
Zgred
219
WREDNY
28.10.2019 09:31
9
odpowiedz
zanonimizowany1295029
0
Pretorianin

Przecież wszystkie klawiatury Gamingowe to masówki, cena 700 zł za logo reklamę i światła, składane w Chinach na tych samych częściach, jak chcesz cos wytrzymałego to najlepiej te starsze mechaniki.

Forum: Klawiatura dla wymagającego