Karta sieciowa ogranicza prędkość do 100 Mb/s – światłowód 300 Mb/s
Cześć,
mam problem z internetem na komputerze i nie mogę dojść, co jest nie tak.
Posiadam internet światłowodowy o prędkości do 300 Mb/s. Przez długi czas wszystko działało poprawnie i prędkość była zgodna z ofertą. Od jakiegoś czasu jednak prędkość na komputerze spadła do 100 Mb/s i nie chce wzrosnąć.
W ustawieniach karty sieciowej również pokazuje maksymalnie 100 Mb/s, mimo że wcześniej było 1000 Mb/s. Nie wiem, dlaczego się to przestawiło ani co mogło to spowodować.
Próbowałem już różnych rzeczy (zmiany ustawień, restart, sprawdzanie kabli itp.), ale nic nie pomogło i problem nadal występuje.
Może ktoś miał podobną sytuację albo wie, co jeszcze mogę sprawdzić?
Z góry dzięki za pomoc.
100 Mb/s najprawdopodobniej objawia się gdy wykorzystujesz tylko 2 pary/4 zył zamiast 4 par/8 zył przewodu którym podłączasz komputer do routera, internetu. Jeśli spojrzysz na wtyczke od frontu albo od góry czy byś rozciał izolacje (hiptetyucznie nie rob teg) zobaczysz 8 żył, skręcone parami pojedycznym kolorem oraz drugi wymieszany z białym.
Możesz mieć problem ustawienia 100mbs na sztywno do czego wystarczy połowa żył albo mieć uszkodzenie przewodu, wtyczki lub gniazda w którymś miejscu. Sprawdź inny port na routerze, switchu, inny przewód, czy bedziesz mial 100mbs na innym komputerze, konsoli ktory mozesz podpiac po kablu.
To będę musiał sprawdzić nowy przewód. Jeśli to nie pomoże, to możliwe, że problem leży po stronie komputera, np. w jakichś ustawieniach. Kompletnie się na tym nie znam właśnie.