Mam tv dekoder satelitarny i konsole chce miec dzwiek ze wszystkich urzadzen z kina domowego wszystkie maja wyjscie optyczne ale kino ma tylko 1 wejscie.Gdy podlocze tylko do tv to dek i konsola nie puszczaja dzwieku przez kino tylko glosniki z tv,a przelaczanie kabla z dekodera do konsoli i tv to masakra.Czy jest jakies urzadzenie ktore pozwala na polaczenie tego razem?
sa co prawda splittery sygnalu, ale z doswiadczenia - roznie z ich dzialaniem, sprawdzalem chyba 3 rozne z allegro - zaden nie dzialal tak jak powinien, skonczylo sie na wymianie wzmacniacza kina domowego na taki z kilkoma wejsciami SPDIF
Parę pytań:
a) jak telewizor?
b) jakie kino domowe?
c) jakimi kablami wszystko podpinasz?
Jeżeli TV jest w miarę nowy, to można przesłać dźwięk na wyjście i przesłać to na kino domowe.
nie mozesz przesłac sygnału tunera i konsoli kablem hdmi a stamtad do kina domowego?
Nie dziala tak mam wszystko podpiete hdmi.... ale zaleznie od tego gdzie jest kabel optyczny spdif tv konsola dek z tego urzadzenia jest dzwiek w kinie
Ok, to tak:
Konsolę i dekoder podpinasz pod TV kablem HDMI lub czymś podobnym (ważne, żeby dźwięk szedł). Ustawiasz w ustawieniach obu urządzeń dźwięk jaki możesz uzyskać ze sprzętu (zakładam 5.1 w formacie Dolby Digital lub DTS).
Telewizor podpinasz optykiem pod kino domowe. W ustawieniach dźwięku telewizora ustawiasz tryb audio (polecam zapoznać się z instrukcją) na przesyłanie dźwięku po optyku bitstreamem.
Mam tak zrobione ale gdy wybiera sie source czyli zrodlo dzwiek plynie z tv nie z kina domowego a wystarczy ze optyk wepne w konsole juz czy dek i jest jak powino byc,w tv mam ustawione glosniki zewnetrzne korzystaj z optical dts lub dolby digital 5.1 no nic bede musial wymienic kino na takie ktore ma 3 wyjscia optyczne.