Karta sieciowa ogranicza prędkość do 100 Mb/s – światłowód 300 Mb/s

Forum Komputery
Odpowiedz
18.12.2025 12:14
1
odpowiedz
Damian00098
38
Pretorianin

Karta sieciowa ogranicza prędkość do 100 Mb/s – światłowód 300 Mb/s

Cześć,
mam problem z internetem na komputerze i nie mogę dojść, co jest nie tak.

Posiadam internet światłowodowy o prędkości do 300 Mb/s. Przez długi czas wszystko działało poprawnie i prędkość była zgodna z ofertą. Od jakiegoś czasu jednak prędkość na komputerze spadła do 100 Mb/s i nie chce wzrosnąć.

W ustawieniach karty sieciowej również pokazuje maksymalnie 100 Mb/s, mimo że wcześniej było 1000 Mb/s. Nie wiem, dlaczego się to przestawiło ani co mogło to spowodować.

Próbowałem już różnych rzeczy (zmiany ustawień, restart, sprawdzanie kabli itp.), ale nic nie pomogło i problem nadal występuje.

Może ktoś miał podobną sytuację albo wie, co jeszcze mogę sprawdzić?
Z góry dzięki za pomoc.

18.12.2025 12:56
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Child of Pain
199
Legend

100 Mb/s najprawdopodobniej objawia się gdy wykorzystujesz tylko 2 pary/4 zył zamiast 4 par/8 zył przewodu którym podłączasz komputer do routera, internetu. Jeśli spojrzysz na wtyczke od frontu albo od góry czy byś rozciał izolacje (hiptetyucznie nie rob teg) zobaczysz 8 żył, skręcone parami pojedycznym kolorem oraz drugi wymieszany z białym.

Możesz mieć problem ustawienia 100mbs na sztywno do czego wystarczy połowa żył albo mieć uszkodzenie przewodu, wtyczki lub gniazda w którymś miejscu. Sprawdź inny port na routerze, switchu, inny przewód, czy bedziesz mial 100mbs na innym komputerze, konsoli ktory mozesz podpiac po kablu.

18.12.2025 13:29
2.1
Damian00098
38
Pretorianin

To będę musiał sprawdzić nowy przewód. Jeśli to nie pomoże, to możliwe, że problem leży po stronie komputera, np. w jakichś ustawieniach. Kompletnie się na tym nie znam właśnie.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl