Kierunek w ZSZ - elektromechanik czy mechanik?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
22.10.2015 21:03
1
odpowiedz
Vivaro_NPC
25
Legend

Kierunek w ZSZ - elektromechanik czy mechanik?

Jestem w 3 gimnazjum i mam taki dylemat bo nie wiem co wybrać, na pewno któryś z tych kierunków ale jeszcze nie wiem jaki. Elektromechanik niby daje więcej możliwości zawodu bo można przy okazji zrobić kurs na technika elektryka i elektryka + ten elektromechanik a sam mechanik to tylko mechanik i tyle :D
Druga sprawa to po którym kierunku łatwiej znaleźć pracę? :)

22.10.2015 21:07
2
odpowiedz
daleko
10
Chorąży

Oba fachy dobre. Jednak na dobrego mechanika czekają duże pieniądze. Dobry mechanik w zarobkach przebija lekarza i kolejka do niego długa.

22.10.2015 21:16
3
odpowiedz
uszek@
87
Konsul

Po sprawdzaj co Ci bardziej pasuje. Zawsze możesz założyć własną firmę od razu po praktykach. Jako mechanik w firmie raczej kokosów nie zarobisz. ;D

22.10.2015 21:24
4
odpowiedz
Vivaro_NPC
25
Legend

Hmm widze, że co inna osoba to inna opinia :D [2] że zarobię więcej niż dobry lekarz a [3] że bez kokosów :D zależy też co rozumiesz przez słowo kokosy :)
Mi w sumie oba zaowdy pasują tak samo :) tak po prostu.

22.10.2015 21:33
5
odpowiedz
V'rra-al_NPC
153
Legend

Oba posty się zgadzają. uszkowi chodziło chyba o to, że pracując "u kogoś", nie będziesz podcierał dupy zielonymi. :P

22.10.2015 21:46
Roniq
6
odpowiedz
Roniq
116
Unknown

Idź na elektromechanika. Logiczne wyjście, kiedy samochody zamieniają się po mału w samą elektronikę

22.10.2015 21:50
7
odpowiedz
Sionlos_NPC
101
Senator

Dokładnie, samochody to teraz komputery na kółkach.

22.10.2015 23:08
DiabloManiak
8
odpowiedz
DiabloManiak
253
Karczemny Dymek

Elektro - jak coś łatwo przebranżowisz się na elektryka ;)
zrobić uprawnienia i prace będziesz miał o ile nie pijesz min litra dziennie :)

ale wybierzesz mechanika bo rower prundu ma mało ;)

23.10.2015 15:09
9
odpowiedz
Vivaro_NPC
25
Legend

Właśnie to że auta to teraz kupa elektroniki to chciałbym przez to iść na elektromechanika :)

A rower czy auto...ważne żeby sie upieprzyć olejem i tyle :D

24.10.2015 08:30
10
odpowiedz
mich83
121
Generał

Ale elektromechanik czy mechanik jaki ? Samochodowy ?

Elektromechanik to elektryka samochodowa a mechanik mechanika. Małych warsztatów samochodowych jest ogrom wiec prace napewno znajdziesz, jednak właściciele ich często poprostu szukają taniej siły roboczej i na więcej jak 2 tysiaki na rękę raczej nie ma co myśleć ( oczywiście jesli bedziesz samodzielnie naprawiał i znał sie na wszystkim a nie jako pomocnik ). Na początek w pierwszych latach pracy raczej najniższa krajowa plus dodatki za nadgodziny. Wiec licz sie z pracą po 10 godzin dziennie i większość sobót. Taka zielona wyspa kolego.
Ogólnie praca nie jest najlżejsza szczególnie w zimę, samochody wjeżdżają wyjeżdżają bramy wjazdowe często otwarte, zapach spalin, smar na rękach, praca na stojąco ze zgiętymi plecami. I oby szybciej oby szybciej.

24.10.2015 09:47
11
odpowiedz
Vivaro_NPC
25
Legend

Tak, samochodowy :)

zapach spalin, smar na rękach
Czyli najlepsza możliwa praca ^^

Chyba jednak wybiorę sie na elektromechanika :) ale to jeszcze nie jest pewne bo mam dużo czasu na decyzję :).

24.10.2015 13:25
12
odpowiedz
hinson
149
Generał

Zacznijmy od tego że elektromechanik, to nie tylko elektryka samochodowa! To również zajęcie polegające na naprawie i konserwacji wszelkiego rodzaju maszyn elektrycznych, jak silniki indukcyjne, prądu stałego, transformatory, silniki jednofazowe itd.
Elektromechanik może znaleźć pracę w małym zakładziku i naprawiać wiertarki elektryczne, szlifierki kątowe, bruzdownice itd.
Również może znaleźć pracę przy przezwajaniu silników AC, DC, remontów pomp, agregatów, spawarek itd.
Osobiście to ja bym się w to nie pchał, bo miałem praktyki w hucie na nawijalni i człowiek, wiecznie upartolony w smarze i benzynie, a prace w tym kierunku jest dość ciężko znaleźć!
Możesz też próbować szczęścia znaleźć pracę fabrykach przy konserwacji maszyn, ale dzisiaj fabryki to nie takie, co były 20-30 lat temu, gdzie nie było takiej automatyzacji jak dzisiaj, gdzie w rozdzielniach nawalone jest pełno automatyki i elektroniki i bez wiedzy w tym zakresie, to raczej ci podziękują od razu.
Jak chcesz się zajmować elektryką, to zrób jak ja. Idź do zawodówki jako elektromonter i znajdź praktyki u jakiegoś dobrego fachowca, a jak skończysz, to idź do technikum jako technik elektryk, gdzie uzupełnisz wiedzę.
Firm zajmujących się instalacjami elektrycznymi jest od groma na rynku, więc pracę znajdziesz znacznie łatwiej, niż elektromechanik.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl