kaspersky internet security
Witam, mam pytanie kupiłem sobie rzeczpospolitą z kaspersky internet security i mam pytanie czy będę mógł zainstalować ten program gdy mam na pc avast ? Czy może będą się gryzły ? Bo ten kaspersky to chyba tylko do internetu ?
Nigdy nie instaluj na komputerze jednocześnie więcej niż jeden program antywirusowy. Tak, będą się gryzły. Jeden będzie skanował plik, potem drugi będzie skanował to, co robi pierwszy a następnie pierwszy wykryje aktywność drugiego i też sobie będzie chciał zeskanować coś. Widziałem przypadki, że komputery po instalacji 2 antywirusów chodziły tragicznie, a jeżeli doszło do tego wykrycie jakiegokolwiek zainfekowanego pliku, to mogłeś zapomnieć o normalnym uruchomieniu systemu.
a czy można bez problemu odinstalować avasta zainstalować kaspersky a po 3 miesiącach(tyle trwa licencja) Wrócić do avasta ? Czy w ogóle jest sens ?
Będzie można. A za 3 miesiące gazeta pewnie da znowu antywirusa/przedłużenie licencji i tak w kółko. Jeżeli dobrze kojarzę, to ta akcja ciągnie się jeszcze z zeszłego roku.
Z zasady płatne antywirusy są lepsze od tych darmowych.