Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Kilka trudnych pytań o gwarancję.

05.05.2011 17:49
MacGawron
1
MacGawron
51
OPC

Kilka trudnych pytań o gwarancję.

1. Wysłałem produkt na gwarancję i odesłano mi nowy. Bez żadnego paragonu, tylko wklejony numer seryjny w kartę gwarancyjną. Z obecnej gwarancji minęło 3 z 4 lat. Support twierdzi, że na nowy produkt obowiązuje stara gwarancja, czyli wychodzi że rok. Dlaczego? Dostałem produkt o zbliżonych parametrach tak jak było w umowie gwarancyjnej ale nie identyczny model. Wydaje mi się, że wszystko powinno lecieć od nowa.

2. Powiedzmy, że mam urządzenie, w którym czasem mignie ekran na dziwne kolorki. Dzieje się to w dziwnych momentach i ciężko określić kiedy oraz powtórzyć taką sytuację. Czy mogę żądać zwrotu pieniędzy w związku z niezgodnością produktu z umową bez oddawania na gwarancję? I jaka to będzie kwota jeśli zakupiłem urządzenie w promocji za 1zł a jest warte koło 1000zł?

05.05.2011 18:11
2
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

Trudno dokładnie odpowiedzieć. Sprawy gwarancji, rękojmi to trudne tematy. Proponuję zasięgnąć bezpłatnej porady w Urzędzie Ochrony Konsumenta w swoim mieście.

http://www.uokik.gov.pl/rzecznicy_konsumentow.php

05.05.2011 20:33
Herr Pietrus
3
odpowiedz
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

1. Od nowa, to jasne.

05.05.2011 20:58
jasonxxx
4
odpowiedz
jasonxxx
155
Szeryf

mirencjum, mistrz google :)
I co ma z tym tematem wspólnego rękojmia?

Co do tematu:

2. możesz, ale sprzedawca nie musi się na to zgodzić. Ma okreslony termin, w którym musi Ci udzielić informacji zwrotnej co proponuje - najczęściej jest to próba naprawy, ewentulanie wymiana na sprzęt nowy, w ostateczności - zwrot kasy. Towar powinien być sprawny 2 lata od zakupu, poza tym reklamujesz go u sprzedawcy i to od niego wymagasz, aby produkt był sprawny. Gwarancja Cię w tym przypadku nie interesuje.

05.05.2011 21:05
5
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

jasonxxx --> Edytowałeś, ale pierwotnie było zapytanie co ma wspólnego temat wątku z rękojmią.

Napisałem, że gwarancja i rękojmia to trudne tematy, bo tak jest i wiele osób przez brak znajomości swoich praw jest dymanych. Twoja zjadliwa odpowiedź nic nie pomogła autorowi wątku, moja wypowiedź wskazuje możliwość szukania fachowej pomocy.
Nie napisałem, że ma skorzystać z prawa rękojmi, tylko, że gwarancja i rękojmia to trudne tematy. Jako prawa należne konsumentom.

05.05.2011 21:07
redan
6
odpowiedz
redan
29
Brodaty Wiking

1. zależy od producenta. to on decyduje czy zachowana jest ciągłość gwarancji (może zostać wydłużona o okres serwisowania produktu) czy liczona jest ona od nowa. mimo, że jest to produkt o zbliżonych parametrach - jednak nie o znacznie słabszych parametrach.
2. kwota zwrotu to kwota z paragonu/rachunku, a nie aktualna wartość rynkowa. jeśli na rachunku jest 1zł to w razie czego dostaniesz ten 1zł zwrotu. wartość rynkowa w tej sprawie (gwarancyjnej) nie ma znaczenia.

co do zwrotu kasy to chyba można go żądać dopiero jeśli 3 krotna naprawa nie przynosi poprawy lub jeśli otrzymany w zamian produkt znacznie odbiega od serwisowanego.

05.05.2011 21:08
jasonxxx
7
odpowiedz
jasonxxx
155
Szeryf

mirencjum --> a powiedz, czy widzisz gdzies przy nicku MacGawrona dopisek sp. z o.o.?

05.05.2011 21:11
8
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

jasonxxx --> mirencjum --> czy widzisz gdzies przy nicku MacGawrona dopisek sp. z o.o.?

A co ma do jego naprawy gwarancyjnej dopisek sp.z oo?

05.05.2011 21:13
jasonxxx
😁
9
odpowiedz
jasonxxx
155
Szeryf

Piszesz o rękojmi, więc skądś musiałeś wywnioskować, że MacGawron jest przedsiębiorcą.

Jeśli konsument zakupił towar wadliwy lub zakupiony towar podczas użytkowania takim się okaże, może skorzystać z ustanowionych instrumentów ochronnych: rękojmi za wady fizyczne i prawne oraz gwarancji jakości.

http://www.um.oswiecim.pl/pl_chemik/19_2002/articles/konsument.html

Mogłeś to chociaż wrzucić w cudzyslowie, skoro jedynie przeklejasz z innej strony :)))

Swoją drogą, to info jest błędne i już nieaktualne, pewnie gdzieś z 2005 roku. Gratulacje - popisałeś się "wiedzą", googlowiczu.

05.05.2011 21:18
10
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

Czy tak ciężko zrozumieć, że napisałem to jako o ogólnych prawach. Czy zaproponowałem korzystanie z rękojmi?

05.05.2011 21:19
jasonxxx
😊
11
odpowiedz
jasonxxx
155
Szeryf

Na szczęście nie, bo z rekojmi konsument nie korzysta, więc propozycja na wiele by się nie zdała.

Nudne się to robi i widze nie dociera, więc skrocę:

Rękojmia: w przypadku kiedy stronami umowy są osoby fizyczne lub przedsiębiorstwa
Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej: kiedy osoba fizyczna kupuje od firmy.

Czyli MacGawron nie może skorzystac z rekojmi, tylko jako konsument powołac się na ustawę (i nie jest to wciąż rękojmia). Kuma?

05.05.2011 21:22
12
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

To się odpieprz. Przeczytaj moją poradę z tego wątku (post 2), potem przemyśl to i wypad!

05.05.2011 21:22
jasonxxx
😁
13
odpowiedz
jasonxxx
155
Szeryf

Mad Driver :D

Dokształć się, bo to ciebie garnitury i krawaty kiedyś wydymają, a google może nie być akurat pod ręką.

05.05.2011 21:24
caramucho
14
odpowiedz
caramucho
136
Generał

Rękojmia ma odniesienie do rzeczy nabytych w związku z prowadzona działalnością gospodarcza lub zawodowa zwykły konsument może powoływać się na niezgodność towaru z umowa. Na czas zgłoszenia niezgodności towaru z umowa konsument ma 2 mce
Sprzedawca może towar naprawić lub wymienić na nowy może tez zwrócić pieniądze niemniej nie sadze żeby zwracał wartość 1000 pln a nie taka za jaka faktycznie zapłaciłeś

05.05.2011 21:37
😊
15
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

jasonxxx --> Dokształć się, bo to ciebie garnitury i krawaty kiedyś wydymają, a google może nie być akurat pod ręką.

Dziękuję za ostrzeżenie. Uważam, bo sporo jest Rumunów w garniturach.

Forum: Kilka trudnych pytań o gwarancję.