Kilka pytań do grających w FAR CRY 3
Mam kilka pytań odnośnie gry Far Cry 3. Na wstępie powiem że gra jest bardzo dobra choć wymagania ma duże :)
Mój komputer to:
Intel i5 3570 3.4 GHz
Ram 8gb ddr3 1600
k. graficzna 9800gt 1gb
Karta trochę stara ale gra na rozdzielczości 1600x1200 chodzi na wysokich ustawieniach. Ile mam fps nie wiem bo nie wiem jak zmierzyć. Jedyne co obniżyłem to jakość wody (rzadko na nią patrzę) oraz włączyłem cienie na low (zero z nich pożytku) Z tego co zauważyłem to poziomów ustawień jest kilka. Małe, średnie, wysokie, bardzo wysokie i ultra. Czyli dość sporo. Pierwszy jaki zauważyłem problem to jest jakaś ciemna mgła wokół każdej postaci. Czy ktoś wie jaka opcja odpowiada za to coś ?? Jak rzucać granatami ? Wybiera je się przez rolkę myszki ale jak naciskam kółko myszki to granat leci mi pod nogi :) W pierwszym posterunku tak narzucałem że zwabiłem wszystkich przeciwników i moi członkowie zabili wszystkich ja nawet kuli nie zdążyłem wystrzelić ;) Skóry zwierząt. Czy istnieje jakiś spis, tabelka ze spisem wszystkich mikstur oraz całego wyposażenia np w wersji do druku ?? Tak bym sobie wydrukował i widział co mi brakuje, a co muszę zdobyć bez konieczności wchodzenia za każdym razem w menu. Zapolowałem na 5 rekinów i nie wiem na co te skóry. Jestem postacią dopiero po zdobyciu pierwszego posterunku więc taki spis by się przydał. Szkoda że nie można przełączyć kamery w samochodzie na widok z góry :) Na mapie na stronie ubi widać śmigłowiec czy można nim latać od początku ??
Na początek tylko tyle pytań. Jak trochę pogram napiszę więcej.
Nie odpowiem Ci na pytanie odnośnie ciemnej mgły wokół postaci, bo nie przypominam w ogóle czegoś takiego. Nie wiem czy to jest jakiś błąd gry czy zamierzony efekt który po prostu ci przeszkadza. Może ma to jakiś związek z ustawieniami post-process albo oświetleniem.
Rolką myszki przełączasz się między granatami i koktajlami molotova. Rzucasz nimi naciskając kółko myszy, granat wyrzucisz dopiero po zwolnieniu kółka, to znaczy że jeśli przytrzymasz go na chwilę w dłoni to skrócisz czas między wyrzutem a detonacją i przeciwnicy nie zdążą przed nim uciec. Jeśli granat leci ci pod nogi to najwidoczniej robisz coś źle, wątpię żeby to był jakiś problem z grą:)
Spis skór potrzebnych do wytworzenia ekwipunku na pewno znajdziesz gdzieś na necie, w jakimś poradniku albo stronie wiki. Jak ci się nie chce szukać to wejdź raz w menu i spisz na kartkę ile i jakich skór będzie potrzebował do wytworzenia wszystkiego. Z niektórych rodzajów skór można zrobić kilka przedmiotów, więc te twoje 5 skór rekina może się później przydać gdy odblokujesz nowe przedmioty.
Śmigłowcem nie można w grze w ogóle latać, poza paroma oskryptowanymi scenkami, w których nie jesteś pilotem