Hejka Wszystkim. :)
Kupiłam sobie kartę pamięci GoodRam microSDHC Class 10 16 GB i mam w związku z tym kilka pytań:
- jak mogłabym przetestować tę kartę pamięci,
- jakie prędkości powinna mieć taka karta pamięci,
- czy da się przenosić aplikacje w Androidzie na kartę pamięci?
Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc. :)
- jak mogłabym przetestować tę kartę pamięci,
Włożyć do czytnika podpiętego do komputera.
- jakie prędkości powinna mieć taka karta pamięci,
Zapis minimum 10MB/s. Prędkość na pewno zależy od kopiowanego pliku. Odczyt powinien być szybszy ~20MB/s.
- czy da się przenosić aplikacje w Androidzie na kartę pamięci?
Tak, od wersji 2.2 jest opcja przenoszenia na SD. Ewentualnie dodatkowa aplikacja App2SD lub Link2SD.
Jest jakiś program, który przetestuje tę kartę pamięci?
Mój telefon to Sony Xperia Sola, pamięć wbudowana w niego jest podzielona tak, że 2 GB są traktowane jako pamięć telefonu, 4 GB są traktowane jako karta SD, a moja karta SD jest traktowana jako druga karta pamięci i nie mogę przenieść na nią aplikacji. Ma Ktoś jakiś pomysł jak można to obejść?
[2] A dupa, bo nie każdą da się przenieść nawet programowo. Mnie osobiście irytuje, że najbardziej pamięciożerne aplikacje (facebook, mapy) muszą być zaimplementowane w pamięci telefonu. Z tego, co u siebie mam zainstalowane, to facebook, gmail, gg, mapy nie mogą być przeniesione.
[3] Co do programu do testów, to nie mam pojęcia. Co do aplikacji, to ja korzystam z Android Assistanta i dzięki niemu poprzenosiłem część aplikacji (tych, które się da). Najlepiej popatrzeć w Ustawienia -> Aplikacje -> Zarządzanie i po kolei sprawdzać te pobrane.